Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Έρχεται τον Σεπτέμβριο η πρώτη ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της ΕΕ – Μη αναστρέψιμο το προβάδισμα Meloni και Δεξιάς

Ιταλία: Έρχεται τον Σεπτέμβριο η πρώτη ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της ΕΕ –  Μη αναστρέψιμο το προβάδισμα Meloni και Δεξιάς
Η Meloni και η Δεξιά Συμμαχία της Ιταλίας έχουν μια Σούπερ Πλειοψηφία σε στυλ Orban
Σχετικά Άρθρα

Καταιγιστικές ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με τον τεχνοκράτη Mario Draghi να έχει ήδη παραιτηθεί, αφού η Lega, η Forza Italia (FI) και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου πυροδοτήθηκαν όταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) αρνήθηκε να υποστηρίξει τον πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο.
Ο Draghi είναι ένας συμβιβαστικός τεχνοκράτης και όχι ένας εκλεγμένος ηγέτης.
Ο πρόεδρος Sergio Mattarella διέλυσε το κοινοβούλιο και οι επόμενες εκλογές έχουν οριστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες.

Μη αναστρέψιμο το προβάδισμα Meloni

Οι ιταλικές δημοσκοπήσεις είναι συχνά αναξιόπιστες αλλά τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται παρακάτω είναι ασυνήθιστα σαφή και σταθερά.
Το προβάδισμα 46,2% προς 34,3% δεν ανατρέπεται σε ιταλικές εκλογές.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Δεξιά της Ιταλίας έχει μια Σούπερ Πλειοψηφία σε στυλ Orban.
Μια συμμαχία υπό την ηγεσία των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» της Giorgia Meloni, η οποία περιλαμβάνει τη Lega του Matteo Salvini και το Forza Italia του Silvio Berlusconi, έχoyn μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.
Εάν οι άλλες δυνάμεις δεν ενωθούν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανάλυση του Youtrend/CattaneoZanetto & Co.
Αυτό το αποτέλεσμα θα έφερνε τη νέα ιταλική κυβέρνηση σε παρόμοια θέση με τον Orban το 2010 οπότε και πέτυχε μεγάλη πλειοψηφία.

Και αλλαγή Συντάγματος;

Αλλά η επίτευξη πλειοψηφίας 2/3 θα είναι δύσκολο για τον συνασπισμό και το κύριο σενάριο της μελέτης είναι ένας δεξιός συνασπισμός να υπολείπεται το όριο των δύο τρίτων.
Η επίτευξη ευρείας πλειοψηφίας αρκετά μεγάλης ώστε να αλλάξει το σύνταγμα θα ήταν άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας και θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Και οι τρεις ηγέτες της δεξιάς συμμαχίας έχουν ζητήσει στο παρελθόν ο πρόεδρος να εκλέγεται απευθείας από τους Ιταλούς ψηφοφόρους, αντί από τους βουλευτές και τους περιφερειακούς εκπροσώπους, όπως συμβαίνει σήμερα.
Αυτό θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος.

H Δεξιά Συμμαχία

Η δεξιά συμμαχία θα μπορούσε να λάβει έως και 271 έδρες από τις 400 στην Κάτω Βουλή και 131 στις 200 στη Γερουσία.
Αυτό συμβαίνει σε ένα σενάριο στο οποίο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν συμμαχεί με το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή με ομάδες όπως το Italy Alive του Matteo Renzi.
Αυτό το σενάριο δεν λαμβάνει υπόψη έξι γερουσιαστές που διορίστηκαν ισόβια.
Η έρευνα αντιστοιχίζει μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Quorum/YouTrend σε εκλογικές περιφέρειες που επανασχεδιάστηκαν πρόσφατα.
Υπογραμμίζει έως και 67 έδρες στην Κάτω Βουλή και τη Γερουσία, θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποφασιστικές για τη μετατροπή της δεξιάς πλειοψηφίας στις κάλπες σε συντριπτική νίκη στο κοινοβούλιο.
Τα μαθηματικά της υπερπλειοψηφίας είναι κοντά 271 / 400 = 67,75% 131 / 200 = 65,55%

italy_b.jpg
italy_1.jpg
Προ των πυλών οι λαϊκιστές 

Το περιοδικό Foreign Policy αναφέρει ότι οι λαϊκιστές προ των πυλών.
Με τον Drahgi να αποχωρεί, η Ευρώπη προετοιμάζεται για την πιο ριζοσπαστική δεξιά κυβέρνηση στη δημοκρατική ιστορία της Ιταλίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεταφασιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» έχει μια καλή ευκαιρία να έλθει πρώτο σε γενικές εκλογές που προγραμματίζονται για τα τέλη Σεπτεμβρίου, με την ηγέτιδά του, Giorgia Meloni, να είναι κοντά στο να γίνει η πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας (και η πρώτη γυναίκα ) ηγέτης από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Και δεν είναι μόνη.
H Meloni συμμετέχει ως μέρος μιας συμμαχίας με τον Matteo Salvini τον ηγέτη της ακροδεξιάς Lega και τον Silvio Berlusconi τον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής της συντηρητικής Forza Italia. το συνδυασμένο δεξιό μέτωπο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 45% των ψήφων - αρκετό για να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο.
Η προοπτική μιας σκληρής δεξιάς κυβέρνησης στη Ρώμη με έντονους λαϊκιστικούς και ευρωσκεπτικιστικούς τόνους έρχεται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν να διατηρήσουν τη συνοχή του μπλοκ των 27 κρατών, να συντονίσουν την απάντησή τους στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση που προκαλείται από Μόσχα, και αντιμετώπιση του εκτοξευόμενου πληθωρισμού. Η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς ακριβώς θα τοποθετηθεί ο δεξιός συνασπισμός της Ιταλίας σε όλα αυτά τα ζητήματα έχει ανησυχήσει πολλούς στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Arturo Varvelli του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).
«Υπάρχει μεγάλη θλίψη για την απώλεια του Mario Draghi», είπε.

Η σκληρoπυρηνική Meloni

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αντιμετωπίσει δεξιές κυβερνήσεις στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της Ένωσης και πυροδότησαν όλο και πιο σκληρές αναμετρήσεις για το δικαστικό σώμα, τα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Ενώ η Meloni απορρίπτει την ακροδεξιά ετικέτα, είναι πιο σκληρή σε σχέση με τους Ούγγρους και Πολωνούς ηγέτες. Το κόμμα της έχει ισχυρούς δεσμούς με τη μεταφασιστική παράδοση της Ιταλίας και οι απόψεις της περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των συνόρων ενάντια στη «μαζική μετανάστευση», την υπεράσπιση των «χριστιανικών ριζών» της Ευρώπης και την καταπολέμηση του «λόμπι των LGBT».
Η Meloni θέλει επίσης η ΕΕ να σταματήσει να παρεμβαίνει στην «κυριαρχία των λαών» και έχει ταχθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία στη συνεχιζόμενη διαμάχη τους με τις Βρυξέλλες για τη δημοκρατική τους οπισθοδρόμηση.
Ο Salvini επιτίθεται εδώ και καιρό κατά των «γραφειοκρατών των Βρυξελλών», ενώ ο Berlusconi συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν, στη μέση μιας ολομέλειας, ανέφερε ότι ο μελλοντικός πρόεδρός του Martin Schulz, θα ήταν κατάλληλος για έναν κινηματογραφικό ρόλο ως φρουρός ενός ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου.
Η Forza Italia έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις συντάξεις, ενώ η Lega έχει υποσχεθεί ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και μια ευρεία φορολογική αμνηστία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης