Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος η Διεθνής Αμνηστία για τα εγκλήματα της Ουκρανίας - Εκμεταλλεύτηκε αμάχους, σχολεία, νοσοκομεία

Κόλαφος η Διεθνής Αμνηστία για τα εγκλήματα της Ουκρανίας - Εκμεταλλεύτηκε αμάχους, σχολεία, νοσοκομεία
Σε 22 από τα 29 σχολεία στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στεγάζονταν είτε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είτε ο ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός και όπλα
Η Ουκρανία παραβιάζει τους νόμους του πολέμου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων τοποθετώντας στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα σε σχολεία και νοσοκομεία.
Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.
«Έχουμε τεκμηριώσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έθεταν σε κίνδυνο αμάχους και παραβίασαν τους νόμους του πολέμου ενώ δρούσαν σε πολυσύχναστα μέρη», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard.
Η έκθεση σημειώνει ότι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει περιπτώσεις χτυπημάτων UAF από κτίρια κατοικιών και τοποθέτηση όπλων σε περιοχές αστικών υποδομών σε 19 πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Donbass, Kharkiv και Mykolaiv.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση δεν εκκένωσε τον πληθυσμό από γειτονικά κτίρια προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από ενδεχόμενα αντίποινα από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η χρήση των σχολείων

Οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 22 από τα 29 σχολεία που επισκέφτηκαν στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στεγάζονταν είτε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είτε ο ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός και όπλα.
Τονίζεται ότι, για παράδειγμα, στην Οδησσό, ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό τοποθέτησε τεθωρακισμένα οχήματα απευθείας σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές και στο Μπαχμούτ χρησιμοποίησε το κτίριο του πανεπιστημίου ως στρατιωτική βάση.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως απάντηση σε αίτημα των ηγετών των δημοκρατιών του Ντονμπάς για βοήθεια.
Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ορισμένα άλλα κράτη επέβαλαν μεγάλης κλίμακας κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αύξησαν τις προμήθειες όπλων στις ουκρανικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης