Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Μελέτη έδειξε πως η ασθένεια προτιμά τους ομοφυλόφιλους, 98%, τις ΗΠΑ και την Δυτ.Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων: Μελέτη έδειξε πως η ασθένεια προτιμά τους ομοφυλόφιλους, 98%, τις ΗΠΑ και την Δυτ.Ευρώπη
Ειδικοί σε ασθένειες και αξιωματούχοι από τις Η.Π.Α, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν θεωρούν την ευλογιά των πιθήκων ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά ανέκαθεν έλεγαν ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το σεξ.
Σχετικά Άρθρα
Η πρώτη σημαντική μελέτη για την λοίμωξη από την ευλογιά των πιθήκων, διαπίστωσε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Το Journal of New England Medicine δημοσίευσε μια μελέτη που εξέτασε τη μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων σε 16 χώρες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, όταν άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα σε χώρες εκτός Αφρικής.
Η μελέτη ανέφερε 528 λοιμώξεις που διαγνώστηκαν μεταξύ 27 Απριλίου και 24 Ιουνίου, εκ των οποίων το 98% αφορούσαν ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38.
Από αυτές τις περιπτώσεις, το 95% των λοιμώξεων υποπτεύονταν ότι είχαν μολυνθεί μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Το 41% είχε επίσης HIV.

Πως μεταδίδεται

Ειδικοί σε ασθένειες και αξιωματούχοι από τις Η.Π.Α, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν θεωρούν την ευλογιά των πιθήκων ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά ανέκαθεν έλεγαν ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το σεξ.
Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με στενή επαφή, ακόμη και με μολυσμένα ρούχα και κλινοσκεπάσματα.
Μέχρι φέτος, η μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους ήταν σπάνια εκτός Αφρικής, όπου είναι ενδημική αλλά κυρίως μεταδίδεται από ζώα.
Ωστόσο, υπάρχουν τώρα περισσότερα από 16.000 κρούσματα παγκοσμίως σε χώρες που ως επί το πλείστον δεν είχαν ιστορικά εμφανίσει ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με το CDC.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα φαίνεται να είναι στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, όπου μερικά από τα πρώτα κρούσματα συνδέθηκαν με μεγάλα γεγονότα LGBT στην Ισπανία και το Βέλγιο, τα οποία θεωρούνται μηδενικά για τη διευκόλυνση της μετάδοσης του ιού.
Η κορυφαία θεωρία μεταξύ των ειδικών ασθενειών είναι ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδόθηκε σεξουαλικά σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Μια άνοδος στις πρόσφατες Η.Π.Α. περιπτώσεις υποδηλώνει ότι η μετάδοση συνέβη στο τέλος του Pride Month στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, με βάση τη μελέτη που διαπίστωσε ότι η επώαση είναι μεταξύ τριών και 20 ημερών (συνήθως επτά ημέρες).

Πρώην υγειονομικοί υπάλληλοι του Trump κατηγορούν το CDC

Οι αξιωματούχοι του CDC δίστασαν να προτείνουν την ακύρωση των πολυπληθών εκδηλώσεων για την επέτειο και των LGBT, που ήταν παρόμοιες με τις εκδηλώσεις σούπερ εξάπλωσης στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα και επέλεξαν αντ 'αυτού να ενισχύσουν την ενημέρωση με στοχευμένα μηνύματα για να προειδοποιήσουν τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που θεωρούνταν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι διοργανωτές εκδηλώσεων LGBT προχώρησαν επίσης προσεκτικά την άνοιξη, θέλοντας να αποφύγουν τον στιγματισμό της LGBT κοινότητας.
Αλλά οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα, λέει ο Δρ. Paul Alexander, πρώην αξιωματούχος υγείας και ερευνητής της κυβέρνησης Trump.
«Ό, τι χρειαζόταν η κυβέρνηση να κάνει ήταν  να σύστηνε όχι επαφή δέρμα με δέρμα, πρωκτικό σεξ, σεξ, για μερικές εβδομάδες και θα είχαμε βοηθήσει αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά όχι... μπήκαν τα πολιτικά παιχνίδια στη μέση και τώρα ο γενικός ετεροφυλόφιλος πληθυσμός χαμηλού κινδύνου κινδυνεύει ειδικά από αμφιφυλόφιλους άντρες», έγραψε ο Alexander σε μια ανάρτηση στο blog.
Η ανάρτηση περιελάμβανε επίσης ένα νήμα στο Twitter από έναν ομοφυλόφιλο άνδρα που διηγείτο με γραφικές λεπτομέρειες την εμπειρία του με την προσβολή από την ευλογιά των πιθήκων κατά τη διάρκεια ενός οργίου στο Παλμ Σπρινγκς.

Που χρειάζεται προσοχή

Ο Alexander εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων εκτός της LGBT κοινότητας στους ετεροφυλόφιλους.
Στην πραγματικότητα, το CDC είπε ότι γνωρίζει οκτώ περιπτώσεις σε γυναίκες και δύο νέα κρούσματα σε παιδιά - το ένα είναι νήπιο και το άλλο βρέφος, ανέφερε το BBC News.
«Οι ετεροφυλόφιλοι θα μπορούσαν να το μεταδώσουν εάν ένας σύντροφος έχει μολυνθεί και το μολυσμένο δέρμα αγγίξει αμιχές ή εκδορές στο δέρμα του υγιούς, όπου υπάρχει σχίσιμο ιστού», πρόσθεσε ο Alexander.
«Δεν πρόκειται για «gay», ο ιός μεταδίδεται με σωματικά υγρά και μολυσμένες φλύκταινες και βλάβες στο μολυσμένο άτομο, μέσω τυχόν υγρών στο δέρμα ή στον ιστό π.χ. μικροβλάβες του ορθού κλπ», συνέχισε.
«Αν οι ετεροφυλόφιλοι κάνουν πρωκτικό σεξ και ο ένας έχει μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων ή άλλη [σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια], ο άλλος θα μολυνθεί εάν υπάρξει ρήξη ιστού».
Αν και η λοίμωξη από την ευλογιά των πιθήκων γενικά εξαφανίζεται εντός δύο εβδομάδων χωρίς να απαιτείται ιατρική περίθαλψη, έχει νοσηλευτεί ορισμένοι που παρουσιάζουν έντονο πρωκτικό πόνο, έντονο πονόλαιμο και οξεία νεφρική βλάβη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης