Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία απέρριψε αίτημα έκδοσης «γκιουλενιστή» στην Τουρκία - Παγώνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Erdogan

Η Σουηδία απέρριψε αίτημα έκδοσης «γκιουλενιστή» στην Τουρκία - Παγώνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ  ο Erdogan
Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας - Σουηδίας...

«Πάγωμα» των ενταξιακών διαδικασιών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον ΝΑΤΟ φέρνει η απόρριψη αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση οπαδών του πολιτικού εχθρού του Erdogan, Gulen.
«Παρακολουθήσαμε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 27 Ιουνίου για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας.
Έχουμε εκφράσει πολύ ξεκάθαρα ότι η πολιτική διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρέπει να βρίσκεται στο σημείο των ευαισθησιών της χώρας μας.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι θα παγώσουμε τη διαδικασία εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν λάβουν μέτρα για να εκπληρώσουν τους όρους μας.
Βλέπουμε ότι η Σουηδία δεν δίνει καλή εικόνα.
Ως Τουρκία, η στάση μας είναι πολύ σαφής, τα υπόλοιπα τα ξέρουν» ανέφερε ο Erdogan κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στις 18 Ιουλίου 2022...

Η απόρριψη…

Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενέκρινε αίτημα έκδοσης του Yilmaz Aytan, ανώτερου στελέχους του Κινήματος Γκιουλέν.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι οι δραστηριότητες του Aytan δεν συνιστούν έγκλημα, ανέφερε το Anadolu επικαλούμενο τη σουηδική εφημερίδα Dagens Juridik.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτημα έκδοσης στη Σουηδία για τον Aytan, κατηγορώντας τον ότι «ηγήθηκε ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το Anadolu.
Σημειώνεται πως ο 48χρονος Aytan ήταν ένας από τους αρχηγούς του κινήματος Gulen, που διηύθυνε τα σχολεία της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, αναφέρει το Anadolu.
Έχοντας άδεια μόνιμης διαμονής στη Σουηδία από το 2018, ο Αϊτάν έλαβε το καθεστώς του πρόσφυγα από τις σουηδικές αρχές, ανέφερε.
Ωε εκ τούτου, η Tουρκία θα παγώσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν οι σκανδιναβικές χώρες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Τayyip Erdogan.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα για να πειστεί η Άγκυρα να άρει το Veto για την ένταξη τους στην αμυντική συμμαχία.
Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει τότε ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του μνημονίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης