Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φινλανδία και Σουηδία υπογράφουν σήμερα 5/7 το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία και Σουηδία υπογράφουν σήμερα 5/7 το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ
Πλέον θα απομένει η έγκριση από τα κοινοβούλια των 30 κρατών – μελών της Συμμαχίας για να γίνουν πλήρη μέλη
Σχετικά Άρθρα

Το Πρωτόκολλο ένταξης τους στο ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου η Φινλανδία και η Σουηδία, γεγονός που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Συμμαχίας, δεδομένου ότι τα δύο αυτά σκανδιναβικά κράτη είχαν επιλέξει εδώ και πολλές δεκαετίες να είναι «ουδέτερες» και να μην εντάσσονται σε στρατιωτικές συμμαχίες.
Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα και οι δύο αυτές χώρες έκαναν ένα ιστορικής σημασίας βήμα, το οποίο πριν από 5 μήνες φάνταζε όχι μόνο απίθανο, αλλά και αδιανόητο.
Σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται πως «η Φινλανδία και η Σουηδία ολοκλήρωσαν τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 4 Ιουλίου όπως συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη».
«Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν επίσημα την προθυμία και την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις πολιτικές, νομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που συνεπάγεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ» αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, η οποία επισημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ακολουθεί σήμερα η υπογραφή των πρωτοκόλλων ένταξης.
Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία της επικύρωσης της υποψηφιότητας των δύο χωρών από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων 30 κρατών – μελών της Συμμαχίας, με το μεγαλύτερο εμπόδιο να είναι και πάλι η Τουρκία, η οποία έχει προειδοποιήσει πως θα μπλοκάρει την ένταξη τους, εάν αυτές δεν ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης