Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Εθνικό πένθος για τα θύματα του τουρκικού βομβαρδισμού στο Ζάχο - Μαζικές ήταν οι αντιτουρκικές διαδηλώσεις

Ιράκ: Εθνικό πένθος για τα θύματα του τουρκικού βομβαρδισμού στο Ζάχο - Μαζικές ήταν οι αντιτουρκικές διαδηλώσεις
Ημέρα εθνικού πένθους για το Ιράκ η σημερινή, μετά τον τουρκικό βομβαρδισμό σε πάρκο αναψυχής στο Ζάχο του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν 23

Βυθισμένο στο πένθος και την οργή, το Ιράκ ενταφίασε τα θύματα του βομβαρδισμού στο Ζάχο, που στοίχισε τη ζωή σε εννέα πολίτες, οι οποίοι περνούσαν στιγμές ανεμελιάς σε ένα πάρκο αναψυχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. 
Η Βαγδάτη κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τα πλήγματα αυτά, ενώ η Άγκυρα αρνείται κάθε ευθύνη και με τη σειρά της κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Τα εννέα φέρετρα, καλυμμένα με την ιρακινή σημαία και με στεφάνια, μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου τα υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Moustafa Al Kazimi.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι συγγενείς παρέλαβαν τις σορούς για να τις ενταφιάσουν.
Οι περισσότερες κηδείες θα γίνουν στην πόλη Νατζάφ, όπως επιτάσσει η σιιτική παράδοση.
Η Πέμπτη ήταν ημέρα εθνικού πένθους για το Ιράκ, μετά την τραγωδία στην περιοχή του Ζάχο, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 23.
Τα περισσότερα θύματα ήταν τουρίστες από το νότιο ή το κεντρικό Ιράκ που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον καύσωνα και να βρουν λίγη δροσιά στα βουνά, στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Βαγδάτη κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας και του επέδωσε «επιστολή διαμαρτυρίας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Στο κείμενο αυτό «καλεί την Τουρκία να λύσει τα εσωτερικά προβλήματά της μακριά από τα σύνορα του Ιράκ και χωρίς να βλάπτει τον λαό του».
Εδώ και 25 χρόνια η Τουρκία διαθέτει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και εξαπολύει συχνά επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, εναντίον του PKK.
Αυτές οι επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος περιπλέκουν τις σχέσεις μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας, παρότι είναι στενοί εμπορικοί εταίροι.

Μεγάλες αντιτουρκικές διαδηλώσεις σε όλες τις ιρακινές πόλεις

Σήμερα το πρωί, 21/7 κοντά σε ένα κέντρο χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για την Τουρκία, το οποίο είχε τεθεί υπό την προστασία της αστυνομίας, αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν την απέλαση του Τούρκου πρεσβευτή.
«Στην Τουρκία και την πρεσβεία της, λέμε φτάνει πια. Η φιλειρηνική στάση δεν εξυπηρετεί τίποτα, θέλουμε να κάψουμε την πρεσβεία, ο Τούρκος πρεσβευτής να απελαθεί. Η κυβέρνησή μας δεν κάνει τίποτα» είπε ένας 53χρονος άνδρας, ο Ali Yassin.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και χτες το βράδυ  και σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, από το Κιρκούκ μέχρι την Κερμπάλα και τη Νατζάφ.
Οι διαδηλωτές έκαψαν και ποδοπάτησαν τουρκικές σημαίες ενώ στα πορτρέτα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν γράψει τη λέξη «τρομοκράτης».
Η Βαγδάτη σκλήρυνε τους τόνους, απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων από όλο το ιρακινό έδαφος.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον επιτετραμμένο της στην Άγκυρα και διακόπτει τη διαδικασία για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης