Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iσχυρή άνοδος στη Wall, με ώθηση από την Big Tech – Στο +1,43% ο S&P 500, o Nasdaq +1,9%

Iσχυρή άνοδος στη Wall, με ώθηση από την Big Tech – Στο +1,43% ο S&P 500, o Nasdaq +1,9%
Άνοδος στη Wall Street...

Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση των μετοχών την εβδομάδα που τελειώνει την Παρασκευή 29 Μαΐου τελεί σε έντονη αντίθεση με την bear market του Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πως η Federal Reserves θα επιβραδύνει τις επιτοκιακές αυξήσεις και, γενικότερα, τον ρυθμό σύσφιξης τους επόμενους μήνες.
Από την άλλη, η ανησυχία λόγω Ρωσίας συνεχίζει να διογκώνεται, καθώς μάλιστα οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά λόγω της σοβούσας ενεργειακής κρίσης.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1%, στις 32.845 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +1,42%, στις 4.130 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,9%, στις 12.386 μονάδες
αδ_21.JPG
Στα επιχειρηματικά, η Amazon του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα έσοδά του ανήλθαν στα 121,23 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης για 119,09 δισ. σύμφωνα με τη Refinitiv.
Στο ίδιο πλαίσιο, προέβλεψε ότι αναμένει έσοδα 125 και 130 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν 126,42 δισ.
Επίσης, η Apple εμφάνισε κέρδη 1,2 δολαρίων ανά μετοχή, τα οποία αν και ήταν μειωμένα κατά 8% σε ετήσια βάση ξεπέρασαν την εκτίμηση των αναλυτών για 1,16 δολ.
Την ίδια ώρα, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 83 δισ. δολάρια ξεπερνώντας επίσης την εκτίμηση για 82,81 δισ.
Κέρδη - ρεκόρ κατέγραψαν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ, Exxon Mobil και Chevron.
Η Exxon ξεπέρασε τους ανταγωνιστέ της με καθαρά κέρδη β' τριμήνου 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε επιτύχει το 2012, το οποίο υποβοηθήθηκε από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ιαπωνία.
H Chevron ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 11,6 δισ. δολ., σχεδόν υπερτριπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Στα μάκρο, η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε τεχνική ύφεση, το β’ τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά 40 ετών ανήλθε τον Ιούνιο 2022 ο «αγαπημένος» δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης PCE προσωπικής κατανάλωσης διαμορφώθηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση.
fed1.jpg

Τέλος, στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης κόστους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1,3% το περασμένο τρίμηνο μετά την επιτάχυνση 1,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Σε ετήσια βάση, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1 % μετά την αύξηση κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο, παραμένοντας έτσι πολύ χαμηλότερα από το ρυθμό του πληθωρισμού που κινείται στην περιοχή του 9%.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να λαμβάνουν ώθηση από τη θετική έκπληξη στα στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη για το β' τρίμηνο 2022.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,52%, στις 13.484 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1,06%, στις 7.423 μονάδες.
Στις 6.448 μονάδες με κέρδη 1,72% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,16%, στις 22.405 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,28%, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.
Ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 2,3% από την αρχή της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε πιθανή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων χθες που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.
Καταγραφή_297.JPG
Στα μάκρο, με ρυθμό 0,7% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2022, με τα στοιχεία να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης άντεξε παρά το πληθωριστικό σοκ.
Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε από το 0,5% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από +0,6%), παρά το οικονομικό σοκ από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Παρόλο που η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη, οι ισχυρότερες επιδόσεις από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία βοήθησαν στην τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Για τo σύνολο της Ε.Ε. καταγράφηκε ανάπτυξη 0,6% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε σε νέο ρεκόρ τον Ιούλιο και η κορύφωσή του μπορεί να είναι ακόμη μήνες μακριά, κλιμακώνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιλέξει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Εταιρικά αποτελέσματα

Στο εταιρικό μέτωπο, τα κέρδη προ φόρων του πρώτου εξαμήνου της Standard Chartered αυξήθηκαν κατά 19%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς η τράπεα που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές επωφελήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων και ανακοίνωσε αισιόδοξες προοπτικές.
Η Renault κατέγραψε καθαρή ζημία 1,36 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους από το κόστος του κλεισίματος της ρωσικής δραστηριότητάς της, αλλά η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε τις προοπτικές για το σύνολο του έτους.
Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas παρουσίασε κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μειώθηκαν παρά την οικονομική επιβράδυνση, ενώ η Air France KLM υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το τρίτο τρίμηνο, επικαλούμενη λειτουργικές δυσκολίες στο αεροδρόμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης