Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πνίγηκε στο αίμα η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Kherson - Δεκάδες άμαχοι νεκροί - Φρικτή τραγωδία λένε οι Ρώσοι

Πνίγηκε στο αίμα η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Kherson - Δεκάδες άμαχοι νεκροί - Φρικτή τραγωδία λένε οι Ρώσοι
Για σοβαρές απώλειες των αντιπάλων τους κάνουν λόγο Ρώσοι και Ουκρανοί
Σχετικά Άρθρα

(Upd) Στο αίμα «πνίγηκε» η αντεπίθεση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Kherson, στη νότια Ουκρανία, η οποία από τα μέσα Μαρτίου τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Λίγες ώρες μετά τη διατύπωση του αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky για τη σύσταση μιας δύναμης περίπου ενός εκατομμυρίου στρατιωτών, η οποία εξοπλισμένη με δυτικά όπλα, θα επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη της νότιας Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή της 24η Φερουαρίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Kherson.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών, πυροβόλα και ότι σκοτώθηκαν 50 Ρώσοι στρατιώτες κατά την επίθεση τους στη Novaya Kakhovka.
78787.png
Νεκροί 7 άμαχοι και δεκάδες τραυματίες

Από την πλευρά της η ρωσική διοίκηση της περιφέρειας αυτής έκανε λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.
Συγκεκριμένα, ο Volodymyr Leontyev, ο επικεφαλής της πολιτικό-στρατιωτικής διοίκησης στην Kakhovka υποστήριξε ότι από την ουκρανική επίθεση ανατινάχθηκαν αποθήκες με λιπάσματα καθώς και εκατοντάδες σπίτια και υποδομές, όπως νοσοκομείο, νηπιαγωγεία, ναοί και σχολεία.
Από την επίθεση καταστράφηκε επίσης και το εργοστάσιο της GTMK, το οποίο παρήγαγε εξοπλισμό για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Μάλιστα γίνεται λόγος για πολλούς εγκλωβισμένους στα ερείπια, ενώ αναφέρεται πως τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς έξι ανθρώπους από τα συντρίμμια
«Υπάρχουν ακόμη πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια.
Οι τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παγιδεύτηκαν στα διαμερίσματα και στα σπίτια τους» είπε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Leontyev.

 

Φρικτή τραγωδία

Ο επικεφαλής της περιοχής έκανε λόγο για μια «φρικτή τραγωδία» και για «ένα έγκλημα που θα μείνει στην ιστορία» καθώς το κέντρο της πόλης δέχθηκε επίθεση από όπλα ακρίβειας.
Όπως είπε, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, δεδομένης της καταστροφής που έχει επέλθει στην περιοχή και του μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων στα συντρίμμια των κτηρίων.
Μάλιστα το TASS αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει τα πυρά τους κατά του υδροηλεκτρικού σταθμού της Kakhovka και την περασμένη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν καταστροφές, ενώ επισημαίνεται πως κατά την χθεσινοβραδινή επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Natalia Zarya, επικεφαλής του κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας, υποστήριξε πως από τους βομβαρδισμούς των Ουκρανών καταστράφηκε μια αποθήκη με 35 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών, όπως τρόφιμα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα, δεδομένου ότι κανείς κάτοικος της περιοχής δεν λαμβάνει σύνταξη ή μισθό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω της επίθεσης έχει διακοπεί η ροή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ συνεχίζεται κανονικά η παροχή νερού.

 

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων

Η περιοχή της Kherson τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ήταν το πρώτο μέρος που κατέλαβαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Σε πολλά σημεία της επαρχίας, κυκλοφορεί το ρούβλι ενώ έχουν αρχίσει να μοιράζονται και ρωσικά διαβατήρια σε όσους θέλουν να λάβουν τη ρωσική υπηκοότητα.
Μάλιστα οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως πρόθεση τους είναι να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένωση της επαρχίας, η οποία γειτνιάζει με την Κριμαία, με τη Ρωσία.

Η ουκρανική αντεπίθεση

Ωστόσο, εδώ και μερικές εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει αντεπίθεση στη Χερσώνα, εκμεταλλευόμενος το ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων επιχειρεί στο Donbass στην ανατολική Ουκρανία.
Αν και υποστηρίζει ότι κατάφερε να κερδίσει κάποια εδάφη, δεν έχει καταφέρει να περάσει τη ρωσική άμυνα.
Υπενθυμίζεται πως ο Zelensky ζήτησε πρόσφατα να συσταθεί μια δύναμη 1 εκατομμυρίων στρατιωτών προκειμένου με τη συνδρομή των δυτικών όπλων να ανακαταλάβει τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov είπε ότι η κίνηση αυτή είναι απολύτως επιβεβλημένη έτσι ώστε η Ουκρανία να καταφέρει να επανακτήσει περιοχές που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και που είναι κρίσιμης σημασίας για την ουκρανική οικονομία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης