Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Σρι Λάνκα - Συνεχίζονται οι καταλήψεις, εν αναμονή της παραίτησης προέδρου και πρωθυπουργού

Χάος στη Σρι Λάνκα - Συνεχίζονται οι καταλήψεις, εν αναμονή της παραίτησης προέδρου και πρωθυπουργού
Ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν διαμηνύσει πως τα πλήθη θα συνεχίσουν την κατάληψη των επίσημων κατοικιών
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα κυβερνητικά κτίρια της Σρι Λάνκα, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Gotabaya Rajapaksa, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ranil Wickremesinghe ότι θα παραιτηθεί.
Μετά τις ογκώδεις κινητοποιήσεις εν μέσω της κορύφωσης της παραλυτικής οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε πως ο Rajapaksa σκοπεύει να παραιτηθεί μεθαύριο Τετάρτη.
Ωστόσο, ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους δεν έχει εκφραστεί, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρωθυπουργός Wickremesinghe έχει πει πως επίσης θα παραιτηθεί, προκειμένου να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα.
Ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν διαμηνύσει πως τα πλήθη θα συνεχίσουν την κατάληψη των επίσημων κατοικιών του προέδρου και του πρωθυπουργού στο Κολόμπο ώσπου να παραιτηθούν.
Η κατάσταση στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της νήσου ήταν συγκριτικά ήρεμη σήμερα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν περίπατο στα γραφεία και στην επίσημη κατοικία του προέδρου.
Η αστυνομία δεν έκανε καν προσπάθεια να τους σταματήσει.
«Δεν θα πάμε πουθενά προτού αυτός ο πρόεδρος να φύγει και προτού να έχουμε κυβέρνηση που αποδέχεται ο λαός», ανέφερε ο Jude Hansana, 31 ετών, που διαδηλώνει έξω από την προεδρία από τον Απρίλιο.
«Ο αγώνας του λαού έχει σκοπό ευρύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι απλά να φύγει ο πρόεδρος.
Αυτή είναι μόνο η αρχή».
Οι κ.κ. Rajapaksa και Wickremesinghe δεν βρίσκονταν στις επίσημες κατοικίες τους όταν οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια.
Δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια από την Παρασκευή. Το πού βρίσκονται είναι άγνωστο. Ιδιωτική κατοικία του κ. Wickremesinghe σε πλούσια συνοικία στο Κολόμπο πυρπολήθηκε.
Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν.
Συνταγματολόγοι εκτιμούν πως αφού ο πρόεδρος και πρωθυπουργός υποβάλουν επίσημα τις παραιτήσεις τους, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρόεδρος ώσπου η εθνική αντιπροσωπεία της Σρι Λάνκα να ψηφίσει και να αναδείξει νέο πρόεδρο, τερματίζοντας πρόωρα εντός 30 ημερών τη θητεία του κ. Rajapaksa, που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το 2024.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατηγορεί την πανίσχυρη πολιτική οικογένεια  Rajapaksa για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στη γεωργία. Ο τουριστικός τομέας υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο πρωτογενής τομέας από την απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων, που αργότερα ακυρώθηκε.

Δημοσιονομική κατάρρευση

Τα δημοσιονομικά της Σρι Λάνκα κατέρρευσαν λόγω της αύξησης του χρέους και τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Rajapaksa.
Ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος εξαντλήθηκαν με ταχύτητα καθώς ανέβαιναν οι τιμές των καυσίμων.
Η χώρα της Ασίας δεν έχει πλέον δολάρια για την εισαγωγή καυσίμων, στα οποία επιβλήθηκε δελτίο. Στα καταστήματα που έχουν ακόμη αέριο για μαγείρεμα σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Ο ονομαστικός πληθωρισμός στη χώρα 22 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα· η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως ενδέχεται να ξεπεράσει το 70% εντός μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης