Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία θέλει να εκδιώξει τον Zelensky… που καθαίρεσε τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων – Νέο χτύπημα στην Οδησσό

H Ρωσία θέλει να εκδιώξει τον Zelensky… που καθαίρεσε τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων – Νέο χτύπημα στην Οδησσό
Lavrov: Στόχος της Ρωσίας είναι να εκδιώξει τον πρόεδρο της Ουκρανίας

(upd5) Ο βασικός στόχος της Ρωσίας είναι να εκδιώξει το καθεστώς, το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky από την ηγεσία της Ουκρανίας δήλωσε ο Lavrov ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, θέτοντας έτσι το ξεκάθαρο πολιτικό στόχο της Ρωσίας…
Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απέλυσε τον Hryhoriy Halahan από τη θέση του διοικητή των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και στη θέση του διόρισε τον Viktor Khorenko.

Νέα ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό....

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας, Σεργκέι Μπράτσουκ, ανέφερε ότι σήμερα το πρωί 26/7/2022 λίγο μετά τις 6 τοπική ώρα «ο εχθρός εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην Οδησσό».
Οι Ρώσοι είχαν ήδη χτυπήσει την Οδησσό στις 23 Ιουλίου, στον απόηχο της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών, ισχυριζόμενοι ότι επιτέθηκαν στη στρατιωτική υποδομή του λιμανιού και συγκεκριμένα σε πλοίο που μετέφερε αμερικανικούς πυραύλους.

Lavrov: Στόχος της Ρωσίας είναι να εκδιώξει τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να εκδιώξει την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Zelensky.
Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλαση του και ενώ επήλθε συμφωνία για τις εξαγωγές Ουκρανικού σιταριού.
Ο Lavrov τόνισε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να απελευθερωθούν από το βάρος αυτού του απολύτως απαράδεκτου καθεστώτος».

Εδαφικά κέρδη για τους Ρώσους στην Ανατολική Ουκρανία – Στο επίκεντρο Novoluhanske και Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εδαφικά κέρδη νότια του Bakhmut στις 25 Ιουλίου.
Γεωγραφικά πλάνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις 25 Ιουλίου δείχνουν ότι στρατεύματα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας του Ομίλου Wagner (PMC) έχουν προχωρήσει στο Novoluhanske και ρωσικές και ουκρανικές πηγές σημείωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο του εδάφους του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar στο βόρειο άκρο του Novoluhanske, άπαξ και οι Ουκρανοί αποσύρονται από την περιοχή.

Τα ρωσικά κανάλια στο Telegram άρχισαν να αναφέρουν τις ρωσικές προσπάθειες να προχωρήσουν στο Novoluhanske ήδη από τις 25 Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιτίθονταν ανεπιτυχώς σε αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία εδώ και δύο μήνες.

Η κατάληψη του Novoluhanske και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar δεν θα δημιουργήσει αποτελεί μια ακόμη νίκη των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο ο στόχος των ρώσων είναι κίνηση προς το Bakhmut.
Η ρωσική εκστρατεία για την κατάληψη της περιοχής Severodonetsk - Lysychansk ήταν επιτυχής γιατί η πίεση που άσκησαν οι ρώσοι ήταν συνεχής.
Βομβάρδισαν τις αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας μέχρι να εξασφαλίσουν το Severodonetsk.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Lysychansk εξέλιξη που επέτρεψε και την κατάληψη της Popasna προς τα νότια.
Το Siversk είναι αυτή τη στιγμή η πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στους στόχους των ρωσικών δυνάμεων.

Οι επιχειρήσεις γύρω από το Novoluhanske έχουν ως στόχο να καταλάβουν το Bakhmut, το Slovyansk και να ελέγξουν την περιοχή του Donetsk.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη νότια του Bakhmut, αλλά είναι απίθανο να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά αυτές τις προόδους για να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του ίδιου του Bakhmut άμεσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βόρεια της πόλης του Kharkiv, ανατολικά του Siversk και ανατολικά του Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να οχυρώνουν και να ενισχύουν τις θέσεις στις περιφέρειες Zaporizhia και Kherson εν αναμονή των ουκρανικών αντεπιθέσεων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν ρωσικά οχυρά κατά μήκος του Νότιου Άξονα.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να αποσύρουν στρατιωτικό εξοπλισμό από την αποθήκευση στο Omsk και αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την επισκευή κατεστραμμένων οχημάτων μάχης.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι κατοχής συνεχίζουν να θέτουν όρους για την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία και να επεκτείνουν τον διοικητικό έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη χερσαία επίθεση βορειοδυτικά του Slovyansk και βομβάρδισαν οικισμούς στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του Izyum.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι η ρωσική ομάδα σε αυτήν την περιοχή επικεντρώνεται στην αναπλήρωση ανθρώπινου δυναμικού και απωλειών εξοπλισμού.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις Bohorodychne, Dibrovne, Dolyna, Adamivka και Mazanivka στα νοτιοανατολικά του Izyum και του Barvinkove και την Karnaukhiva στα νοτιοδυτικά του Izyum στην κατεύθυνση προς Barvinkove.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις με πυραύλους στο Kramatorsk, 10 χιλιόμετρα νότια του Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις ανατολικά του Siversk.
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να προχωρήσουν στο Ivano-Darivka (περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Siversk) από το Berestove και το Verkhnokamyanka.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Spirne (15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Siversk) και το Verkhnokamyanka (5 χιλιόμετρα ανατολικά του Siversk) και διεξήγαγαν αεροπορικές επιθέσεις γύρω από το Siversk για να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιθέσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν σταδιακή προέλαση νότια του Bakhmut.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk Vitaly Kiselev δημοσίευσε πλάνα με μισθοφόρους της Ομάδας Wagner μπροστά από την πινακίδα στην είσοδο του Novoluhanske, περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τα περίχωρα του Bakhmut, η οποία δείχνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει στο Novoluhanske.
Αρκετές ρωσικές πηγές υποστήριξαν επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν ενεργά το έδαφος του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Novoluhanske.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «μερική επιτυχία» στο έδαφος του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το εργοστάσιο.
Ένας Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να αποσυρθούν μόνο στα βορειοδυτικά του Novoluhanske στη Semihirya.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις μάχες γύρω από το Novoluhanske στο Vershyna και στο Myronivskyi.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επιπλέον περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στα ανατολικά του Bakhmut.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν προχώρησαν από το Klynove στις κατεχόμενες θέσεις στο Pokrovske.
Τα ρωσικά κανάλια στο Telegram ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν βορειοανατολικά του Bakhmut γύρω από το Bakhmutske και το Soledar προκειμένου να προχωρήσουν νοτιοδυτικά στο Bakhmut από το Soledar.

Πόλη του Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση βόρεια της πόλης Kharkiv στις 25 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες κατά την απόπειρα ανεπιτυχούς χερσαίας επίθεσης από την Tsupivka προς την Dementiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις κατεχόμενες θέσεις και να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς τα διεθνή σύνορα.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε Petrivka, Prudyanka και Yavirske και εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυροβολικό και πυραύλους στην πόλη Kharkiv και οικισμούς στα βόρεια, βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να οχυρώνουν τις θέσεις τους στις Περιφέρειες Zaporizhia και Kherson στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Zaporizhia Oleksandr Starukh ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν χαρακώματα στο έδαφος του Πυρηνικού Σταθμού της Zaporizhia (NPP) και κρύβουν στρατιωτικό εξοπλισμό σε κατοικημένες γειτονιές.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Enerhodar Dmytro Orlov πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αμυντικές θέσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia για να βομβαρδίσουν οικισμούς στην Περιφέρεια Dnipropetrovsk.
Η Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποκατέστησαν επίσης εν μέρει το έργο ενός εργοστασίου σκυροδέματος στη Μελιτόπολη για την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών και των θέσεων βολής και την ανοικοδόμηση ενός αεροδρομίου στην πόλη.
Το GUR διευκρίνισε ότι οι ρωσικές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του αεροδρομίου θα απαιτήσουν τουλάχιστον 21 έως 28 ημέρες και πιθανότατα δεν θα το καταστήσουν πλήρως λειτουργικό.
Ουκρανικές πηγές δημοσίευσαν πλάνα από τις ρωσικές δυνάμεις που φέρεται να μεταφέρουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μέσω οικισμών νότια και βόρεια της Μελιτόπολης, πιθανότατα προς την κατεύθυνση της Περιφέρειας Kherson.
Ο σύμβουλος της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Kherson Serhiy Khlan ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επιδιορθώσουν τη γέφυρα Antonivskyy αλλά είναι απίθανο να αποκαταστήσουν την ικανότητά της να μεταφέρει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.
Γεωγραφικά πλάνα έδειξαν επίσης τις ρωσικές δυνάμεις να κατασκευάζουν μια πλωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Inhulets κοντά στο Darivka, περίπου 17 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Kherson.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να χτυπούν ρωσικά οχυρά στον Νότιο Άξονα στις 24 Ιουλίου και στις 25 Ιουλίου.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα σημείο παρατήρησης και διοίκησης της ρωσικής 785ης Ειδικής Μονάδας της Rosgvardia και δύο αποθήκες πυρομαχικών.
Ουκρανικά επιθετικά αεροσκάφη και ελικόπτερα φέρεται να έπληξαν τρία ρωσικά οχυρά στις περιοχές Beryslavskyi και Khersonskyi, και το ρωσικό κανάλι στο Telegram το Rybar ισχυρίστηκε αναφορές για χτυπήματα Ουκρανών στα περίχωρα της πόλης Kherson.
Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν καπνό να περιβάλλει ρωσικά τρένα στη Novooleksivka στη νοτιοανατολική περιφέρεια του Kherson, αλλά η αιτία του καπνού και το επίπεδο της ζημιάς στα τρένα δεν είναι σαφής.
xx1_14.png
xx2_15.png
xx3_16.png

xx4_13.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης