Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Οι ρωσικές εταιρίες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρώπη

Putin: Οι ρωσικές εταιρίες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρώπη
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε  ότι η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα του αυξήθηκε φέτος κατά 3,5% από την αρχή του έτους.
Σχετικά Άρθρα
Στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, έρχεται να προστεθεί και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο είναι βέβαιο πως θα πλήξει τις ρωσικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπογράμμισε την Παρασκευή 8/7 ότι οι ενεργειακές εταιρείες της χώρας θα πρέπει να προετοιμαστούν για το εμπάργκο στο πετρελαίου.
Ο Putin πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ των κρατών προσπαθεί να αντικαταστήσει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, κάτι που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, με τη Δύση να αναγκάζει άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα εστιάζει τώρα στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη διαφοροποίηση των εξαγωγών της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο προς Νότο και Ανατολή και εργάζεται για την παροχή ενέργειας στις φιλικές προς αυτή χώρες.

Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά 3,5%

Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα του αυξήθηκε φέτος κατά 3,5% από την αρχή του έτους, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου τον Ιανουάριο-Μάιο μειώθηκε ελαφρά κατά 2%.

Το μερικό εμπάργκο της Ευρώπης

Να υπενθυμίσουμε πως στα τέλη Μάιου και ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Την είδηση είχε ανακοινώσει τότε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Συγκεκριμένα είχε δηλώσει πως η συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή

Μείωση κατά 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τότε, ο κ. Michel ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Η απάντηση της Μόσχας

Δεν είχε στεγνώσει τα μελάνι στη συμφωνία των 27 και η Ρωσία απάντησε πως δεσμεύτηκε να βρει άλλους εισαγωγείς για το πετρέλαιό της.
Απαντώντας στα μέτρα, ο Mikhail Ulyanov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, δήλωσε ότι η απαγόρευση του πετρελαίου θα έχει αρνητική απήχηση για την Ευρώπη.
«Η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς», δήλωσε ο Ulyanov μέσω Twitter, αναφερόμενος στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης