Διεθνή

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Οι ΗΠΑ είναι αδύνατον να νικήσουν τη Ρωσία και την Κίνα στο νέο ψυχρό πόλεμο

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Οι ΗΠΑ είναι αδύνατον να νικήσουν τη Ρωσία και την Κίνα στο νέο ψυχρό πόλεμο
Η ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία επιτάχυνε την άφιξη ενός «ανεξέλεγκτα» πολυπολικού κόσμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ρωσο-κινεζική συμμαχία, επομένως για να κερδίσουν τον νέο ψυχρό πόλεμο, πρέπει να φέρουν διχόνοια στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, γράφει ο Charles Kupchan Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, σε άρθρo του για το The National Interest.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία ανοιχτή αντιπαλότητα υπερδυνάμεων στον κόσμο λόγω του συντριπτικού πλεονεκτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, η ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία επιτάχυνε την άφιξη ενός «ανεξέλεγκτα» πολυπολικού κόσμου, στον οποίο η Δύση θα αντιμετωπίσει τη ρωσο-κινεζική συμμαχία και επίσης θα αναγκαστεί να υπολογίσει την ενισχυμένη Ανατολή.
Ο Kupchan εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εστίασαν στην παγκοσμιοποίηση και τη διάδοση του φιλελευθερισμού, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και η Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο ενεργή στην προώθηση της δημοκρατίας στο εξωτερικό.
Στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα ωθούν τη Δύση να συνεργαστεί με αντιδημοκρατικά καθεστώτα όπως η Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ , ενώ την ίδια στιγμή πολλές δημοκρατικές χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, παραμένουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας με την Κίνα .
Ο συγγραφέας δήλωσε την ανάγκη αναζήτησης νέων μορφών συνεργασίας και λύσεων σε παγκόσμια προβλήματα, φέρνοντας τα κράτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξαρτήτως καθεστώτος, και μετριάζοντας τις «ιδεαλιστικές φιλοδοξίες».
«Η Δύση θα πρέπει, ει δυνατόν, να αποδυναμώσει το αναδυόμενο σινο-ρωσικό μπλοκ αναζητώντας νέους τρόπους να φέρει μια «σφήνα» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», έγραψε.
Ο Kupchan κατέληξε καλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να προετοιμαστούν για μια εποχή αντιπαλότητας υπερδυνάμεων και να προχωρήσουν προς τον στρατηγικό πραγματισμό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης