Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στη Βρετανία: Την επιστροφή του το 2023 στην Downing Street, μεθοδεύει ήδη ο Boris Johnson

Ανατροπή στη Βρετανία: Την επιστροφή του το 2023 στην Downing Street, μεθοδεύει ήδη ο Boris Johnson
Θα επιστρέψω, φέρεται να δήλωσε στους βοηθούς του ο απερχόμενος Boris Johnson

Ο Boris Johnson πιστεύει ότι θα επιστρέψει... δριμύτερος στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός και μάλιστα τον επόμενο χρόνο!
Μπορεί ο Boris Johnson να υποκλίθηκε κλείνοντας την τελευταία ώρα του πρωθυπουργού (PMQs) στην οποία κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 7 Ιουλίου, μετά την παραίτηση 57 υπουργών σε μόλις 48 ώρες λόγω του σκανδάλου Pincher, λέγοντας στους βουλευτές: «Hasta la vista, baby», δυνατά όμως «έκλεισε το μάτι πονηρά» στους βοηθούς του αμέσως μετά και σύμφωνα με τον πρώην βοηθό του Tim Montgomerry σε χαμηλότερο τόνο επανέλαβε η φράση του Arnold Schwarzenegger από την ταινία Terminator, "I'll be back" - «Θα επιστρέψω».
«Ο Boris λέει στους βοηθούς ότι θα γίνει ξανά πρωθυπουργός μέσα σε ένα χρόνο», αποκαλύπτει ο Montgomerry σύμφωνα με την Daily Mail.

Από τον Montgomerry στον Cummings

Την ώρα που είναι ακόμη νωπό το μελάνι της παραίτησής του και οι Βρετανοί τελούν σε προεκλογική περίοδο για την εκλογή του αντικαταστάτη του στην ηγεσία της κυβέρνησης και στην αρχηγία των Τόρις.
ο David Cummings μίλησε για «ύπουλο» σχέδιο ήδη έτοιμο για αυτό τον σκοπό και το «κάρφωσε» στην βρετανική εφημερίδα.
Ο πρώην στενός σύμβουλος του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας αναλύοντας την στάση του απερχόμενου πρωθυπουργού, ποστηρίζει ότι ο λόγος που ο Johnson στηρίζει την Liz Truss στην κούρσα διαδοχής του στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία είναι, 1ον, επειδή θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει τον Rishi Sunak, ο οποίος έχει μεγαλύτερες πιθανότητας μακράς… θητείας στον πρωθυπουργικό θώκο και,
2ον, γιατί, κατά την κρίση του Cummings, θεωρεί την υπουργό Εξωτερικών «τρελή σαν ένα κουτί γεμάτο φίδια» κι αν «εκραγεί» θα ακολουθήσει νέα μάχη ηγεσίας, όπου εκείνος θα μπορέσει να κάνει δριμύτερο… «comeback».
Στην τελευταία ανάρτησή του στο ιστολόγιό του, ο Cummings γράφει ότι έδωσε στην Truss το προσωνύμιο «ανθρώπινη χειροβομβίδα», επειδή η υποψήφια πρωθυπουργός προχωρούσε «παρορμητικά» σε διαρροές στα ΜΜΕ.

Η Truss στηρίζει Johnson

Από την πλευρά της, η Truss λέει ότι θα ήθελε να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας ο Boris Johnson.
Μιλώντας στην εκπομπή Today Programme, του ραδιοφώνου του BBC, τόνισε:
«Ήθελα να συνεχίσει ο Boris ως πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι έκανε φανταστική δουλειά στις εκλογές του 2019, όταν κέρδισε μεγάλη πλειοψηφία για το κόμμα, υλοποίησε το Brexit, τα πήγε μια χαρά με τα εμβόλια.
Δυστυχώς, φθάσαμε σε ένα σημείο όπου δεν είχε πλέον την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Η εκτίμησή μου ήταν ότι ναι μεν παραδέχθηκε ότι διέπραξε λάθος, ή αρκετά λάθη τον περασμένο χρόνο, αλλά το ισοζύγιό του ήταν εξαιρετικά θετικό».
Ερωτηθείσα αν θα συνεχίσει στη γραμμή του Johnson, τόνισε: «Εγώ δεν θα συνεχίσω την οικονομική πολιτική, επειδή εκεί θεωρώ ότι δεν τα πήγαμε καλά».
Οι Βρετανοί bookmakers στοιχηματίζουν υπέρ της Truss.

Τα στοιχήματα για τον επόμενο

Η Trussθεωρείται από τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων φαβορί για να παραλάβει το τιμόνι των Τόρις, με το Betfair Exchange να της δίνει 8/11 πιθανότητες και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak 7/5.
«Η Liz Truss παραμένει το φαβορί με 8/11 να γίνει η επόμενη επικεφαλής των Τόρις, αφότου ξεπέρασε την Penny Mortdant και μπήκε στην τελική δυάδα της κούρσας διαδοχής την Τετάρτη.
Θα αντιμετωπίσει τον Rishi Sunak, οι πιθανότητες του οποίου μειώθηκαν κάπως στη διάρκεια της νύχτας από 6/4 σε 7/5», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Betfair, Sam Rossbotom.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν φήμες για δεύτερη πρωθυπουργία Johnson

Πρόταση κατά την οποία ο κ. Johnson θα μπορούσε να επιστρέψει ως Πρωθυπουργός προέκυψε από 7.600 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ζήτησαν ψηφοφορία για το εάν ο Boris Johnson θα παραμείνει ηγέτης.
Υπέγραψαν αίτηση προς τον συμπρόεδρο του κόμματος Andrew Stephenson ζητώντας να τεθεί ο Πρωθυπουργός στον δεύτερο γύρο με τον Rishi Sunak και τη Liz Truss.
Η αναφορά κατηγορούσε τους βουλευτές των Τόρις που τον απομάκρυναν ότι είχαν «λόγους συμφέροντος» και απείλησαν με αίτηση διαταγής εάν το αίτημα απορριφθεί.
Η αναφορά προς τον κ. Stephenson ανέφερε: «Το 2019, ο Boris Johnson εξελέγη από τα μέλη ως ο νέος μας ηγέτης.
«Τώρα αυτή η επιλογή έχει αλλάξει χωρίς παραπομπή στους ανθρώπους που τον εξέλεξαν.
«Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το δικαίωμα των μελών από την όλη διαδικασία από την αρχή, καθώς αυτό συνιστά κατάχρηση από το κοινοβουλευτικό κόμμα που μπορεί να έχει κατοχυρώσει λόγους συμφέροντος και παράπονα για να καθαιρέσει τον ηγέτη μας.»

To ηθικό του κόμματος χαμηλό

Πρόσθεσε: «Το ηθικό μεταξύ των μελών είναι χαμηλό και υπάρχει οργή προς το κοινοβουλευτικό κόμμα.
«Απαιτώ να προστεθεί ο Johnson στο ψηφοδέλτιο ως επιλογή για να ψηφίσουν τα μέλη στις επικείμενες εκλογές».
Οι δύο άνδρες που ηγούνται της αναφοράς είναι ο Λόρδος Cruddas, ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος και μεγάλος δωρητής του κόμματος, και ο David Campbell - Bannerman, πρώην ευρωβουλευτής.
Ισχυρίστηκαν ότι το άρθρο 17 του καταστατικού του κόμματος επιτρέπει στο διοικητικό συμβούλιο να προσθέσει το όνομα του κ. Johnson στο ψηφοδέλτιο.
Το καταστατικό του κόμματος λέει: «Το διοικητικό συμβούλιο έχει εξουσία να κάνει οτιδήποτε που κατά τη γνώμη του σχετίζεται με τη διαχείριση και τη διοίκηση του κόμματος».
Ωστόσο, το ίδιο έγγραφο ορίζει επίσης ότι «ένας αρχηγός που παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος δεν είναι επιλέξιμος για εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές για την ηγεσία».

Ο σύμμαχος του Johnson, Michael Fabricant, ήταν ο πρώτος βουλευτής που υποστήριξε την εκστρατεία «Bring Back Boris».

«Αν πίστευα ότι ο Boris ήθελε – παρά την προδοσία των υπουργών του – να συνεχίσει, θα υποστήριζα την εκστρατεία του Peter Cruddas εν ριπή οφθαλμού», είπε στην Telegraph.
Ένας άλλος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που έμεινε πιστός στον κ. Johnson είπε στην ίδια εφημερίδα: «Υπάρχει πλήρης και απόλυτη απελπισία και δυσπιστία για αυτό που συνέβη.
«Δεν είναι περίεργο που τα μέλη της βάσης αισθάνονται ότι οι φωνές τους έχουν ακυρωθεί από μια μειοψηφία στο κοινοβουλευτικό κόμμα».
Εάν άλλοι βουλευτές υποστηρίξουν δημόσια την εκστρατεία για την αποκατάσταση του κ. Johnson στην πρωθυπουργία, θα μπορούσε να τορπιλίσει τη συνεχιζόμενη μάχη για την ηγεσία των Συντηρητικών μεταξύ του Rishi Sunak και της Liz Truss.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των Τόρις προειδοποίησαν ότι η εκστρατεία θα μπορούσε να οδηγήσει στον Sunak να αναλάβει τα ηνία.

Ο πρώην υπουργός Steve Baker, ο οποίος υποστηρίζει τη Liz Truss για ηγέτη, είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα κατέρρεε εάν η εκστρατεία κέρδιζε.

Είπε: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Boris μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο επειδή αποχωρεί.
Εάν τα μέλη συνεχίσουν με αυτό το σχέδιο υπέρ του Boris , απλώς θα πάρουν τον Rishi».
Αξιωματούχοι του Συντηρητικού Κόμματος είπαν στα μέλη της Daily Mail που γράφουν το όνομα του κ. Johnson στα εκλογικά τους δελτία θα χαρακτηριστούν τα ψηφοδέλτια ως «σημαδεμένα».
Μια πηγή των Τόρις είπε ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει μια νίκη στον υποψήφιο πρωθυπουργό και πρώην καγκελάριο Sunak.
Η MailOnline επικοινώνησε με την Downing Street για σχόλια, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης