Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμια Cambridge - Imperial: Ο Covid γερνά κατά δύο δεκαετίες τον εγκέφαλο - Προκαλούν το ίδιο και τα εμβόλια;

Πανεπιστήμια Cambridge - Imperial: Ο Covid γερνά κατά δύο δεκαετίες τον εγκέφαλο - Προκαλούν το ίδιο και τα εμβόλια;
Οι νοητικές επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μακροχρόνιες, αν όχι μόνιμες
Σχετικά Άρθρα

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και τρία χρόνια να εισέλθουν στα αχαρτογράφητα νερά του κορωνοϊού αλλά και όσα προκαλεί ο «ύπουλος» αυτός ιός στο ανθρώπινο σώμα και εγκέφαλο.
Τα ερωτήματα πάντως παραμένουν πολλά και ειδικά από το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν κατάφεραν παρά τις εξαγγελίες πολιτικών και την προπαγάνδα ότι θα «υπογράψουν» εκείνα το τέλος της πανδημίας.
Νέες έρευνες πάντως βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας.
Η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός αφήνει αρκετούς ασθενείς με νοητικές δυσκολίες που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια, αναφέρουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Cambridge και Imperial.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν επίμονα συμπτώματα.
Άλλη πρόσφατη βρετανική μελέτη είχε δείξει ότι σχεδόν οι μισοί εξακολουθούσαν να μην έχουν αναρρώσει πλήρως έναν χρόνο αργότερα.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι τομείς με τη μικρότερη βελτίωση ήταν η φυσική κατάσταση και η νοητική λειτουργία.
Τώρα οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι οι νοητικές επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μακροχρόνιες, αν όχι μόνιμες.

Τα εμβόλια... μας γερνάνε; 

Το ερώτημα πάντως που τίθεται είναι αν με τη χορήγηση εμβολίου προκαλείται η ίδια επιτάχυνση στο «επιγενετικό ρολόι της γήρανσης».
Η προαναφερθείσα μελέτη διεξήχθη πριν από το ξέσπασμα της παραλλαγής Omicron και η παραλλαγή Omicron είναι σαφώς λιγότερο παθογόνος από το παλιό στέλεχος. 
Εκτιμάται ότι το Omicron προκαλεί σημαντικά λιγότερο επιταχυνόμενη γήρανση ή επακόλουθα από το πρώτο στέλεχος.
Ωστόσο, τα εμβόλια που χορηγούμε επί του παρόντος εξακολουθούν να αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας τις πρωτεΐνες αιχμής του παλιού στελέχους των αρχών του 2020, επομένως υπάρχει κίνδυνος επιταχυνόμενης γήρανσης;
Τα εμβόλια COVID-19 προσθέτουν κυρίως πρωτεΐνες ακίδας στο ανθρώπινο σώμα. 
Σε μια 
μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Virology το 2021, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Saint Louis στο Μιζούρι επιμόλυναν πρωτεΐνες ακίδας του παλιού στελέχους σε κύτταρα in vitro.
Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός δεικτών κυτταρικής γήρανσης (συμπεριλαμβανομένων ειδικών κυτοκινών, ιντερλευκινών και ειδικών ενζύμων, κ.λπ.) βρέθηκε στα επιμολυσμένα με ακίδα κύτταρα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, οι πρωτεΐνες ακίδας αυξάνουν τους φλεγμονώδεις παράγοντες, προκαλούν μιτοχονδριακή βλάβη, παράγουν λανθασμένες πρωτεΐνες και προκαλούν γονιδιωματική αστάθεια, τα οποία όλα επιταχύνουν την κυτταρική γήρανση.

Η νέα μελέτη για τον κορωνοϊό και τις νοητικές δεξιότητες μετά τη μόλυνση από Covid

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine.
Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων 46 εθελοντές, τους οποίους είχε νοσήσει βαριά ο κορωνοϊός μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Όλοι τους είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο.
Οι 16 είχαν χρειαστεί διασωλήνωση.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν για πρώτη φορά τις νοητικές λειτουργίες τους έξι μήνες μετά την αρχική οξεία λοίμωξη.
Ύστερα συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με 460 συνομηλίκους τους, οι οποίοι δεν είχαν νοσήσει από COVID-19.
Κάθε ένας από τους 46 ασθενείς συγκρίθηκε με 10 άτομα που ήταν επίσης του ιδίου φύλου και του ίδιου μορφωτικού επιπέδου.
Είχαν επίσης την ίδια μητρική γλώσσα.
1-20_1.jpg

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι επιδόσεις των εθελοντών, όσοι είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αντιμετώπιζαν σοβαρή νοητική διαταραχή.
Εκείνη που είχε πληγεί ιδιαιτέρως ήταν η ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας, δηλαδή της ικανότητας επεξεργασίας των πληροφοριών με αυτόματο τρόπο.
«Οι χειρότερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στην κατανόηση του γραπτού κειμένου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Menon, καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Cambridge «Δυσκολεύονταν λ.χ. να συμπληρώσουν αναλογίες όπως «τα κορδόνι είναι για τα παπούτσια ό,τι τα κουμπιά για το παλτό»».
Οι διαφορές στις νοητικές δεξιότητες μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικές. Κατά μέσον όρο οι ασθενείς είχαν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται σε έναν άνθρωπο όταν από τα 50 του χρόνια φτάνει στα 70!
Στη συνέχεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν εκ νέου τους εθελοντές τους στους 10 μήνες μετά την αρχική ανάρρωση. Τα ευρήματα ήταν τα ίδια, αν και υπήρχαν ενδείξεις κάποιας βελτίωσης.
3d rendering of a brain
«Τα νοητικά ελλείμματα μετά την σοβαρή COVID-19 σχετίζονται ισχυρά με τη σοβαρότητα της οξείας νόσου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Επιμένουν επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη χρόνια φάση και υποχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, εάν βελτιωθούν καθόλου».
Οι ερευνητές προγραμματίζουν νέα αξιολόγηση των ασθενών, για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται πλέον οι νοητικές δεξιότητές τους.


2-17.jpg


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης