Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 1,4 τρισ. έχασαν οι δισεκατομμυριούχοι το πρώτο εξάμηνο του 2022 - Zuckerberg, Musk, Bezos στις πρώτες θέσεις

Πάνω από 1,4 τρισ. έχασαν οι δισεκατομμυριούχοι το πρώτο εξάμηνο του 2022 - Zuckerberg, Musk, Bezos στις πρώτες θέσεις

Ο τομέας της τεχνολογίας έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα φέτος

Δεν ήταν μόνο οι μικροεπενδυτές που έχασαν πολλά χρήματα στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg .
Μετά από δύο χρόνια εντυπωσιακών κερδών για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, η συνολική καθαρή τους περιουσία μειώθηκε κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις έξι μήνες, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, είδε την περιουσία του να πέφτει κατά περίπου 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε 59,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η απότομη πτώση του πλούτου του Zuckerberg προκλήθηκε από την πτώση κατά 50% στη μετοχή της Meta.
Ο Elon Musk, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Motors και της SpaceX, έχασε κοντά στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια, υποχωρώντας σε περίπου 204 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η απότομη διολίσθηση οφείλεται στην απότομη πτώση κατά 51% των μετοχών της Tesla, διαπραγματεύοντας λίγο κάτω από τα 700 δολάρια.
Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, έχασε 63 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας την περιουσία του στα 137 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά το γεγονός ότι ήταν μία από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη την πανδημία του κορωνοϊού, οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν σχεδόν 34% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022.
Ο Bill Gates έχασε περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας την αξία της περιουσίας του στα 114,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι συνιδρυτές της Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, έχασαν 28 δισεκατομμύρια και 29 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Σε διεθνές επίπεδο, ο Changpeng Zhao βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, χάνοντας περίπου 79 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Οι μεγάλες απώλειες προκλήθηκαν από την κακή απόδοση των αγορών, τις βίαιες μεταβολές σε ορισμένους τομείς της αγοράς και την ευρύτερη πτωτική τάση.
Πρόκειται για μια πλήρη ανατροπή αυτού που είχε συμβεί από τις πρώτες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν τρισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.
Τώρα που οι κεντρικές τράπεζες έχουν τερματίσει τα εργαλεία της εποχής της πανδημίας, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές και αναζητούν καταφύγιο σε συμβατικά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Ο τομέας της τεχνολογίας έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα φέτος.
Ο Nasdaq Composite έχει υποχωρήσει περίπου 30% φέτος, με πολλά από τα μεγάλα ονόματα να καταρρέουν.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης διαγράψει περίπου 2 τρισ. δολάρια από την κορύφωση της κεφαλαιοποίησης του κλάδου τον Νοέμβριο, πέφτοντας κάτω από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ (DXY), μια μέτρηση του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 11% από έτος μέχρι σήμερα, φτάνοντας σε υψηλό 20 ετών.

Ευκαιρίες αγοράς;

Πολλοί δισεκατομμυριούχοι μπορεί να έχασαν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αλλά επειδή ελέγχουν ήδη ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίου, θα μπορούσαν να αναζητούν ευκαιρίες, εξηγούν ειδικοί της αγοράς.
Ο Musk θα μπορούσε να είναι στο κατώφλι της οριστικοποίησης της αγοράς του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων.
Ο Sam Bankman-Fried, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, απέκτησε μερίδιο 7,6% στην Robinhood Markets.
Εικάζεται ότι ο Bankman-Fried θα μπορούσε να αναλάβει τη Robinhood.
Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία 35,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαγόρασε ολόκληρη τη θέση της Societe Generale στη Rosbank PJSC και το μερίδιο του Ρώσου μεγιστάνα Oleg Tinkov σε ένα ψηφιακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Με τους φόβους ύφεσης και πληθωρισμού να κυριαρχούν στις τάσεις των μετοχών, θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη μάχη για τους επενδυτές αυτό το καλοκαίρι, προειδοποιεί ο Sankar Sharma, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς.
«Η ανάλυση μας για το υπόλοιπο του 2022 δείχνει ότι οι αγορές θα μπορούσαν ακόμα να πέσουν περαιτέρω αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε πρόσφατα ο Sharma.
«Παρακολουθούμε ορισμένα βασικά θεμελιώδη και σε αυτά τα επίπεδα, θέλουμε να δούμε τις αγορές να σταματούν την πτωτική τους πορεία, να πηγαίνουν προς τα πλάγια και να σταθεροποιούνται πριν μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι για μια ανοδική κίνηση.
Αναμένουμε από πολλές εταιρείες να δώσουν αρνητικές ή καθόλου προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους όταν θα ανακοινώσουν τα κέρδη.
Αλλά οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να εξετάζουν τα θεμελιώδη για άλλη μια φορά, χρησιμοποιώντας μετρήσεις όπως ισολογισμούς και ταμειακές ροές, λέει ο Robert R. Johnson, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Creighton.
«Για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή, οι μετοχές είναι σίγουρα πιο ελκυστικές από ό,τι ήταν στις αρχές του 2022», δήλωσε ο Johnson.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να ευνοούν εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, ισχυρές ταμειακές ροές, χαμηλότερο χρέος και υψηλότερες ταμειακές θέσεις.
Δηλαδή, οι μετοχές αξίας φαίνονται πιο ελκυστικές από τις μετοχές ανάπτυξης σε αυτό το ασταθές περιβάλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης