Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διέψευσε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στο 9,1% τον Ιούνιο 2022 - Με την πλάτη στον τοίχο η Fed

Διέψευσε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στο 9,1% τον Ιούνιο 2022 - Με την πλάτη στον τοίχο η Fed
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 5,7%.
Σχετικά Άρθρα
Στο 9,1%, έναντι του αναμενόμενου 8,8%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την αντίδραση της Federal Reserve στην διαρκή αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,3%, έναντι 1,1% που ανέμεναν οι αγορές.
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 5,7%.
Ο κλάδος των μεταφορών των ΗΠΑ είχε τη μεγαλύτη συνεισφορά στην άνοδο των τιμών, ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση των περιθωρίων κέρδους των αντιπροσώπων αυτοκινήτων θα απομακρύνουν σύντομα την πίεση από τον δείκτη των μεταφορών, γεγονός που θα επιτρέψει και την αποσυμπίεση στον δομικό δείκτη.
Η άνοδος κατά 1,3% σε μηνιαία βάση είναι η υψηλότερη από το 2005 και το 9,1% είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1981.





Και σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται, αλλά το κόστος των υπηρεσιών αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1991...
Το κόστος ενέργειας κυριάρχησε στην άνοδο, αλλά ο δείκτης ενοικίων αυξήθηκε κατά 0,8% κατά τη διάρκεια του μήνα, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 1986.


Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες ώθηση στον πληθωρισμό των μεταφορών προήλθε από τις αυξήσεις των τιμών των οχημάτων.
Οι τιμές αυξήθηκαν λόγω των ελλείψεων προσφοράς που οφείλονται στα τσιπ και της αύξησης της ζήτησης μετά την πανδημία.

Την ίδια ώρα, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν για 15ο συνεχόμενο μήνα... (Η αγοραστική δύναμη των Αμερικανών στο εσωτερικό μειώθηκε κατά ρεκόρ 3,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο)


Η διαρροή...

Τα σημερινά στοιχεία αναμένονταν από τις περισσότερες αγορές παγκοσμίως, ενώ υπήρξε και μεγάλο ζήτημα χειραγώγησης των εκτιμήσεων, με αποκορύφωμα μια υποτιθέμενη διαρροή στις 12 Ιουλίου.
Η διαρροή ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να δούμε τον δείκτη ακόμη και στο 10,2%.
Αν και η διαρροή από το Γραφείο Στατιστικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν για αρκετές ώρες θέμα συζήτησης μεταξύ των traders, το γραφείο άργησε να τη διαψεύσει.
Image
Image
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ψεύτικη έκδοση του δελτίου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου 2022 που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της BLS, Cody Parkinson, σε δήλωση του Bloomberg.
Κάτι που φυσικά δεν σημαίνει ότι η ανακοίνωση του ΔΤΚ δεν θα είναι 10,2%, αν και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης