Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές: Επιστρέφει τα 4 δισ. από την IPO της SPAC του ο Ackman - Απέτυχε να βρει στόχο εξαγοράς

tags :
Πρωτοφανές: Επιστρέφει τα 4 δισ. από την IPO της SPAC του ο Ackman - Απέτυχε να βρει στόχο εξαγοράς
Η εξέλιξη είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τον εξέχοντα διαχειριστή κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής William Ackman, ο οποίος είχε συγκεντρώσει 4 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδικού σκοπού (SPAC), είπε στους επενδυτές ότι θα επέστρεφε το ποσό αφού δεν μπορούσε να βρει την κατάλληλη εταιρεία-στόχο για να εισάγει στο χρηματιστήριο μέσω μιας συγχώνευσης.
Η εξέλιξη είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τον εξέχοντα διαχειριστή κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος είχε αρχικά σχεδιάσει η SPAC να λάβει μέρος στη Universal Music Group πέρυσι, όταν αυτά τα επενδυτικά οχήματα ήταν στη μόδα στη Wall Street.
Σε επιστολή που απέστειλε στους μετόχους, ο Ackman τόνισε πολλούς παράγοντες, όπως οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις παραδοσιακές αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO), που απέτρεψαν τις προσπάθειές του να βρει μια κατάλληλη εταιρεία για τη συγχώνευση της SPAC του.
«Οι εταιρείες υψηλής ποιότητας, κερδοφόρες και διαρκούς ανάπτυξης μπορούν γενικά να αναβάλουν το χρονοδιάγραμμά τους για να εισέλθουν στο χρηματιστήριο έως ότου οι συνθήκες της αγοράς είναι πιο ευνοϊκές, γεγονός που περιόρισε το σύνολο των δυνατών συμφωνιών υψηλής ποιότητας για την PSTH, ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες», δήλωσε ο Ackman.

Τα 4 δισ.

Τον Ιούλιο του 2020, η Pershing Square Tontine του Ackman συγκέντρωσε 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά της και προσέλκυσε εξέχοντες επενδυτές από το hedge fund Baupost Group, το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Ontario Teachers και την εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων T. Rowe Price Group.
«Η ταχεία ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών και της οικονομίας μας ήταν καλή για την Αμερική, αλλά ατυχής για την PSTH, καθώς έκανε τη συμβατική αγορά IPO ισχυρό ανταγωνιστή και προτιμώμενη εναλλακτική λύση για επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας που επιδιώκουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο», είπε ο Ackman.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι προσπάθειες του Ackman να πάρει μερίδιο 10% στη Universal Music, η οποία αποκλείστηκε από τον γαλλικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Vivendi, μέσω του SPAC του εκτροχιάστηκαν λόγω ρυθμιστικών εμποδίων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αντιτάχθηκε στη συμφωνία και ο Ackman έβαλε την επένδυση στο hedge fund του.
«Ενώ υπήρξαν συναλλαγές που ήταν δυνητικά εφαρμόσιμες για την PSTH κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καμία από αυτές δεν πληρούσε τα επενδυτικά μας κριτήρια», είπε ο Ackman.

Τι είναι οι SPACs

Οι SPACs, γνωστές και ως εταιρείες λευκών επιταγών, είναι δημόσια εισηγμένα κελύφη μετρητών που δημιουργούνται από μεγάλους επενδυτές — γνωστούς ως χορηγούς — με αποκλειστικό σκοπό τη συγχώνευση με μια ιδιωτική εταιρεία.
Η διαδικασία, η οποία είναι παρόμοια με μια αντίστροφη συγχώνευση, καθιστά την εταιρεία-στόχο δημόσια.
Η δημοφιλία των SPACs κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 και στις αρχές του 2021, συμβάλλοντας σε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για ορισμένους εξέχοντες δημιουργούς SPAC όπως ο Michael Klein και ο Chamath Palihapitiya.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εταιρείες που συγχωνεύτηκαν με τις SPAC είχαν κακή απόδοση, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αποφεύγουν τις συμφωνίες "λευκών επιταγών".
Αυτό σε συνδυασμό με τον αυστηρότερο ρυθμιστικό έλεγχο και την ύφεση στις αγορές μετοχών έχουν ουσιαστικά κλείσει την οικονομία των SPAC, με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια να διακυβεύονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης