Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Βαγδάτη – Χιλιάδες σιίτες διαδηλωτές εισέβαλαν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη

Χάος στη Βαγδάτη – Χιλιάδες σιίτες διαδηλωτές εισέβαλαν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών, τραυματίστηκαν καθώς οι υποστηρικτές του Sadr πέταγαν πέτρες και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης,

Χιλιάδες υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη Muqtada al-Sadr εισέβαλαν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, κλιμακώνοντας μια πολιτική αντιπαράθεση που πλήττει περισσότερο την χώρα.
Διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από τον Sadr και το κοινωνικοπολιτικό του Κίνημα Σαδριστών γκρέμισαν τσιμεντένια εμπόδια και μπήκαν στην Πράσινη Ζώνη, όπου στεγάζονται κυβερνητικά τμήματα και ξένες αποστολές, προτού εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου.
Οι σκηνές ακολούθησαν παρόμοιες διαδηλώσεις την Τετάρτη (27/7/2022).

Δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών, τραυματίστηκαν καθώς οι υποστηρικτές του Sadr πέταγαν πέτρες και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας και γιατρούς. Κάποιοι από τους τραυματίες τραυματίστηκαν σοβαρά, είπαν.
Το κόμμα του Sadr ήρθε πρώτο στις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο 2021, αλλά απέσυρε τους βουλευτές του όταν δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση που απέκλειε τους σιίτες αντιπάλους του, κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ο Sadr έκανε πράξη τις απειλές του ότι θα προκαλέσει λαϊκή αναταραχή εάν το Κοινοβούλιο προσπαθήσει να εγκρίνει μια κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας του, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ξένη επιρροή και τη διαφθορά που μαστίζει το Ιράκ επί δεκαετίες.
Οι Σαδριστές φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών αντιπάλων του Sadr που τώρα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Πολλοί κατευθύνθηκαν προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ο Sadr κατηγόρησε ότι παρενέβη για να τον εμποδίσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το Ιράκ παραμένει χωρίς πρόεδρο και πρωθυπουργό για περίοδο ρεκόρ λόγω του αδιεξόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης