Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (YΠΕΞ ΗΠΑ): Έχουμε κάνει πρόταση στη Ρωσία για απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων

Blinken (YΠΕΞ ΗΠΑ): Έχουμε κάνει πρόταση στη Ρωσία για απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων
Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν διατεθειμένη να απελευθερώσει τον ρώσο έμπορο όπλων Victor Booth

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει "μια ουσιαστική πρόταση" στη Μόσχα για την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία και την επιστροφή στην πατρίδα τους, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα πιέσει τον ρώσο ομόλογό του να αποδεχθεί την προσφορά, σε προγραμματισμένη συνομιλία που θα έχουν τις επόμενες ημέρες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Blinken ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει στη Μόσχα μια συμφωνία για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Brittney Griner και του πρώην πεζοναύτη Paul Whelan, σημειώνοντας ότι ελπίζει να προωθήσει τη διαδικασία όταν μιλήσει με τον Sergey Lavrov.
"Υπήρξε μια ουσιαστική πρόταση στο τραπέζι, πριν από μερικές εβδομάδες, με σκοπό την απελευθέρωσή τους. Οι κυβερνήσεις μας έχουν επικοινωνήσει επανειλημμένως και απευθείας για αυτήν την πρόταση. Θα εκμεταλλευθώ την επικοινωνία (με τον Sergey Lavrov) για να δώσω συνέχεια στο θέμα και ελπίζω να οδηγηθούμε σε μια λύση", είπε ο Blinken.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αποκαλύψει τα ανταλλάγματα που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν διατεθειμένη να απελευθερώσει τον ρώσο έμπορο όπλων Victor Booth - ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ - ως αντάλλαγμα για τους δύο Αμερικανούς.
Η πρόταση της Ουάσινγκτον στη Μόσχα έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος Μπάιντεν από οικογένειες ομήρων και κρατουμένων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Griner - δύο φορές "χρυσής" Ολυμπιονίκη με την εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ - η οποία κρατείται στη Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο και κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης