Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακαλύπτουν εχθρούς παντού οι Ουκρανοί - Έφτιαξαν μαύρη λίστα με Αμερικανούς πολιτικούς και καθηγητές που κάνουν ρωσική προπαγάνδα

Ανακαλύπτουν εχθρούς παντού οι Ουκρανοί - Έφτιαξαν μαύρη λίστα με Αμερικανούς πολιτικούς και καθηγητές που κάνουν ρωσική προπαγάνδα
Ξεφεύγει η κυβέρνηση Zelensky ... Τώρα δημοσιεύει μια μαύρη λίστα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς, αναλυτές, καθηγητές, δημοσιογράφους που οποίους κατηγορεί για φιλορωσική προπαγάνδα
Σχετικά Άρθρα

Πριν δύο εβδομάδες ο Oleg Ustenko, πρώτος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, είχε κάνει ισχυρή αρνητική αίσθηση υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες JPMorgan, HSBC, Citigroup κλπ πρέπει να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου», επεδή χρηματοδοτούν εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Σήμερα η κυβέρνηση της Ουκρανίας επανήλθε, δίνοντας στη δημοσιότητα μια μαύρη λίστα που περιλαμβάνει πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές τους οποίους η ίδια κατηγορει ότι προωθούν τη «ρωσική προπαγάνδα».
Η μαύρη λίστα των Ουκρανών παραδόξως, περιλαμβάνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, έναν εν ενεργεία γερουσιαστή κι έναν δημοσιογράφο βραβευμένο με Πούλιτζερ.
Η λίστα δημοσιεύτηκε συγκεκριμένα από το λεγόμενο Ουκρανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης, μια υπηρεσία που συνδέεται με την κυβέρνηση του Κιέβου και συμπεριλαμβάνει πρόσωπα όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Rand Paul, ο πρώην βουλευτής Tulsi Gabbard, ο στρατιωτικός αναλυτής Edward Luttwak, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και θεωρητικός των διεθνών σχέσεων John Mearsheimer, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Glenn Greenwald, που εργαζόνταν παλιά στο The Intercept, και πολλοί άλλοι.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης και ορισμένα αξιοσημείωτα διεθνή ονόματα, όπως η επικεφαλής της γαλλικής εθνικιστικής δεξιάς Marine Le Pen και ο Ιταλός στρατηγός Leonardo Tricarico, που ρίχνει την ευθύνη για τη ρωσική εισβολή στην ίδια την Ουκρανία και ζητά άμεσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από αυτούς που η Ουκρανία συμπεριέλαβε στη μαύρη λίστα της, όπως ο Edward Luttwak, ήταν από εκείνους που υποστήριξαν σθεναρά την αποστολή δυτικών όπλων στον στρατό της Ουκρανίας.
Ο Luttwak εκτιμάται ότι θεωρήθηκε ξαφνικά από τους Ουκρανούς αξιωματούχους ως «φιλορώσος προπαγανδιστής» απλώς και μόνο επειδή πρότεινε έναν συμβιβασμό εν καιρώ πολέμου για να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές του Donnetsk και του Lugansk.
Τα ακριβή κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των ανθρώπων που θα μπούν στη μαύρη λίστα δεν είναι και πολύ σαφή, αν και δίπλα σε κάθε όνομα η έκθεση παραθέτει τις «ρωσόφιλες» απόψεις που προωθεί.
Για παράδειγμα, ο Edward Luttwak πρότεινε να διεξαχθούν δημοφηφίσματα στις περιοχές του Donnetsk και του Lugansk».
O καθηγητής Mearsheimer μπήκε στη μαύρη λίστα επειδή είπε ότι «το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην Ουκρανία από το 2014» και ότι «το ΝΑΤΟ προκάλεσε τον Πούτιν».
Οι διανοούμενοι αυτοί εξέφρασαν την έκπληξη και την ανησυχία τους που τέθηκαν με αυτόν τον τρόπο στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης.
Φαίνεται λοιπόν ότι η απομάκρυνση έστω και κατά το ελάχιστο από την επίσημη θέση της ουκρανικής ηγεσίας, οδηγεί στο να σου βαζουν τη ρετσινιά του «φιλορώσσου προπαγανδιστή».



Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Glenn Greenwald απέρριψε τη νέα μαύρη λίστα της Ουκρανίας ως μια «μακαρθική ηλιθιότητα» - με δήλωσή του στο UnHerd.
«Οι υποστηρικτές του πολέμου στη Δύση και άλλοι λειτουργοί των δυτικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική για δεκαετίες για να δαιμονοποιήσουν όποιον αμφισβητεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτό κάνουν και οι Ουκρανοί: προχωρούν σε μια τυπική μακαρθική ηλιθιότητα», κατέληξε.
Ο Greenwald πρόσθεσε:
«Οι Ουκρανοί έχουν το απόλυτο δικαίωμα να ακολουθούν όποιες πολεμικές πολιτικές θέλουν. Αλλά όταν απαιτούν από τη χώρα μου και την κυβέρνησή μου να χρησιμοποιούν τους πόρους της για να τροφοδοτούν την πολεμική τους προσπάθεια, τότε εγώ, μαζί με όλους τους άλλους Αμερικανούς, έχουμε απόλυτο δικαίωμα να αμφισβητούμε αυτή την πολιτική ή να επισημαίνουμε τους κινδύνους της. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι προσπάθειες της Ουκρανίας να θέσει τέλος στη συζήτηση στη χώρα μας συκοφαντώντας δημοσιογράφους και πολιτικούς που αμφισβητούν την πολιτική των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ως Ρώσους προπαγανδιστές. Η τακτική τους είναι ασήμαντη, φθηνή, βαρετή και απαξιωμένη».



Ο Edward Luttwak απάντησε επίσης δημόσια, και με αρκετή δόση ειρωνείας, προσποιούμενος μια κρίση θυμού όπου φώναζε ώστε να «πιέζει πολύ» τις ξένες κυβερνήσεις να στείλουν στο Κίεβο περισσότερα όπλα...


Να και η απάντηση του Tulsi Gabbard...


Τέλος η μαύρη λίστα της Ουκρανίας συμπεριλαμβάνει τον Αμερικανό αριστερόστροφο οικονομολόγο και καθηγητή Jeffrey Sachs που μπήκε επίσης στη λίστα, πιθανώς για τη γνωστή κριτική του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την προτροπή του να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και τον πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ Scott Ritter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης