O Ιταλός Πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Draghi να παραμείνει στο αξίωμα με υπηρεσιακή ιδιότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Μερικές φορές και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά», δήλωσε συγκινημένος ο Mario Draghi, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις προθέσεις του.
Παρότι η Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, με 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά, ο Ιταλός πρωθυπουργός, εμμένοντας στις θέσεις του, θα υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Matarella, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο.
Η απόφασή Draghi να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα Πέντε Αστέρια, η Lega και το Forza Italia δεν έλαβαν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία της Ρώμης.
Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 70 ημερών θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορονοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».
Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν νωρίτερα από ό,τι πίστευαν πολλοί αναλυτές.
Τι αναφέρει το Σύνταγμα της Ιταλίας
Το άρθρο 61 του ιταλικού Συντάγματος ορίζει ότι «οι εκλογές πραγματοποιούνται εντός 70 ημερών».
Στο παρελθόν, μεταξύ του διατάγματος διάλυσης από το Quirinale και των επακόλουθων ψηφοφοριών, περνούσαν πάντα από 60 έως 70 ημέρες.
Οι χρόνοι μπορεί να φαίνονται υπερβολικά μεγάλοι, αλλά οι τυπικές διαδικασίες για τα κόμματα είναι πολλές, όχι μόνο για την προεκλογική εκστρατεία αλλά και για την παρουσίαση των λιστών που πρέπει να συνοδεύονται από σημαντικό αριθμό υπογραφών (μεταξύ 1.500 και 2.000 υπογραφές σε κάθε αναλογική περιφέρεια. για κόμματα που δεν έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες)
Di Maio: Conte και Salvini ευθύνονται για την κατάρρευση της κυβέρνησης
O Luigi Di Maio επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της κυβέρνησης Draghi στους Conte και Salvini.
«Αντιμετωπίζουμε μια ακόμη κυβερνητική κρίση στην οποία εμπλέκονται δύο άτομα: Ο Giuseppe Conte και ο Matteo Salvini, οι οποίοι αποφάσισαν να μπλοκάρουν και να χτυπήσουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Draghi», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Μαζί για το μέλλον, Luigi Di Maio.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη και τριγμούς στις αγορές, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της από τη Ρωσία.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 3,75% από 3,46% για να υποχωρήσει στην συνέχεια στο 3,52%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε απώλειες.
Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,57% και σχεδόν πάντα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν υψηλότερες από τα ιταλικά ομόλογα.
Τι είπε ο Draghi στη Γερουσία
Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, κατά τη δευτερολογία του, στη Γερουσία, το ένα από τα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου.
Πιο αναλυτικά, ο Mario Draghi τόνισε:
«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας.
Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου.
Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες.
Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό.
Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Pierferdinando Kasini, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών.
Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.
Ισχυρές ανησυχίες σε Ευρώπη και αγορές προκαλεί το σενάριο της αποχώρησης Draghi - Τι προηγήθηκε
Ο Mario Draghi ανέλαβε την πρωθυπουργία, ως διορισμένος και όχι εκλεγμένος πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.
Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Matarrela, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται, στην οποία συμμετέχουν ιταλικά πολιτικά κόμματα που καλύπτουν ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο επίσης δοκιμάζεται από εσωτερικές διαιρέσεις και αιμορραγία κοινοβουλευτικών.
Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας επιθυμούν την παραμονή του Mario Draghi, ως εγγύηση σταθερότητας.
Ενδεικτικό είναι το άρθρο του ισπανού πρωθυπουργού στο Politico με τίτλο «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι».
Οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση: και μόνο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Mario Draghi αναζωπύρωσε τους φόβους για εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκρηκτικό παράγοντα για την ευρωζώνη.
Ηδη, το χρέος της Ιταλίας βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αύξηση των επιτοκίων.
Εκατοντάδες δήμαρχοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή το Σαββατοκύριακο ζητώντας από τον Draghi να παραμείνει.
Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι βιομήχανοι ζήτησαν επίσης από τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη να παραμείνει στην εξουσία.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν επίσης μια ηλεκτρονική αίτηση υπέρ της παραμονής του, σύμφωνα με το AP.
Ο τεχνοκράτης ηγέτης είχε φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία τους τελευταίους 15 μήνες.
Η ηγεσία του ήταν επίσης σημαντική στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Draghi να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις κυρώσεις της ΕΕ και να υποστηρίζει τα ιταλικά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ακρίβεια λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών