Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Νεκρός ο al Zawahiri, ο αρχηγός της Al Qaeda - Πλήγμα ΗΠΑ με drone στο Αφγανιστάν

Biden: Νεκρός ο al Zawahiri, ο αρχηγός της Al Qaeda - Πλήγμα ΗΠΑ με drone στο Αφγανιστάν
Αποδόθηκε Δικαιοσύνη, δεν εγκαταλείπουμε ποτέ υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Νεκρός από αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν έπεσε ο αρχηγός της Al Qaeda, o Ayman al Zawahiri, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Osama bin Laden.
Την ανακοίνωση έκανε σε έκτακτο διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Joe Biden.
«Το Σάββατο, υπό τις διαταγές μου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Al Qaeda, τον Ayman al Zawahiri.
Αποδόθηκε δικαιοσύνη.
Αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια.
Ανεξάρτητα από το πόσο καιρός θα χρειαστεί, ανεξάρτητα από το που κρύβονται, εάν είστε απειλή για το λαό μας, οι ΗΠΑ θα σας βρουν και θα σας εξουδετερώσουν.
Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ» ανέφερε στο μήνυμά του ο Biden, ο οποίος υποστήριξε πως από την επίθεση δεν υπήρξε κανένα άλλο θύμα ανάμεσα στους αμάχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο al Zawahiri σκοτώθηκε από επίθεση με drone τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής 31 Ιουλίου στην Καμπούλ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα κατά της Al Qaeda μετά τη δολοφονία του Osama bin Laden.

Η επιχείρηση

Όπως έγινε γνωστό, οι Αμερικάνοι ήταν ενήμεροι για την ύπαρξη δικτύου στο Αφγανιστάν που υποστήριζε τον al Zawahiri.
Τον τελευταίο χρόνο, μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έψαχναν ενδείξεις για το εάν βρισκόταν στη χώρα και πού ακριβώς.
Φέτος, εντοπίστηκε η οικογένειά του: η σύζυγός του, η κόρη του και τα παιδιά της.
Είχαν εγκατασταθεί σε κρησφύγετο στην Καμπούλ.
Κατόπιν, εντόπισαν τον ίδιο τον al Zawahiri στο σπίτι αυτό.
Για αρκετούς μήνες, αξιωματούχοι της υπηρεσίας κατασκοπείας κατέληξαν στο ολοένα πιο ασφαλές συμπέρασμα πως είχαν εντοπίσει τον al Zawahiri στο κρησφύγετο στην Καμπούλ και στις αρχές Απριλίου ενημέρωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης.
Τον πρόεδρο Biden ενημέρωσε κατόπιν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Jake Sullivan.
«Ήμασταν σε θέση να εξακριβώσουμε το πώς ζούσαν οι ένοικοι του σπιτιού μέσω πολλών ανεξάρτητων πηγών» ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως αν και δεν έφευγε ποτέ από το σπίτι, έβγαινε συχνά στο μπαλκόνι.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι μελέτησαν την κατασκευή και το φυσικό περιβάλλον του κρησφύγετου και το πώς κινούνταν μέσα σε αυτό οι ένοικοί του, ώστε να εξασφαλίσουν πως μπορούσε να διεξαχθεί επιχείρηση για την εξόντωση του al Zawahiri χωρίς να απειληθεί η δομική ακεραιότητα του κτιρίου και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους άμαχους.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Biden συνεδρίαζε με συμβούλους και υπουργούς του για να καταλήξουν στον τρόπο δράσης.

Ενημέρωση Biden και η διαταγή

Την 1η Ιουλίου, ο Biden ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της προταθείσας επιχείρησης στο λεγόμενο Situation Room από μέλη της κυβέρνησής του και τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, William Burns.
Υπέβαλε ερωτήματα για τις συνθήκες φωτός, τον καιρό, τα υλικά με τα οποία ήταν κατασκευασμένο το σπίτι και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρίνουν την επιτυχία της επιχείρησης, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο.
Ζήτησε επίσης να του παρουσιαστεί ανάλυση για τις πιθανές επιπτώσεις του πλήγματος στην Καμπούλ.
Στενός κύκλος νομικών συμβούλων διαφόρων υπηρεσιών εξέτασε τις πληροφορίες της CIA και επιβεβαίωσε ότι ο al Zawahiri ήταν θεμιτός στόχος, με δεδομένο πως παρέμενε ο ηγέτης της Al Qaeda.
Την 25η Ιουλίου, ο αμερικανός πρόεδρος Biden συγκάλεσε συνεδρίαση κορυφαίων μελών της κυβέρνησής του και συμβούλων για να λάβει την τελευταία ενημέρωση και να συζητήσει μαζί τους το πώς η εξόντωση του ηγέτη της Al Qaeda θα επηρέαζε τη σχέση της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν.
Αφού άκουσε τις απόψεις των υπουργών και των συμβούλων του, ο Biden ενέκρινε την πρόταση να διεξαχθεί «ακριβές αεροπορικό πλήγμα» με προϋπόθεση ότι θα ελαχιστοποιείτο ο κίνδυνος να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμαχων.
Το πλήγμα έγινε στις 04:48 της Κυριακής 31 Ιουλίου ώρα Ελλάδας) από UAV οπλισμένο με πυραύλους Hellfire.

Ποιος ήταν ο al Zawahiri

Ο Ayman al Zawahiri συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ πρόσφεραν αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.
Ανέλαβε την ηγεσία της Al Qaeda το 2011, μετά τον θάνατο του Osama bin Laden σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
Φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρείτο ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, κατά τις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
Ο al Zawahiri θεωρούνταν ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Cole και στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο θάνατος του al Zawahiri αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα κατά της Al Qaeda και θα εξασθενήσει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο 71χρονος al Zawahiri πολλαπλασίασε τις συνεργασίες με ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις και τις ευκαιριακές συμμαχίες, από την αραβική χερσόνησο ως το Μάγρεμπ, από τη Σομαλία ως το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.
Ο Ayman al Zawahiri κρυβόταν για χρόνια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξόντωσή του ήταν το αποτέλεσμα «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς από στελέχη των αντιτρομοκρατικών και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν Αμερικάνοι αξιωματούχοι.
Μέχρι πρότινος, υπήρχε η εντύπωση ότι ο αρχηγός της Al Qaeda βρισκόταν είτε στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών στο Πακιστάν ή κάπου στο Αφγανιστάν.

Γνώριζαν οι Ταλιμπάν

Αυτή ήταν η πρώτη – τουλάχιστον γνωστή - αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν.
Η ανακοίνωση του Biden για τον θάνατο του al Zawahiri εγείρει πολλά ερωτήματα για τους Ταλιμπάν, που διαβεβαίωναν ότι δεν θα επέτρεπαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν την αφγανική επικράτεια ως καταφύγιο αφού επανήλθαν στην εξουσία.
Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης Biden, ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν ήταν ενήμερα για την παρουσία του al Zawahiri στην Καμπούλ, κάτι που κατά τις ΗΠΑ, συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση» των συμφωνιών που είχε υπογράψει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στη Ντόχα το 2020.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι Ταλιμπάν παραβίασαν κατάφωρα τη συμφωνία της Ντόχα

Την θέση πως οι Ταλιμπάν παραβίασαν «κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχας (2020) προσφέροντας φιλοξενία και καταφύγιο στον Ayman al Zawahiri, τον ηγέτη της Al Qaeda διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
«Παρά την απροθυμία ή την αδυναμία των Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αφγανικό λαό παρέχοντάς του γενναία ανθρωπιστική βοήθεια και να τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ειδικά αυτών των γυναικών και των κοριτσιών» ανακοίνωσε ο Blinken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης