Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λύση στο αδιέξοδο με το σιτάρι αναζητούν Ρωσία και Ουκρανία - Ηγετικός ο ρόλος της Τουρκίας - Αισιοδοξία για πρόοδο

Λύση στο αδιέξοδο με το σιτάρι αναζητούν Ρωσία και Ουκρανία - Ηγετικός ο ρόλος της Τουρκίας - Αισιοδοξία για πρόοδο
Παρών και ο ΟΗΕ, ποιο το σχέδιο που προτείνει
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη πρόοδου διεξάγονται στην Τουρκία οι πρώτες συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας για τις εξαγωγές του ουκρανικού σιταριού που παραμένει εγκλωβισμένο στα λιμάνια. Παρόντες στη συνάντηση είναι εκπρόσωποι τόσο της Τουρκίας όσο και των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, υπάρχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» για πρόοδο στις σημερινές συνομιλίες.

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Οι εξαγωγές του ουκρανικού σιταριού εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένες λόγω αφενός του αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και αφετέρου της ναρκοθέτησης των ουκρανικών λιμανιών από το στρατό της Ουκρανίας που φοβάται το σενάριο μιας ρωσικής απόβασης.
Οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολες θα πρέπει να θεωρούνται καθώς η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για το σημερινό αδιέξοδο, ενώ είναι γνωστές οι κατηγορίες της Ουκρανίας πως η Ρωσία πουλά παράνομα το ουκρανικό σιτάρι σε φιλικές προς αυτήν χώρες, όπως π.χ. στη Συρία.
Πρόκειται για αιτιάσεις που απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα, η οποία με τη σειρά της κατηγορεί το Κίεβο ότι αυτό είναι υπεύθυνο για τη μη εξαγωγή των σιτηρών της λόγω του ότι έχει ναρκοθετήσει όλα τα λιμάνια που είναι υπό τον έλεγχο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ηγετικός ο ρόλος της Τουρκίας

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις το παρών δίνουν και στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τις τρεις χώρες – Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία – ενώ παρόντες θα είναι και διπλωμάτες του ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar είπε ότι οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην ασφαλή μεταφορά του ουκρανικού σιταριού που είναι αποθηκευμένο στα λιμάνια της Ουκρανίας προς τις διεθνείς αγορές.
Η Τουρκία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί μια λύση με τις εξαγωγές του ουκρανικού σιταριού, έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η επισιτιστική κρίση που πλήττει πολλά κράτη παγκοσμίως.
Άλλωστε την ερχόμενη Τρίτη 19/7 αναμένεται μια ακόμα συνάντηση των προέδρων της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και της Ρωσίας, Vladimir Putin στην Τεχεράνη.
Μάλιστα η Τουρκία αναφέρει πως υπάρχουν 20 εμπορικά πλοία στην περιοχή που θα μπορούσαν άμεσα να φορτώσουν τους περίπου 25 εκατομμύρια τόνους ουκρανικού σιταριού που εκτιμάται πως είναι μπλοκαρισμένο στα ουκρανικά λιμάνια, προκειμένου να το μεταφέρουν στις διεθνείς αγορές.

Ασφαλείς διάδρομοι

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ στηρίζει ένα σχέδιο βάσει του οποίου τα πλοία αυτά θα ακολουθούν ασφαλείς διαδρόμους μέσα από τις ναρκοθετημένες θάλασσες.
Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα η αποναρκοθέτηση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και ότι η όλη επιχείρηση θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης