Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση ξεμένει από πυρομαχικά για να προμηθεύσει την Ουκρανία;

Η Δύση ξεμένει από πυρομαχικά για να προμηθεύσει την Ουκρανία;
Οι ελλείψεις αποκαλύπτουν τον εφησυχασμό της Δύσης για πιθανές απειλές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου
Τον Μάιο, όταν η Ουάσιγκτον παρήγγειλε 1.300 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger για να αντικαταστήσουν αυτούς που στάλθηκαν στην Ουκρανία, ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon, της αμυντικής εταιρείας που τους κατασκευάζει, απάντησε: «Θα μας πάρει λίγο χρόνο».
Εν τω μεταξύ, το Παρίσι έστειλε 18 οβίδες Caesar στο Κίεβο - το ένα τέταρτο του συνολικού αποθέματος πυροβολικού υψηλής τεχνολογίας - αλλά θα χρειαστεί η γαλλική εταιρεία Nexter περίπου 18 μήνες για να κατασκευάσει νέα.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αποκαλύψει τη λιτότητα των αποθεμάτων της δυτικής αμυντικής βιομηχανίας - ειδικά των απίθανων αλλά κρίσιμων προμηθειών, όπως οι οβίδες πυροβολικού που αποτέλεσαν το βασικό στήριγμα των μαχών.
Η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας —ειδικά τα τσιπ υπολογιστών— σημαίνουν μεγάλους χρόνους παράδοσης.
Οι ελλείψεις, λένε αξιωματούχοι της άμυνας και αναλυτές, αποκαλύπτουν τον εφησυχασμό της Δύσης για πιθανές απειλές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που τώρα αναδείχθηκαν από την επιθυμία να στηρίξει την Ουκρανία με στρατιωτική υποστήριξη.
Οι εμμονές για τα όπλα υψηλής τεχνολογίας και την λιτή κατασκευή έχουν συσκοτίσει τη σημασία της διατήρησης αποθεμάτων, προσθέτουν.

Μάθημα η Ουκρανία

«Η Ουκρανία ήταν ένα μάθημα για το πώς ο πόλεμος εξακολουθεί να κερδίζεται συχνά μέσω των κλασικών στοιχείων του πυροβολικού, των χερσαίων στρατευμάτων και της κατοχής», λέει ο Jamie Shea, πρώην διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής του ΝΑΤΟ, τώρα συνεργάτης στο Chatham House, μια δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η στρατιωτική ισορροπία που έχει μετατραπεί από το παλιό στο νέο πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.
Αυτές οι ελλείψεις μπορεί τώρα να επηρεάζουν την ικανότητα της Δύσης να κυριαρχήσει στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.
Η συνολική ετήσια παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα διαρκούσε λιγότερο από δύο εβδομάδες μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Alex Vershinin, ειδικό στις προμήθειες των ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμά ότι η σύγκρουση σηματοδοτεί «την επιστροφή του βιομηχανικού πολέμου».
«Είναι σαν τη μεγάλη κρίση οβίδων του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου», λέει ο Shea, υπενθυμίζοντας ένα σκάνδαλο του 1915 όταν η μαζική χρήση πυροβολικού σε πόλεμο χαρακωμάτων εξάντλησε τα βρετανικά αποθέματα, μια έλλειψη που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες στρατευμάτων και την παραίτηση του πρωθυπουργού HH Asquith.
Ο Ben Wallace, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι οι δυτικές χώρες θα δυσκολευτούν να διεξαγάγουν έναν παρατεταμένο πόλεμο συγκρίσιμο με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς τα αποθέματά τους σε πυρομαχικά «είναι ανεπαρκή για τις απειλές που αντιμετωπίζουν».
Κατά τη διάρκεια ενός προσομοιωμένου πολεμικού παιχνιδιού πέρυσι, τα πυρομαχικά του Ηνωμένου Βασιλείου τελείωσαν μετά από οκτώ ημέρες.

Εξαντλούνται τα όπλα;

Κανείς δεν πιστεύει ότι η Δύση πρόκειται να εξαντλήσει τα βασικά της όπλα προμηθεύοντας την Ουκρανία.
Αξιωματούχοι λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία παραμένει διαθέσιμο ή μπορεί να αντικατασταθεί με παρόμοια συστήματα.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων (65,2 δισεκατομμύρια ευρώ), ακόμη και όταν συνδυάζεται με τις δαπάνες της Κίνας 293 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποβαθμίζεται από τον συνολικό προϋπολογισμό των μελών του ΝΑΤΟ που υπερβαίνει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμα κι έτσι, ένα μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών του ΝΑΤΟ αφορούσε προηγμένα συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, που δεν έχουν αναπτυχθεί από τη Δύση σε αυτή τη σύγκρουση.
Μεγάλο μέρος της δυτικής άμυνας τα τελευταία 20 χρόνια έχει προσανατολιστεί στην καταπολέμηση των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή αντί να είναι έτοιμη για μάχες βαρέων βαρών με άρματα μάχης και πυροβολικού, όπως αυτές στην Ουκρανία.
Τα προβλήματα εφοδιασμού επιδεινώθηκαν από μια επί δεκαετίες έμφαση στη λιτή κατασκευή, την οικονομική αποδοτικότητα και τη βιομηχανική ενοποίηση, η οποία λειτούργησε ενάντια σε στρατιωτικούς σχεδιαστές που επιθυμούσαν να διατηρήσουν δαπανηρές αποθήκες όπλων.
«Η εμπειρία που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ήταν ότι η Δύση δεν θα ξαναπολεμήσει βιομηχανικό πόλεμο», λέει ένας δυτικός σύμβουλος άμυνας.
«Ως αποτέλεσμα, σχεδόν κανείς δεν έχει διατηρήσει την ικανότητα να αυξήσει την εθνική παραγωγή βασικού εξοπλισμού».

Πρόβλημα και οι προμήθειες

Οι δυτικοί κατασκευαστές όπλων προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες σπάνιων εξαρτημάτων και υλικών για την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών που, μέχρι πρόσφατα, ήταν ελάχιστα σε ζήτηση.
Ορισμένα από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα των πυραύλων Stinger, που κατασκευάστηκαν τελευταία σε κλίμακα πριν από 20 χρόνια, δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο εμπόριο, σύμφωνα με τη Raytheon.
Ο Alex Cresswell, διευθύνων σύμβουλος της Thales UK, που κατασκευάζει τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAW στην Ουκρανία, λέει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο εξαντλεί τα αποθέματα [άμυνας] αλλά δεν επενδύει αρκετά για να τα ανανεώσει».
Όσον αφορά τα κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης που κατασκευάζει η Lockheed Martin για τα οποία έχει ζητήσει το Κίεβο, ώστε να μπορεί να εξαπολύει πλήγματα πίσω από τις εχθρικές γραμμές, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τους αποθέματος 20.000-25.000 πυραύλων.
Αλλά δεν μπορεί εύκολα να τα αντικαταστήσει με παλαιότερες εκδόσεις επειδή χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα διασποράς στις κεφαλές τους, λέει ο Mark Cancian, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου τώρα στο κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης