Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία επένδυσε 55 δισ. για τον αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα, αλλά οι εισαγωγές του Πεκίνου ήταν μόλις 3,8 δισ. από 2019

Η Ρωσία επένδυσε 55 δισ. για τον αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα, αλλά οι εισαγωγές του Πεκίνου ήταν μόλις 3,8 δισ. από 2019
Η κλίμακα του αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Ρωσίας δείχνει ότι είναι μόνο μία από τις πολλές ενεργειακές επιλογές για το Πεκίνο
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του πρώτου αγωγού που μπορεί να στείλει αέριο από τη Σιβηρία στη Σαγκάη.
Ο «Power of Siberia» - όπως ονομάζεται το τμήμα που βρίσκεται στη Ρωσία - άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο στη βόρεια Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.
Στην Κίνα, ο αγωγός διέρχεται από την ανατολική πλευρά της χώρας, περνώντας από την πρωτεύουσα του Πεκίνου και καταλήγει στη Σαγκάη.
Η μεσαία φάση ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2020 και το τελικό νότιο τμήμα πρόκειται να ξεκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου το 2025, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι κρατικές εταιρείες ενέργειας, η ρωσική Gazprom και η China National Petroleum, κατασκευάζουν τον αγωγό εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.
Ο αγωγός Κίνας-Ρωσίας έρχεται καθώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει τις αγορές φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν μεγάλο πελάτη που στοχεύει να μειώσει τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου της στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την άλλη, η Κίνα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της.
Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Παρόλα αυτά, η κλίμακα του αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Ρωσίας δείχνει ότι είναι μόνο μία από τις πολλές ενεργειακές επιλογές για το Πεκίνο.
Russia - China Pipelines
Χαμηλή η κατανάλωση φυσικού αερίου από την Κίνα

Αν και η Ρωσία φέρεται να έχει επενδύσει 55 δισεκατομμύρια δολάρια στη συμφωνία της για τον αγωγό με την Κίνα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ανήλθαν συνολικά σε μόλις 3,81 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία τον Ιούνιο.
Ο ρυθμός των κινεζικών αγορών επιταχύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - σχεδόν τριπλασιάστηκε από ένα χρόνο πριν στα 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια, έδειξαν τα στοιχεία.
Ωστόσο, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας από το Τουρκμενιστάν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ήταν πολύ υψηλότερες στα 4,52 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 52% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Το φυσικό αέριο παραμένει ένα μικρό κλάσμα των εισαγωγών ενέργειας της Κίνας, οι οποίες είναι κυρίως αργού πετρελαίου.
Κατ' όγκο, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Κίνα μέσω του αγωγού αυξήθηκαν κατά 63,4% στα 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η αρχική συμφωνία είχε στόχο 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ετήσιες παραδόσεις τις επόμενες δεκαετίες.
Η έκθεση Interfax ανέφερε ότι οι συνολικές εξαγωγές της Gazprom σε χώρες που δεν ήταν πρώην μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν κατά 31% στα 68,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Κίνα και η Ρωσία επέκτειναν την ετήσια συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - δεν διευκρίνισαν πότε θα συμβεί αυτό, αλλά είπαν ότι ήταν μια «μακροπρόθεσμη συμφωνία».
Το Reuters υπολόγισε επιπλέον πωλήσεις αξίας 37,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 25 χρόνια.
Οι δύο χώρες έχουν συζητήσει την κατασκευή πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που αναμένεται να διέρχεται από τη Σιβηρία μέσω της Μογγολίας.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Μογγολία αναμένει ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου, γνωστός ως «Power of Siberia 2», θα ξεκινήσει την κατασκευή εντός δύο ετών.

Πυρηνική ενέργεια και άνθρακας

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία συνεργάζονται επίσης για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.
Τον Μάιο του 2021, ο Κινέζος πρόεδροςXi Jinping και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μίλησαν ουσιαστικά σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση για κοινά κατασκευαστικά έργα σε δύο πυρηνικούς σταθμούς στην Κίνα.
Μεγάλο μέρος της ενέργειας της Κίνας εξακολουθεί να προέρχεται από άνθρακα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παράγεται στη χώρα.
Όμως τους τελευταίους μήνες η Κίνα αγοράζει περισσότερο ρωσικό άνθρακα, ο οποίος πωλείται με έκπτωση, καθώς πολλές άλλες χώρες σχεδιάζουν κυρώσεις για το εμπόρευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης