Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται - Μ. Βρετανία: Ευάλωτη η Kherson και οι ρωσικές δυνάμεις μετά το χτύπημα στη γέφυρα Antonovsky

Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται - Μ. Βρετανία: Ευάλωτη η Kherson και οι ρωσικές δυνάμεις μετά το χτύπημα στη γέφυρα Antonovsky
Εντείνεται η αντεπίθεση των Ουκρανών στη νότια Ουκρανία

Για αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμων στη νότια Ουκρανία και συγκεκριμένα στην επαρχία της Kherson, η οποία τελεί υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτιο και η οποία ετοιμάζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ένωσης με τη Ρωσία (όπως και η γειτονική Zaporizhia) κάνουν λόγο Ουκρανοί αξιωματούχοι και ξένες δυνάμεις όπως η Μ. Βρετανία.
Η συζήτηση για την αντεπίθεση των Ουκρανών προκειμένου να ανακαταλάβουν τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας, έχει ενταθεί μετά το πρόσφατο πυραυλικό χτύπημα στη γέφυρα Antonovksy, το οποίο επί της ουσίας αχρήστευσε τη βασική οδό για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και της ευρύτερης περιοχής.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Μ. Βρετανία υποστηρίζει πως μετά την επίθεση αυτή, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και η ίδια η πόλη Kherson είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πιθανές επιθέσεις του ουκρανικού στρατού.
Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός φέρεται να ανασυντάσσεται και να στέλνει δυνάμεις του τόσο στην Kherson όσο και στη Zaporizhia και στη Melitopol προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες νέες επιθέσεις των Ουκρανών.

Ευάλωτη η Kherson

Την εκτίμηση πως εντείνεται η αντεπίθεση των Ουκρανών στη νότια Ουκρανία και συγκεκριμένα στην επαρχία της Kherson διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας.
Σε σχετική έκθεση του αναφέρει πως οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα νότια του ποταμού Ingulets, ο οποίος αποτελεί και το βόρειο σύνορο της υπό ρωσικής κατοχής Kherson.
«Η Ουκρανία χρησιμοποίησε το νέο της πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας για να καταστρέψει τουλάχιστον τρεις από τις γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο, στις οποίες βασίζεται η Ρωσία για να τροφοδοτεί τις περιοχές υπό τελούν υπό τον έλεγχό της.
Μια από αυτές, η γέφυρα Antonovsky μήκους 1000 μέτρων κοντά στην πόλη Kherson, υπέστη ζημιές την περασμένη εβδομάδα.
Η Ουκρανία την χτύπησε ξανά στις 27 Ιουλίου 2022 και είναι πολύ πιθανό η διάβαση της να είναι πλέον αδύνατη.
Η 49η Στρατιά της Ρωσίας σταθμεύει στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου και τώρα φαίνεται εξαιρετικά ευάλωτη.
Ομοίως, η πόλη Kherson, το πιο σημαντικό πολιτικά αστικό κέντρο που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία, είναι τώρα ουσιαστικά αποκομμένη από τα άλλα κατεχόμενα εδάφη.
Η απώλειά της θα υπονόμευε σοβαρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να χαρακτηρίσει επιτυχημένη την επιχείρηση κατοχής της Ουκρανίας» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Stremousov (Kherson): Αιχμάλωτοι πολέμου θα χρησιμοποιηθούν για την επισκευή της γέφυρας Antonovsky

Από την πλευρά τους πάντως οι Ρώσοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ψύχραιμοι, διαμηνύοντας πως Ουκρανοί θα είναι αυτοί που θα επισκευάσουν τη γέφυρα.
«Οι επισκευές στη γέφυρα Antonovsky είναι προσωρινές.
Όταν όμως απελευθερωθούν και άλλα εδάφη, τότε αυτοί οι αιχμάλωτοι πολέμου θα την επισκευάσουν.
Θα επισκευάσουν ότι κατέστρεψαν» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικό-πολιτικής ηγεσίας της Kherson.
Κατόπιν των επιθέσεων αυτών, οι τοπικές ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στη γέφυρα.
Σημειώνεται πως η γέφυρα επλήγη το βράδυ της Τρίτης 26/7 και αν και στέκει όρθια, είναι αδύνατη προς το παρόν η διέλευση της.
«Υπάρχουν χτυπήματα και τρύπες στη γέφυρα, η οποία όμως δεν έχει καταστραφεί» έχει πει ο Stremousov, τονίζοντας το χτύπημα αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία ούτε τις στρατιωτικές θέσεις των Ρώσων.
«Η ζημιά στη γέφυρα ως απόρροια του βομβαρδισμού από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επηρέασε μόνο τις μη στρατιωτικές υποδομές και δημιούργησε προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών της Kherson.
Οι επισκευές θα αρχίσουν σύντομα» ανέφερε ο Stremousov.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας

Στην κατάληψη του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Vuhlehirska στο Donetsk, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ουκρανίας, προχώρησαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως επιβεβαίωσε ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του προέδρου Zelensky.
Ο Arestovich αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις «εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Vuhlehirsk».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε μια «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων τους σε τρεις νότιους τομείς στη νότια Ουκρανία (στη Melitopol, στη Zaporizhia και στην Kherson) καθώς, όπως είπε, η τακτική της Μόσχας μεταβάλλεται, καθώς φαίνεται πως οι Ρώσοι μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα, ενώ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός προχωρά σε πλήγματα για να μειώσει τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια του Donetsk.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Kherson, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ενώ ο Arestovych υποστήριξε ότι έχει ήδη αρχίσει η αντεπίθεση για την απελευθέρωση της Kherson.

Μήνυμα Podolyak (Ουκρανία) προς Ρώσους: Φύγετε από την Kherson όσο προλαβαίνετε

Να φύγουν από την περιοχή της Kherson όσο είναι ακόμα δυνατό καλεί τους Ρώσους ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, στον απόηχο της πυραυλικής επίθεσης του ουκρανικού στρατού στη γέφυρα Antonovksy στην Kherson.
«Μπορείτε να λέτε ότι η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε όλους τους ουκρανικούς πυραύλους στη γέφυρα Antonovsky, αλλά δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την πραγματικότητα.
Οι κατακτητές θα πρέπει να μάθουν να κολυμπούν στο Δνείπερο.
Ή να φύγουν από την Kherson όσο είναι ακόμα δυνατό.
Δεν θα υπάρξει άλλη προειδοποίηση» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Podolyak.

Verechuk (Ουκρανία): Έκκληση στους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν το Donetsk

Έκκληση στους Ουκρανούς πολίτες να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την επαρχία του Donetsk, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού, απηύθυνε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Irina Verechuk.
«Προετοιμάζουμε τους κατοίκους της περιοχής του Donetsk για εκκένωση!
Έχει δημιουργηθεί ένα αρχηγείο, αναπτύσσουμε δυνάμεις και μέσα.
Οι περιοχές στο κέντρο και στα δυτικά της χώρας προετοιμάζονται να υποδεχθούν τους ανθρώπους μας από τα ανατολικά» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Telegram η Verechuk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης