Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επιστήμονες αμφισβητούν έντονα τα στοιχεία της Pfizer για το Paxlovid, μετά και τη νέα νόσηση του Biden από Covid

Οι επιστήμονες αμφισβητούν έντονα τα στοιχεία της Pfizer για το Paxlovid, μετά και τη νέα νόσηση του Biden από Covid
Ο γιατρός του Λευκού Οίκου Kevin O’Connor, επιβεβαίωσε τη διάγνωση του Biden, ότι τα άτομα που λαμβάνουν Paxlovid μπορούν να προκύψουν θετικά στον ιό αφού τα πρώτα αποτελέσματα βγουν αρνητικά
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δημοσίευσε ένα βίντεο αφού βρέθηκε θετικός στον Covid λέγοντας ότι «αισθάνεται καλά» καθώς οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα κρούσματα επαναφοράς του ιού που σχετίζονται με το Paxlovid είναι πιο διαδεδομένα από ό,τι αρχικά υποψιάζονταν.
«Γεια παιδιά, Joe Biden εδώ. Βγήκα θετικός σήμερα το πρωί. Θα δουλεύω από το σπίτι τις επόμενες δύο μέρες. Και νιώθω καλά, όλα είναι καλά. Όμως ο Commander και εγώ έχουμε λίγη δουλειά να κάνουμε», είπε ο Biden στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter αργά το Σάββατο.
Αναφερόταν στον σκύλο του, Commander.
Ο γιατρός του Λευκού Οίκου Kevin O’Connor, επιβεβαίωσε τη διάγνωση του Biden, ότι τα άτομα που λαμβάνουν Paxlovid μπορούν να προκύψουν θετικά στον ιό αφού τα πρώτα αποτελέσματα βγουν αρνητικά.
«Όπως περιγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για τη λεγόμενη επαναφορά θετικότητας στον Covikd που παρατηρήθηκε σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Paxlovid, αύξησε τον ρυθμό των tests, τόσο για να προστατεύσει τους ανθρώπους γύρω του όσο και για να διασφαλίσει την έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε επιστροφή ιικής αναπαραγωγής», είπε ο O'Connor.
Τώρα ο Biden θα μείνει σε αυστηρή απομόνωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε και πάλι θετικός το πρωί του Σαββάτου (30/7) αφού έκανε τεστ αντιγόνου.
Έρχεται μέρες αφότου επέστρεψε αρνητικό τεστ και εκφώνησε ομιλία στον Λευκό Οίκο.

Μεγαλύτερο το ποσοστό επαναφοράς του Covid

Ο Jonathan Reiner, διακεκριμένος καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον έγραψε ότι τα κρούσματα «επαναφοράς του Covid» που προκαλούνται από τη λήψη του Paxlovid είναι αρκετά συνηθισμένα.
«Τα προηγούμενα δεδομένα που υποδηλώνουν «επαναφορά» της θετικότητας του Paxlovid σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα είναι ξεπερασμένα και με την υποπαραλλαγή BA.5 είναι πιθανό 20-40% ή και υψηλότερο», έγραψε ο Reiner, στο Twitter ως απάντηση στο δεύτερο θετικό τεστ του Biden.
Δεν παρείχε μελέτη ή δεδομένα για να υποστηρίξει την ανάρτησή του στο Twitter.
Και ο Eric Topol, γιατρός και επιστήμονας, είπε ότι «η επαναφορά του Paxlovid είναι αρκετά συνηθισμένη… μια αναδρομική μελέτη πριν από την BA.5 που υποδηλώνει ότι το σχετικό ποσοστό είναι 5% θεωρείται ξεπερασμένη», έγραψε.
Ο Topol επικαλέστηκε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας του περασμένου μήνα.
«Η πραγματική επίπτωση μπορεί να αξιολογηθεί ουσιαστικά μόνο μέσω μιας προοπτικής μελέτης που διεξάγεται απευθείας με συμμετέχοντες με συχνές δοκιμές. Αυτό είναι σε εξέλιξη. Το αν η θεραπεία μεγαλύτερη από 5 ημέρες θα μειώσει το ποσοστό πρέπει επίσης να καθοριστεί από το RCT (5 έναντι 10 ημέρες)», ανέφερε.
Αλλά ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τον Covid, Ashish Jha, αρνήθηκε ότι οι αριθμοί επαναφοράς του Covid λόγω του Paxlovoid είναι 40% ή περισσότερο.
«Αν κοιτάξετε τα μεγάλα συστήματα υγείας που έχουν δώσει το Paxlovid σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τα ποσοστά επαναφοράς είναι περίπου 5%. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που λένε ότι είναι ίσως 7-8%, κάποιες που λένε ότι είναι 2%, αλλά είναι μονοψήφιο. Έτσι συμβαίνει, δεν είναι τόσο συχνό».

«Προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση»

«Όταν οι άνθρωποι έχουν επαναφορά του ιού δεν καταλήγουν στο νοσοκομείο. Δεν καταλήγουν ιδιαίτερα άρρωστοι», πρόσθεσε ο Jha.
«Το Paxlovid δουλεύει πολύ καλά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και γι' αυτό του το πρότειναν. Και γι' αυτό το πήρε ο πρόεδρος».
Νωρίτερα φέτος, ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Anthony Fauci πήρε επίσης το Paxlovid για Covid.
Μετά από τέσσερις ημέρες αρνητικών τεστ, ο Fauci, 81 ετών, είπε ότι βρέθηκε θετικός στον ιό.
Εβδομάδες πριν από αυτό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση στους παρόχους υγείας σχετικά με περιπτώσεις επαναφοράς που σχετίζονται με το Paxlovid, το οποίο κατασκευάζεται από την Pfizer.
«Το Paxlovid συνεχίζει να συνιστάται για τη θεραπεία πρώιμου σταδίου του ήπιου έως μέτριου Covid σε άτομα υψηλού κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.
«Η θεραπεία με Paxlovid βοηθά στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου λόγω Covid.
Η επαναφορά του ιού έχει αναφερθεί ότι συμβαίνει μεταξύ 2 και 8 ημερών μετά την αρχική ανάρρωση και χαρακτηρίζεται από επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του Covid ή από ένα νέο θετικό τεστ ιού αφού βγήκε αρνητικό. Η Pfizer, στη βιβλιογραφία της, έχει πει ότι υπάρχει πιθανότητα 2% ένας ασθενής να εμφανίσει συμπτώματα επαναφοράς του ιού από το Paxlovid.
Οι Epoch Times επικοινώνησαν με την Pfizer για σχόλια. Το πραγματικό ποσοστό, όπως ισχυρίστηκε, είναι «μονοψήφιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης