Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς σκότωσε η CIA τον Zawahiri: Ο πύραυλος ακρίβειας με... λεπίδες που τον κατακρεούργησε - Το χρονικό του εντοπισμού

Πώς σκότωσε η CIA τον Zawahiri: Ο πύραυλος ακρίβειας με... λεπίδες που τον κατακρεούργησε - Το χρονικό του εντοπισμού
Η γυναίκα, η κόρη και τα εγγόνια του ζούσαν μαζί του, αλλά δεν έπαθαν τίποτε κατά την επίθεση στο σπίτι ιδιοκτησίας ανώτερου συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών των Ταλιμπάν,  που έχει δεσμούς με ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα και καταζητείται από το FBI
Σχετικά Άρθρα

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, al Zawahiri βρισκόταν ανυποψίαστος στο μπαλκόνι του κρησφύγετού του σε πλούσια περιοχή στο κέντρο της Καμπούλ, όταν drones της CIA εκτόξευσαν δύο πυραύλους Hellfire «Ninja» που χαρακτηρίζονται από την τεράστια ακρίβεια τους και είναι εξοπλισμένοι με λεπίδες.
Οι πύραυλοι τον εξόντωσαν ακαριαία.
Η γυναίκα, η κόρη και τα εγγόνια του ζούσαν μαζί του, αλλά δεν έπαθαν τίποτε κατά την επίθεση στο σπίτι ιδιοκτησίας ανώτερου συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών των Ταλιμπάν,  που έχει δεσμούς με ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα και καταζητείται από το FBI.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοινώνοντας την εξόντωση του al Zawahiri.

Οι πύραυλοι... νίντζα

Ο Zawahiri είχε βγει στο μπαλκόνι του τριώροφου κτιρίου τα χαράματα της Κυριακής (06:18 τοπική ώρα), όταν έπεσαν πάνω του δύο πύραυλοι R9X, εφοδιασμένοι με μακριές λεπίδες για να σκοτώνουν στόχους με την κινητική ενέργεια, με στόχο να ελαχιστοποιούνται οι παράπλευρες απώλειες.
Το παρατσούκλι του πυραύλου εμπνεύστηκε από το μαχαίρι κουζίνας Ginsu που διατίθεται απευθείας στην αγορά, το οποίο έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1970 χάρη στις συχνές τηλεοπτικές διαφημίσεις που έδειχναν το μαχαίρι να χρησιμοποιείται για να κόβει μεταλλικά κουτιά, ξύλινα και άλλα υλικά.
Η CIA βρήκε τον Zawahiri παρακολουθώντας τα μέλη της οικογένειάς του  που μετακόμισαν στην ίδια κατοικία στην Καμπούλ. 
"Πολλαπλές ροές πληροφοριών" έπεισαν τους αναλυτές ότι είχαν βρει τον Zawahiri, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο 
Associated Press.  
Ανώτεροι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν αρχικά για τον εντοπισμό του Zawahiri στις αρχές Απριλίου και ο Πρόεδρος Biden αμέσως μετά.
Την 1η Ιουλίου, η CIA ενημέρωσε τον Πρόεδρο Biden για τις επιλογές του, με μια παρουσίαση που περιελάμβανε ένα μοντέλο του οίκου σε κλίμακα. 

Κανένα από τα ρεπορτάζ δεν δείχνει ότι συζητήθηκε μια επιλογή σύλληψης του ηγέτη της Αλ Κάιντα , παρόλο που μια ανάκριση θα είχε τη δυνατότητα να αποφέρει πολύτιμες πληροφορίες.

Φωτογραφικό υλικό από την επιχείρηση που ενορχήστρωνε εδώ και ένα χρόνο η CIA: 


aleppo_r9x_1.jpeg

Screen_Shot_2022-08-02_at_3.10.44_PM.pngR9X-Yemen-June2022.jpg_1.webp

Osama-bin-Laden-Zawahri-2001.jpg.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης