Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Άρχισε η διαδικασία ανάδειξης διαδόχου του Boris Johnson

Μεγάλη Βρετανία: Άρχισε η διαδικασία ανάδειξης διαδόχου του Boris Johnson
Η εκλογική διαδικασία είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις

Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου το Συντηρητικό κόμμα θα έχει καταλήξει στον αντικαταστάτη του Βoris Johnson.
Αυτό αποφάσισε η "Επιτροπή 1922" το αρμόδιο όργανο του κόμματος που είναι υπεύθυνο να καθορίσει τους όρους, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.
Κάθε υποψήφιος πρέπει σήμερα, μέχρι τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος, να έχει την δήλωση υποστήριξης τουλάχιστον 20 βουλευτών του κόμματος για να έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα.
Η εκλογική διαδικασία είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη οι βουλευτές του κόμματος με διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες θα καταλήξουν στους δύο επικρατέστερους. Το στάδιο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε και κλείνει το βρετανικό κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Στην δεύτερη φάση θα κληθούν τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος με επιστολική ψήφο να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου αρχηγού τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αύριο Τετάρτη στις 3:30 ώρα Ελλάδος, θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών. Μέχρι τις 5:30 θα έχει ολοκληρωθεί και στις 7 θα έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όποιος υποψήφιος πάρει λιγότερους από 30 ψήφους θα αποκλειστεί. Την Πέμπτη η διαδικασία θα επανελήφθη μεταξύ 1μμ και 3:30 ώρα Ελλάδος. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα φύγει από την κούρσα διαδοχής. Το ίδιο θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι να επικρατήσουν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.
Προς το παρόν στην πεντάδα των επικρατέστερων φιγουράρουν ο πρώην υπουργός οικονομικών Ρίκι Σούνακ, που στηρίζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ και ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σαπς, που δεν θα καταθέσει τελικά υποψηφιότητα όπως αρχικά είχε δηλώσει.
Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, που φαίνεται να την στηρίζει η δεξιά πτέρυγα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών και παρασκηνιακά ακούγεται ότι έχει και την στήριξη του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν, που φαίνεται να στηρίζεται από την δεξιά πτέρυγα των Τόρις και βρίσκεται σχετικά ψηλά στις δημοσκοπήσεις.
Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ιστοσελίδας Conservative House, τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος φαίνεται πως στηρίζουν την πρώην υπουργό 'Αμυνας και νυν Υφυπουργό Εμπορικής Πολιτικής Πένυ Μόρντοντ, και την υφυπουργό Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων Κέμι Μπέιντενοκ. Πρόκειται για δύο υποψήφιες που δεν συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον, γεγονός που δείχνει ότι η βάση των Συντηρητικών "επιθυμεί ένα νέο ξεκίνημα", όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση

Εντωμεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί αύριο στο βρετανικό κοινοβούλιο. Την στηρίζουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP, αλλά θα χρειαστεί και την ψήφο βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος για να περάσει και έτσι να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.
Αν και είναι αρκετοί οι βουλευτές των Τόρις που έχουν ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την εξουσία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσουν υπέρ αυτής της πρότασης επισημαίνοντας πως "είναι άλλο να αμφισβητείς τον αρχηγό σου μέσα στο κόμμα και άλλο να ρίχνεις την κυβέρνηση σου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης