Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα κινδύνου από τις εταιρείες της Wall Street - Εκτός από τον πληθωρισμό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το ισχυρό δολάριο

Σήμα κινδύνου από τις εταιρείες της Wall Street - Εκτός από τον πληθωρισμό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το ισχυρό δολάριο

Μόνο οι ξένες εταιρείες με αμερικανικές επιχειρήσεις πανηγυρίζουν την άνοδο του δολαρίου

 

Δεν φτάνουν οι προκλήσεις στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, αλλά πλέον οι εισηγμένες της Wall Street έχουν να αντιμετωπίσουν και το ισχυρό δολάριο που θα επιβαρύνει τα κέρδη τους.
«Το δολάριο θα μπορούσε να είχε ακόμη και ένα ισχυρότερο τρίμηνο από ό,τι εμείς, κάτι που είναι κάπως εκπληκτικό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας, ο CFO της IBM Jim Kavanaugh είπε ότι δεν είναι «ανοσία» στο ισχυρό δολάριο.
Η IBM είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι το ισχυρό δολάριο είναι πιθανό να εξαλείψει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδά της για ολόκληρο το έτος, στέλνοντας τις μετοχές της κατά 6,9% χαμηλότερα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο οικονομικός διευθυντής του Netflix, Spencer Neumann, είπε στους επενδυτές ότι «η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό ακραίο στοιχείο και πρέπει απλώς να το καταφέρουμε».
Το Netflix απέδωσε στο ισχυρό δολάριο την κατώτερη του αναμενομένου αύξηση των εσόδων του δεύτερου τριμήνου.
Την Τρίτη, η φαρμακευτική Johnson & Johnson μείωσε την καθοδήγηση για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος, λέγοντας ότι το ισχυρό δολάριο ενδέχεται να μειώσει τις πωλήσεις του στο εξωτερικό.
Η Microsoft περιόρισε επίσης τις προβλέψεις εσόδων της με βάση την ενίσχυση του δολαρίου.
Μέσα σε όλα αυτά, μια ανάλυση από το Bloomberg διαπίστωσε ότι οι αναφορές στις «συναλλαγματικές διαφορές» έχουν φτάσει σε υψηλό τριετίας αυτή τη σεζόν.

Δολάριο - Ευρώ κοντά στην ισοτιμία

Το δολάριο ΗΠΑ έχει κερδίσει έναντι σχεδόν κάθε άλλου νομίσματος τους τελευταίους μήνες.
Έχει αυξηθεί κατά 11% έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής φέτος, με τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων να είναι στο απόλυτο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Το δολάριο ενισχύεται επίσης κατά 13% έναντι της βρετανικής λίρας, 20% έναντι του γιεν Ιαπωνίας και 6% έναντι του κινεζικού ρενμίνμπι.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συμβάλλουν στην άνοδο της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ και οι traders αναζητούν ασφάλεια σε αυτό και στα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ είναι ένα απροσδόκητο κέρδος για ορισμένους κατόχους του νομίσματος, όπως οι τουρίστες των ΗΠΑ που κάνουν ψώνια στην Ευρώπη.
Αλλά μπορεί να επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη, ειδικά σε εταιρείες που έχουν ένα σημαντικό μερίδιο των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Γιατί ένα ισχυρό δολάριο είναι κακό για τα εταιρικά κέρδη;

Ένα ισχυρό δολάριο κάνει τα αμερικανικά κατασκευασμένα προϊόντα πιο ακριβά στο εξωτερικό, επομένως οι ξένοι αγοραστές χρειάζονται περισσότερο τοπικό νόμισμα για να πληρώσουν για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ .
Το αυξανόμενο κόστος των προϊόντων των ΗΠΑ σε ξένα νομίσματα δίνει κίνητρα στους εισαγωγείς να αναζητήσουν προϊόντα που κατασκευάζονται αλλού, θέτοντας σε μειονεκτική θέση τους κατασκευαστές των ΗΠΑ.
Οι εταιρείες των ΗΠΑ μπορεί να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος για να διατηρήσουν τις τιμές τους ανταγωνιστικές και να συντηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Ένα ισχυρό δολάριο αποπληθωρίζει επίσης την αξία των εσόδων που παράγονται στο εξωτερικό μόλις μετατραπεί σε δολάρια ΗΠΑ.
Αυτό το φτωχό ποσοστό μετατροπής μπορεί να χτυπήσει το κατώτατο όριο των αμερικανικών εταιρειών που κάνουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε ξένες αγορές, όπως ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ, ο οποίος παράγει το 60% των εσόδων του σε ξένες αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Μαζί, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να ασκήσουν μικρή αλλά ορατή επιβάρυνση στα εταιρικά κέρδη.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι μια αύξηση 8-10% στην αξία του δολαρίου οδηγεί σε πτώση 1% στα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ.

Αντιστάθμιση έναντι ενός ισχυρού δολαρίου

Οι εταιρείες των ΗΠΑ συχνά προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής των επιτοκίων, όπως η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων ανταλλαγής νομισμάτων, που επιτρέπουν στις εταιρείες να ανταλλάσσουν νόμισμα με καθορισμένη ισοτιμία.
Αλλά το δολάριο έχει ενισχυθεί τόσο γρήγορα που οι εταιρείες δεν έχουν προετοιμαστεί.
Αλλά αν οι αμερικανικές εταιρείες με δραστηριότητες στο εξωτερικό ανησυχούν, τότε οι ξένες εταιρείες με αμερικανικές επιχειρήσεις πανηγυρίζουν.
Ένα ισχυρό δολάριο κάνει τα ξένα προϊόντα φθηνότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διογκώνει την αξία των εσόδων που δημιουργούνται από τις ΗΠΑ στον ισολογισμό μιας ξένης εταιρείας μόλις μετατραπεί σε τοπικό νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης