Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με χιλιάδες προσφυγές λόγω των δασμών Trump στην Κίνα η κυβέρνηση Biden - Προ των πυλών οι αποζημιώσεις

Αντιμέτωπη με χιλιάδες προσφυγές λόγω των δασμών Trump στην Κίνα η κυβέρνηση Biden - Προ των πυλών οι αποζημιώσεις
Η κυβέρνηση Biden δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να επεξεργαστεί τον όγκο των προσφυγών και η επιστροφή χρημάτων στους εισαγωγείς μπορεί να κοστίσει 80 δισ. δολάρια
Η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει μια σκληρή προθεσμία έως τα μεσάνυχτα προκειμένου να υπερασπιστεί τους δασμούς του πρώην προέδρου Donald Trump στην Κίνα, παρόλο που ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να τους μειώσει για να μειωθούν οι τιμές καταναλωτή και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
Δεκάδες εταιρείες μήνυσαν την κυβέρνηση Trump τον Σεπτέμβριο του 2020, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία εφαρμογής μιας τρίτης και τέταρτης δόσης δασμών σε αγαθά περίπου 350 δισ. δολαρίων ήταν υπερβολικά ευρεία και εφαρμόστηκε βιαστικά.
Εάν η κυβέρνηση Biden δεν μπορέσει να αποδείξει τη νομιμότητα των δασμών ή της διαδικασίας, μπορεί να αναγκαστεί να επανεκτιμήσει δεκάδες χιλιάδες προσφυγές σχετικά με τις φορολογικές κυρώσεις ή να αποζημιώσει τα μέρη για όσα έχουν πληρώσει.
«Το διακύβευμα είναι σημαντικό», λέει ο Alex Schaefer, διεθνής εμπορικός εταίρος της Crowell, ο οποίος εκπροσωπεί ορισμένους από τους εισαγωγείς.
Ο Schaefer λέει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να επεξεργαστεί τον όγκο των προσφυγών και η επιστροφή χρημάτων στους εισαγωγείς μπορεί να κοστίσει 80 δισ. δολάρια.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε νομικές υποθέσεις, αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση της κυβέρνησης, αλλά είπε ότι μπορεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Η δύσκολη θέση του Λευκού Οίκου

Η προθεσμία φέρνει τον Λευκό Οίκο σε μια δύσκολη θέση: να υπερασπίζεται ενδεχομένως το πρόγραμμα του προκατόχου του, ενώ μελετά τρόπους δυνητικά να το αλλάξει.
Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισε πρόσφατα τους δασμούς «κακώς σχεδιασμένους», «μια κακή συμφωνία» που «αύξησε το κόστος για τις αμερικανικές οικογένειες».
Ο πρόεδρος Joe Biden δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τις επιλογές που έχουν παρουσιάσει οι σύμβουλοί του για τους δασμούς, σύμφωνα με ανώτερα διοικητικά στελέχη.
Η Πρέσβειρα Katherine Tai, η οποία ως Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ κατέχει τον ηγετικό ρόλο στους δασμούς, έχει προτείνει ότι οι δασμοί Trump έχουν στρατηγική αξία στη διατήρηση της μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Η οικονομική ομάδα, με επικεφαλής την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, έχει υποστηρίξει την κατάργηση τουλάχιστον ορισμένων από τους δασμούς που πλήττουν άμεσα τους καταναλωτές για να μετριάσουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Ο οικονομικός αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, δεδομένου ότι δεν είναι όλες οι εισαγωγές που επηρεάζονται από τους δασμούς στα καταναλωτικά αγαθά και δεν γίνονται αισθητές όλες οι εξοικονομήσεις κόστους που πραγματοποιούν οι εισαγωγείς στα λιμάνια εισόδου από τους καταναλωτές.
Οι αναλυτές της JP Morgan εκτίμησαν ότι, εάν οι λιανοπωλητές άφηναν τις τιμές σχετικά αμετάβλητες, η κατάργηση όλων των δασμών θα μείωνε τον πληθωρισμό το πολύ κατά 0,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης