Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Πέθανε ο τελευταίος επικεφαλής της KGB, Vantim Bakatin

Ρωσία: Πέθανε ο τελευταίος επικεφαλής της KGB, Vantim Bakatin
Ο Bakatin είχε διοριστεί από τον Mikhail Gorbachev ως επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας.
Σχετικά Άρθρα
Ο Vantim Bakatin ένας φιλελεύθερος πολιτικός που διηύθυνε για λίγο τη σοβιετική KGB τους μήνες πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ανέφεραν τη Δευτέρα 1/8 τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Bakatin, είχε διοριστεί από τον Mikhail Gorbachev ως επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας αφού το προηγούμενο αφεντικό της, έπαιξε ηγετικό ρόλο σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Gorbachev τον Αύγουστο του 1991.
Σε μια τηλεοπτική συνάντηση με έναν πρώην αντιφρονούντα, που μεταδόθηκε αρκετές εβδομάδες αργότερα, ο Ω είπε ότι είχε ήδη βρει έναν φάκελο της αστυνομίας ασφαλείας για τον παππού του, ο οποίος εκτελέστηκε υπό τον Ιωσήφ Στάλιν το 1937 μετά την καταγγελία του από έναν πληροφοριοδότη.
Είπε επίσης ότι ήταν κατ' αρχήν ανοιχτός στην ιδέα του ανοίγματος αρχείων της KGB για να ρίξει φως σε άλυτα μυστήρια όπως η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι το 1963. "Έχετε δίκιο σε ένα πράγμα: αρχεία που αφορούν εκείνα τα μυστήρια στα οποία η αποκάλυψη της αλήθειας έχει μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα - αυτά πρέπει να ανοιχτούν", είπε ο Bakatin στον πρώην αντιφρονούντα, Vladimir Bukowski.
Ο Bakatin, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, δεν είχε τελικά τον χρόνο να ενεργήσει σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε μέσα σε μήνες. Ωστόσο, έγινε πρωτοσέλιδο για μια χειρονομία καλής θέλησης κατά την οποία παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια τσάντα γεμάτη συσκευές εντοπισμού και ένα σύνολο σχεδίων που έδειχναν πώς η KGB είχε «παγιδεύσει» την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.
Μια αναφορά της Washington Post τον Δεκέμβριο του 1991 ανέφερε ότι απεσταλμένος των ΗΠΑ εξιστόρησε το περιστατικό στους δημοσιογράφους και ανέφερε ότι ο Bakatin είπε: «Θέλω να σας τα δώσω και θέλω να τα παραδώσουν στην κυβέρνησή σας, χωρίς δεσμεύσεις με την ελπίδα ότι ίσως μπορέσουμε να σας ξεπληρώσουμε, να σας εξοικονομήσουμε χρήματα, ίσως μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το κτίριο ξανά κάποια μέρα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης