Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Ανατολική και Νότια Ουκρανία, ισοπεδώθηκε το Mykolaiv – Εκκένωση Donetsk με εντολή Zelensky

Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Ανατολική και Νότια Ουκρανία, ισοπεδώθηκε το Mykolaiv  – Εκκένωση Donetsk με εντολή Zelensky

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση στην περιφέρεια Kherson και συνέχισαν να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά μήκος των κατεχόμενων γραμμών

Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Σε πολλαπλά χτυπήματα με πυροβολικό και πυραύλους προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, ενώ πραγματοποίησαν και προελάσεις προς Siversk, Bakhmut, Slovyansk καίριας στρατηγικής σημασίας περιοχές στο Donetsk.
Επίσης, χτύπησαν την πόλη του Kharkiv χωρίς σημαντική αλλαγή στον έλεγχο του εδάφους.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση στην περιφέρεια Kherson και συνέχισαν να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά μήκος των κατεχόμενων γραμμών.
Στο μεταξύ, η Ρωσία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων που κρατούνταν από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι του Donetsk, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που  αποτελούν στόχο βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι η  Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για πυραυλικό χτύπημα ή έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή 29/7 και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην πόλη Olenivka, στο ανατολικό Donetsk.
Παράλληλα, επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη το πρωί της Κυριακής 31/7, με την Ουκρανία να αρνείται  ΄τι ευθύνεται για την επίθεση.

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Mykolaiv

Η πόλη Mykolaiv στη νότια Ουκρανία έγινε στόχος μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών τα ξημερώματα της Κυριακής (31/7/2022), πιθανώς «των σφοδρότερων» από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ο οποίος άφησε δύο νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Το Mykolaiv υπέστη μαζικούς βομβαρδισμούς σήμερα. Πιθανώς τους σφοδρότερους μέχρι στιγμής» έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος της πόλης Oleksandr Sienkevyc, σημειώνοντας ότι «ισχυρές εκρήξεις» ακούστηκαν δύο φορές κατά τη νύχτα από Σάββατο προς Κυριακή.
Ο κυβερνήτης της περιοχής, Vitaliy Kim, ανέφερε δύο θανάτους, ένα ζευγάρι αμάχων, σε αυτά τα πλήγματα.

Νεκρός απο ρωσικά πυρά ο Ουκρανός μεγιστάνας Oleksiy Vadatursky 

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες ουκρανικές γεωργικές εταιρείες Nibulon, Oleksiy Vadatursky, και η σύζυγός του σκοτώθηκαν στη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στην περιοχή Mykolaiv, δήλωσε την Κυριακή ο τοπικός κυβερνήτης Vitaliy Kim.
Ο κυβερνήτης είπε στο Telegram ότι το ζευγάρι σκοτώθηκε στο σπίτι του στην πόλη Mykolaiv, το οποίο βομβαρδίστηκε τη νύχτα και το πρωί της Κυριακής.
Η Nibulon, η οποία έχει την έδρα της στο Mykolaiv, ειδικεύεται στην παραγωγή και εξαγωγή σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού και διαθέτει δικό της στόλο και ναυπηγείο.

Και άλλοι βομβαρδισμοί

Άλλοι βομβαρδισμοί έπληξαν τις περιοχές του Kharkiv (ανατολικά) και του Sumi (βορειοανατολικά).
Ορισμένα κτίρια υπέστησαν ζημιές σε «μια σειρά εκρήξεων» στο Kharkiv ανακοίνωσε ο δήμαρχος της δεύτερης ουκρανικής πόλης.
Ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στην περιοχή Sumi η οποία έγινε στόχος «περισσότερων από 50 βομβαρδισμών» τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.
Ο Pavlo Kyrylenko κυβερνήτης της περιοχής του Donetsk, όπου η Μόσχα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων της, είπε ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς το Σάββατο (30/7).
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε το βράδυ του Σαββάτου τον πληθυσμό να εκκενώσει την περιοχή του Donetsk στα ανατολικά της χώρας, οι πόλεις της οποίας γίνονται στόχος φονικών βομβαρδισμών, για να γλιτώσουν από τον «ρωσικό τρόμο».

Εκκένωση του Donetsk με εντολή Zelensky

Την υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή γύρω από την ανατολική πόλη Donetsk , που αποτελεί πεδίο σκληρών μαχών με τη Ρωσία, αποφάσισε η ουκρανική κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky, σε διάγγελμά του αργά το Σάββατο 30/7 δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο εν μέσω των σφοδρών μαχών στην περιοχή του Donbas, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Donetsk και Luhansk.
«Πολλοί αρνούνται να φύγουν αλλά πρέπει να γίνει», δήλωσε και πρόσθεσε πως «όσοι περισσότεροι φύγουν από την περιοχή του Donetsk τώρα, τόσο λιγότερους θα έχει χρόνο να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός».
Σημειώνεται ότι οι πόλεις στην περιφέρεια του Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, αποτελούν στόχο βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων.
«Έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτική εκκένωση της περιφέρειας του Donetsk», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε «παρακαλώ απομακρυνθείτε, σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ο τρόμος είναι το κύριο όπλο της Ρωσίας».

Η Ρωσία προσκαλεί ΟΗΕ και Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους αιχμαλώτων σε φυλακή στο ανατολικό Donetsk

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για πυραυλικό χτύπημα ή έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή 29/7 και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην πόλη Olenivka, στο ανατολικό Donetsk.
Η Ρωσία προσκάλεσε ειδικούς από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους «προκειμένου να διενεργηθεί αντικειμενική έρευνα», ανακοίνωσε την Κυριακή 31/7 το υπουργείο Άμυνας.
Μάλιστα, δημοσίευσε τον κατάλογο με τα ονόματα των 50 Ουκρανών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν και των 73 που τραυματίστηκαν, ενώ ισχυρίζεται ότι ήταν ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα η επίθεση.
Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμα να στείλουν ειδικούς για να ερευνήσουν, εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο πλευρών, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στο σημείο και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διακομιδή των τραυματιών.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αποποιούνται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό πυροβολικό έθεσε στο στόχαστρό του τη φυλακή για να αποκρύψει την κακομεταχείριση των κρατουμένων.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, D. Kuleba, δήλωσε την Παρασκευή 29/7 ότι η Ρωσία είχε διαπράξει έγκλημα πολέμου και ζήτησε την καταδίκη της ενέργειας αυτής από τη διεθνή κοινότητα.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων και έχει ταυτοποιήσει πάνω από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου, ενώ η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή, που έχει ονομάσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Πάντως, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τεθωρακισμένα καταστράφηκαν στις νότιες περιοχές της χώρας την Παρασκευή 29/7, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, που αποτελεί τον κύριο στόχο της αντεπίθεσης του Κιέβου σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας και βασικό κρίκο στις εφοδιαστικές γραμμές της Μόσχας.
Η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Χερσώνα, μέσω γέφυρας στον ποταμό Δνείπερο, κόπηκε, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του νότιου τμήματος της χώρας, σε μια κίνηση που πιθανόν απομονώνει περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του ποταμού από τα εφόδια στην κατεχόμενη Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές.

Επίθεση με drone στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας –  Το αρνείται η Ουκρανία

Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη το πρωί της Κυριακής 31/7, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα, όπως δήλωσε ο Mikhail Razvozhayev, κυβερνήτης της πόλης που βρίσκεται στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.
«Σήμερα το πρωί, Ουκρανοί εθνικιστές αποφάσισαν να μας καταστρέψουν την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου», που εορτάζεται στη Ρωσία, έγραψε ο Mikhail Razvozhayev στο Telegram.
Κατά τον ίδιο, drone προσέγγισε τον προαύλιο χώρο του αρχηγείου του Στόλου και προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ατόμων από το προσωπικό του αρχηγείου.
Πάντως, αρνήθηκε η Ουκρανία ότι επιτέθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, σύμφωνα με τη Μόσχα. Μάλιστα, η ουκρανική πλευρά χαρακτηρίζει τις ρωσικές κατηγορίες «εσκεμμένη πρόκληση».
Όπως ανέφερε ο Sergei Bratsuk, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης στην Οδησσό, σε βίντεο στο Telegram, οι ρωσικές κατηγορίες για «υποτιθέμενη ουκρανική επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη» είναι «εσκεμμένη πρόκληση».
«Η απελευθέρωση της κατεχόμενης ουκρανικής Κριμαίας θα γίνει με άλλο τρόπο, πολύ πιο αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Ματαίωση εκδηλώσεων στη Ρωσία

Όλες οι εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου «ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας»,
ανακοίνωσε ο Mikhail Razvozhayev, ζητώντας από τους κατοίκους της Σεβαστούπολης να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «εάν είναι δυνατόν».
Σημειώνεται ότι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την εορτή αυτή σε όλη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας ναυτικής παρέλασης στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), την οποία αναμένεται να παρακολουθήσει ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin.
Πάντως, για πρώτη φορά οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για τέτοιο πλήγμα από την αρχή της επίθεσής τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

2_31.png1_41.png

3_35.png
4_21.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης