Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναι μεν αλλά: «Δεν υπήρχε διαρροή του covid από το εργαστήριο της Wuhan» λένε οι επιστήμονες αλλά δεν είναι... βέβαιοι

Ναι μεν αλλά: «Δεν υπήρχε διαρροή του covid από το εργαστήριο της Wuhan» λένε οι επιστήμονες αλλά δεν είναι... βέβαιοι
Ενώ έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που η πανδημία του COVID-19 έπληξε τον κόσμο, με πάνω από 6,4 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως δεν έχουμε ακόμη οριστικές απαντήσεις σχετικά με την προέλευση του ιού
Σχετικά Άρθρα
Τέλος στις θεωρίες «συνωμοσίας» προσπαθούν να βάλουν επιστήμονες για την προέλευση της πανδημίας, οι οποίοι σύμφωνα με νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι δεν έγινε «διαρροή» από το εργαστήριο της Wuhan αλλά βέβαια παραδέχονται ότι «δεν θα μάθουμε και ποτέ» για την ακριβή πηγή του κακού που προκάλεσε παγκόσμιο χάος. 

Πάντως ενώ έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που η πανδημία του COVID-19 έπληξε τον κόσμο, με πάνω από 6,4 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως δεν έχουμε ακόμη οριστικές απαντήσεις σχετικά με την προέλευση του ιού. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εργασίες που κυκλοφόρησαν, οι ερευνητές προσδιορίζουν την τοπική αγορά θαλασσινών της Wuhan's Huanan ως το επίκεντρο της πανδημίας, αρνούμενοι οριστικά άλλες πιθανότητες για την προέλευση, ιδιαίτερα τις θεωρίες συνωμοσίας.
Η απάντηση στο εάν η ασθένεια μεταδόθηκε φυσικά από τα ζώα στους ανθρώπους ή ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της επόμενης πανδημίας και τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών.
Το πρώτο έγγραφο ανέλυσε το γεωγραφικό μοτίβο των κρουσμάτων COVID-19 τον πρώτο μήνα της επιδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, δείχνοντας ότι τα πρώτα κρούσματα συγκεντρώθηκαν στενά γύρω από την αγορά Huanan.
Το δεύτερο εξέτασε γονιδιωματικά δεδομένα από τις πρώτες περιπτώσεις για τη μελέτη της πρώιμης εξέλιξης του ιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν απίθανο ο κορωνοϊός να κυκλοφορούσε ευρέως στους ανθρώπους πριν από τον Νοέμβριο του 2019.
Και οι δύο είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως ως "προέρευνες", αλλά τώρα έχουν ελεγχθεί από επιστημονική αξιολόγηση και δημοσιεύονται σε ένα έγκριτο περιοδικό.
Ο Michael Worobey από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος συνέγραψε και τις δύο εργασίες, είχε καλέσει προηγουμένως την επιστημονική κοινότητα σε επιστολή να είναι πιο ανοιχτή στην ιδέα ότι ο ιός προήλθε από διαρροή εργαστηρίου.
Αλλά τα ευρήματα τον οδήγησαν "στο σημείο όπου τώρα πιστεύω επίσης ότι δεν είναι αληθοφανές ότι αυτός ο ιός εισήχθη με άλλο τρόπο εκτός από το εμπόριο άγριων ζώων στην αγορά της Γουχάν", είπε στους δημοσιογράφους σε μια κλήση για τα ευρήματα.
Επιπλέον, αυτές οι περιπτώσεις συγκεντρώθηκαν στενά γύρω από την αγορά - και ορισμένοι πρώιμοι ασθενείς χωρίς πρόσφατο ιστορικό επίσκεψης στην αγορά ζούσαν σε κοντινή απόσταση από αυτήν.
Τα θηλαστικά που είναι πλέον γνωστό ότι είναι μολυσμένα με τον ιό – συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων αλεπούδων, των ασβών, γουρουνιών, σκύλων. ρακούν, πωλήθηκαν όλα ζωντανά στην αγορά, έδειξε η ομάδα.
Οι συγγραφείς της μελέτης συνέδεσαν επίσης θετικά δείγματα από ασθενείς στις αρχές του 2020 με το τμήμα της δυτικής αγοράς, πουλώντας ζωντανά ζώα στα τέλη του 2019.
Τα πρώιμα κρούσματα έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνονταν σε όλη την υπόλοιπη πόλη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, κάτι που επιβεβαίωσαν οι ερευνητές ερευνώντας τα δεδομένα check-in των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την εφαρμογή Weibo.
«Αυτό μας λέει ότι ο ιός δεν κυκλοφορούσε κρυπτικά», είπε ο Worobey σε δήλωση. «Πραγματικά προήλθε από εκείνη την αγορά και εξαπλώθηκε από εκεί».
«Όλα αυτά τα στοιχεία μάς λένε το ίδιο πράγμα: δείχνουν ακριβώς τη συγκεκριμένη αγορά στη μέση της Γουχάν», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κρίστιαν Άντερσεν του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στο Σαν Ντιέγκο.
«Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή - μια διαρροή εργαστηρίου, για παράδειγμα - θα έπρεπε να εξηγήσει όλα αυτά τα άλλα στοιχεία και κατά την άποψή μου», πρόσθεσε, «απλά δεν είναι εύλογο».
Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, προτού ο SARS-CoV-2 κυκλοφορήσει ευρέως στις ΗΠΑ, ο Άντερσεν έγραψε στον Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ο νέος ιός είχε χαρακτηριστικά μηχανικής από ανθρώπους.
Καθώς εξελισσόταν η έρευνα, το ίδιο εξελίχτηκε και η σκέψη του.
«Ήμουν αρκετά πεπεισμένος για τη διαρροή του εργαστηρίου, μέχρι που το εξετάσαμε πολύ προσεκτικά και το εξετάσαμε πολύ πιο προσεκτικά», είπε ο Άντερσεν. 
«Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα δείχνουν τη συγκεκριμένη αγορά».

Η παραδοχή «Θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε; Όχι»

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στην επίλυση μιας φαινομενικής ασυμφωνίας στην πρώιμη εξέλιξη του ιού.
Δύο γενεαλογίες, η Α και η Β, σημάδεψαν την πρώιμη πανδημία.
Ωστόσο, ενώ το Α ήταν πιο κοντά στον ιό που βρέθηκε στις νυχτερίδες, υποδηλώνοντας ότι ο κορωνοϊός στους ανθρώπους προερχόταν από αυτή την πηγή και ότι το Α προκάλεσε το Β, ήταν το Β που βρέθηκε πολύ πιο παρόν στην αγορά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται «ανάλυση μοριακού ρολογιού», η οποία βασίζεται στον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνουν γενετικές μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου για να ανασυνθέσουν ένα χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης – και βρήκαν απίθανο το Α να προκάλεσε το Β.
«Διαφορετικά, η γενεαλογία Α θα έπρεπε να εξελισσόταν σε αργή κίνηση σε σύγκριση με τον ιό της γενεαλογίας Β, κάτι που απλώς δεν έχει βιολογικό νόημα», είπε ο Worobey.
Αντίθετα, το πιθανό σενάριο ήταν ότι και τα δύο μεταπήδησαν από ζώα στην αγορά σε ανθρώπους σε ξεχωριστές περιπτώσεις, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν απίθανο να υπήρχε ανθρώπινη κυκλοφορία πριν από τον Νοέμβριο του 2019.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, πιθανότατα υπήρχαν άλλες μεταδόσεις από ζώο σε άνθρωπο στην αγορά που απέτυχαν να εκδηλωθούν ως κρούσματα COVID-19.
"Έχουμε διαψεύσει τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου; Όχι, δεν το έχουμε κάνει. Θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε; Όχι", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Kristian Anderson του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps.
«Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό εδώ είναι ότι υπάρχουν πιθανά σενάρια και είναι εύλογα σενάρια και είναι πραγματικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι το δυνατό δεν σημαίνει εξίσου πιθανό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης