Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχοινάς (Κομισιόν) για ενεργειακή κρίση: Πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά για την Ευρώπη

Σχοινάς (Κομισιόν) για ενεργειακή κρίση: Πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά για την Ευρώπη
Στην ενεργειακή κρίση η Ευρώπη απαντά με νέους προμηθευτές και το πρόγραμμα REpowerEU είπε ο κ.Σχοινάς
Σχετικά Άρθρα

Την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει με την ενεργειακή κρίση και θα περάσει χωρίς προβλήματα τον ερχόμενο χειμώνα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνομιλία που είχε στο 26ο συνέδριο του Economist που γίνεται στο Λαγονήσι.
«Πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά» υποστήριξε ο κ.Σχοινάς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση, έχει βρει ήδη νέους προμηθευτές και προωθεί το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα REpowerEU, ενώ ετοιμάζει σχέδιο αλληλεγγύης και για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου.
Όπως είπε, η Κομισιόν έχει υποβάλλει στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών την εργαλειοθήκη και το στρατηγικό σχέδιο για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν προκειμένου να ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους πολίτες, σημειώνοντας ότι «αυτό έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα και μάλιστα με τρόπο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Για το μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, το άλλο μεγάλο θέμα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη φιλοδοξία και την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του με μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία.
«Η φιλοδοξία μου είναι στο τέλος της θητείας μου η Ευρώπη να έχει πετύχει την ιστορική συμφωνία για την μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε κάνει πρόταση από τον Σεπτέμβριο του 2020, η πανδημία μας καθυστέρησε, αλλά τώρα, μετά τις γερμανικές και τις γαλλικές εκλογές, βλέπω μια αληθινή σύγκλιση», είπε ο αντιπρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ως το τέλος του 2023 βλέπει ένα «παράθυρο ευκαιρίας», δεδομένου ότι μετά την τρέχουσα τσεχική προεδρία, ακολουθούν η Σουηδία, που έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και στη συνέχεια η Ισπανία, που είναι όπως και η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή υποδοχής.

Αυπάτες τέλος

«Χρειάστηκε η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παράγουμε μάσκες, αναπνευστήρες και φαρμακευτικές πρώτες ύλες, μας πήρε χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι βασιστήκαμε στην ενεργειακή εξάρτηση με καθεστώτα που νομίζαμε ότι θα συνεργαστούν με το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, ήταν μια αυταπάτη.
Τώρα επιδιώκουμε την ανεξαρτησία μας από τη Ρωσία και πιστεύουμε ότι το σχέδιο μας θα λειτουργήσει, αν και όχι από τη μια μέρα στην άλλη, με νέους πιο αξιόπιστους προμηθευτές, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Νορβηγία, την κοινή αποθήκευση και την κοινή προμήθεια ενέργειας.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει επίσης να κάνουν τη δική τους προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης