Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στο Ιράν το πετρέλαιο που του κατέσχεσε - Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στο Ιράν το πετρέλαιο που του κατέσχεσε - Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών
Το διακύβευμα αφορά την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου που κατάσχεσαν οι ελληνικές αρχές μετά από αίτημα των ΗΠΑ πίσω στο Ιράν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των ελλήνων ναυτικών που κρατούνται εδώ και τρεις μήνες σε ιρανικό λιμάνι

Λύση στο δράμα των 49 ελλήνων και αλλοδαπών ναυτικών που κρατούνται εδώ και τρεις μήνες στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandra Abbas, εκτιμάται ότι θα δώσει η  υπ΄ αριθμ. 1057/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία το Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana και του φορτίου των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου που βρίσκονται σε αυτό.
Όπως είναι γνωστό, το πλοίο Lana, με σημαία Ιράν,  μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και τον περασμένο Απρίλιο είχε καταπλεύσει στην Κάρυστο λόγω μηχανικής βλάβης. Επειδή όμως λίγους μήνες νωρίτερα το πλοίο εμφανιζόταν ως ρωσικής ιδιοκτησίας, μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε σε ρωσική εταιρεία, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το φορτίο του.
Λίγες μέρες αργότερα το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα,  με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, να πραγματοποιεί ρεσάλτο και να κατάσχει δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Επρόκειτο για το «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη, τα οποία και παραμένουν ακόμη στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών εκ των οποίων 10 Έλληνες.
Υπό την πίεση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή της να εφαρμόσει μόνη αυτή σε όλη την Ευρώπη τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.
Έτσι είχαμε μια σειρά αποφάσεων του Εφετείου Χαλκίδας-Εύβοιας επί του επίμαχου θέματος, με τις οποίες διατάχθηκε η επιστροφή του κατασχεμένου φορτίου στο ιρανικό πλοίο Lana ή τουλάχιστον ένα μεγάλους μέρους του το οποίο είχε μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY» και παρέμενε στην Ελλάδα.
Όμως η εταιρεία Times Navigation άσκησε στον Άρειο Πάγο αναίρεση επί της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας που τελικά απορρίφθηκε από το Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, με το σκεπτικό ότι εφόσον η ναυτιλιακή εταιρεία «δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στην πρωτόδικη δίκη», αλλά και επειδή «καθώς δεν επικαλείται οποιοδήποτε έννομη σχέση, δεν νομιμοποιείται ενεργητικά στην άσκηση της αίτησης αναίρεσης».
Κατόπιν όλων αυτών, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στο Lana από το ελληνικών συμφερόντων ICE ENERGY αλλά και για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των 49 ναυτικών που παραμένουν ακόμη στο Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης