Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τον «κόφτη» της Κομισιόν για το φυσικό αέριο - Veto ζητά η αγορά - Νέα συμβιβαστική πρόταση

Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τον «κόφτη» της Κομισιόν για το φυσικό αέριο - Veto ζητά η αγορά - Νέα συμβιβαστική πρόταση
Την εξαίρεση από την πρόταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% θα επιδιώξει η Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Την εξαίρεση από την πρόταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία θα επιδιώξει αύριο Τρίτη 26 Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, η οποία έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στους κόλπους της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και μεταξύ των βιομηχανιών της χώρας.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την κατάθεση νέας συμβιβαστικής πρότασης.
«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία.
Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.
Υπενθύμισε, δε, πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Νέα συμβιβαστική πρόταση επί τάπητος

Οι διαβουλεύσεις για το ενεργειακό συνεχίζονται και σήμερα, πριν από το αυριανό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έχοντας στο τραπέζι την δεύτερη πρόταση η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (24/7). Υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δείχνουν να είναι πιο ευχαριστημένα με τις τεχνικές βελτιώσεις, τις τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει διότι λαμβάνονται υπόψιν και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλά και διάφορα στοιχεία, διάφορες βελτιώσεις που είχαν ζητήσει τα κράτη τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο ακόμα χρειάζεται πολλή συζήτηση.
Ιρλανδία, Μάλτα και Κύπρος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι λαμβάνεται υπόψιν και γίνεται μία προσπάθεια έτσι ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που είναι σε μία ιδιαίτερη κατάσταση όπως αυτή που είναι αυτές οι τρεις γιατί έχουν θέμα με την διασυνεδειδμότητα. Η Ισπανία όμως από την πλευρά της σημειώνει ότι δεν την ικανοποιεί αυτή η πρόταση, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να έχει θέμα με το 15% δηλαδή με το ποσοστό μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου που είχε προτείνει η Κομισιόν και ζητεί μία μεγαλύτερη ευελιξία.


Αντιδρά η ελληνική αγορά ενέργειας 

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο σχέδιο που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί» αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με το worldenergynews.gr.
Στην Ελλάδα η υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου θα πλήξει πρώτα όλους τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής η οποία εξαρτάται από το συγκεκριμένο καύσιμο σε ποσοστό 40%.
Θα οδηγήσει σε υποχρεωτική περιστολή της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων βιομηχανικές, εμπορικές, τουριστικές, στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Ταυτόχρονα η μείωση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτοξεύσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύψη τις τιμές, οι οποίες θα είναι αδύνατο να αντισταθμιστούν από οποιαδήποτε επιδότηση.
Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι προτίθεται να κάνει επιστολή στην von der Leyen για να της εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν - «Όχι» από τον ευρωπαϊκό Νότο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.

Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας και Γαλλίας, προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης», και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους «υποχρεωτικούς στόχους», κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί «υποχρεωτικός» ο στόχος του 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης