Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές Ιαπωνία: Νικητές οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στη σκιά της δολοφονίας του Abe

Εκλογές Ιαπωνία: Νικητές οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στη σκιά της δολοφονίας του Abe
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε τουλάχιστον τις 63 από τις 125 έδρες της άνω Βουλής
Σχετικά Άρθρα

Στη σκιά της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Shinzo Abe και της παγκόσμιας θλίψης που προκάλεσε, το κόμμα του, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήταν οι νικητές των χθεσινών βουλευτικών εκλογών καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, φέρονται να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον τις μισές από τις έδρες στην άνω Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει τις 63 από τις 125 έδρες της άνω Βουλής, από 55 έδρες που διέθετε μέχρι πρότινος.
Μάλιστα, μαζί με το κόμμα Komeito – με το οποίο αποτελούσαν την κυβέρνηση συνεργασίας – οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες λαμβάνουν 76 έδρες διατηρώντας με άνεση την πλειοψηφία.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αύξησαν τα ποσοστά τους και τη δύναμη τους καθώς στην προηγούμενη άνω Βουλή, διέθεταν 69 έδρες.
Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Καινοτομίας εξασφάλισε πάνω από 10 έδρες, αυξάνοντας και αυτό τη δύναμη του καθώς διέθετε 6 έδρες.
Η εκλογική αυτή νίκη εδραιώνει την εξουσία του πρωθυπουργού Fumio Kishida σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την ιαπωνική οικονομία λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η συμμετοχή εκτιμάται ότι έφθασε το 52%, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 48,8% που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της άνω Βουλής, το 2019.
Οι 248 έδρες της ιαπωνικής Γερουσίας ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε τρία χρόνια.

Θα εργαστώ σκληρά

Σε δηλώσεις του ο Kishida δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την Ιαπωνία.
«Οι εκλογές, το θεμέλιο της δημοκρατίας, αμφισβητήθηκαν από τη βία και έχει τεράστια σημασία το ότι διεξήχθησαν κανονικά. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για να προστατεύσω τη δημοκρατία» υποστήριξε ο Kishida.

Δολοφονία Abe

Οι εκλογές έγιναν στη σκιά της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Shinzo Abe, ο οποίος δέχθηκε δύο σφαίρες και ενώ εκφωνούσε ομιλία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο 41χρονος δράστης, ο οποίος έχει ομολογήσει πως δολοφόνησε τον Abe, υποστήριξε πως είχε επίσης αποπειραθεί να κατασκευάσει βόμβα.
Αναλυτές αναφέρουν πως η δολοφονία του Abe έδωσε μεγάλη ώθηση στη δυναμική του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος σε περιοχές που η εκλογική αναμέτρηση θεωρούνταν ιδιαίτερα αμφίρροπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης