Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβεβαιώνουν και οι Ουκρανοί ότι υποχωρούν εγκαταλείποντας εδάφη στο Donbass

Επιβεβαιώνουν και οι Ουκρανοί ότι υποχωρούν εγκαταλείποντας εδάφη στο Donbass
Το Κίεβο επιβεβαίωσε την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Donbass
Σχετικά Άρθρα

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας νωρίτερα σήμερα 4 Αυγούστου, σύμφωνα με τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις, λόγω μεγάλων απωλειών στο Donbass, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να παραχωρήσουν εδάφη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είχε χαρακτηρίσει «κόλαση» την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιφέρεια του Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Avdiivka και το οχυρωμένο χωριό Pisky,  όπου το Κίεβο αναγνώρισε «μια μερική επιτυχία» των Ρώσων αντιπάλων τους τις τελευταίες ημέρες.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ουκρανία ενίσχυσε με οχυρωματικά έργα το Pisky, καθώς ήταν το όριο της  ουδέτερης ζώνης (buffer zone) απέναντι στις δυνάμεις των ρωσόφωνων που έλεγχαν την πόλη Donnetsk περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά.
Ο στρατηγός Oleksyy Gromov δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο χωριά γύρω από την ανατολική πόλη  Slovyansk, αλλά απωθήθηκαν στα περίχωρα της πόλης Avdiivka αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα ανθρακωρυχείο που θεωρείτο αμυντική θέση-κλειδί.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επίθεσή του, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις του προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από την Avdiivka και άλλες δύο περιοχές στην επαρχία Donnetsk, αναγκάζοντας μονάδες πεζικού του Κιέβου να υποχωρήσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει ως τα περίχωρα του Pisky

Πλάνα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν ρωσικούς εκτοξευτές ρουκετών σε δράση και άρματα μάχης να προωθούνται και να πυροβολούν με μεγάλη ταχύτατα σε ανοικτό έδαφος. Δεν ήταν σαφές που γυρίστηκαν.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις έxουν φθάσει ως τα περίχωρα του Pisky.
Εφοδιασμένη με εξελιγμένα οπλικά συστήματα από τη Δύση, η Ουκρανία επιτίθεται επίσης σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στην περιοχή.
Αξιωματούχοι στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Donnetsk ανέφεραν σήμερα πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Donnetsk.
Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πτώματα, μερικά διαμελιισμένα, στην άκρη ενός δρόμου στο κεντρικό Donnetsk. Αίμα φαίνεται στο πεζοδρόμιο.

Εκατέρωθεν βομβαρδισμοί οδηγούν σε θάνατους αμάχων

Ο Pavlo Kyrylenko, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Donnetsk, είπε στο Telegram πως τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Bahmut, τη Maryynka και το Sevtcenko και πέντε τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό του ρωσικού πυροβολικού στην πόλη Toresk στο Donnetsk, είπε.
Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοποιεί εκ προθέσεως αμάχους, έχει πει ότι σχεδιάζει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης επαρχίας Donnetsk, μίας από τις δύο που απαρτίζουν τη βιομηχανική περιφέρεια Donbass, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να διασφαλίσει την ασφάλειά της από αυτό που υποστηρίζει πως είναι μια αδικαιολόγητη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία είπε πως η ρωσική επίθεση στα ανατολικά φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσπάσει στρατεύματα από τον νότο όπου οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να ανακτήσουν έδαφος και να καταστρέψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού ενόψει μιας ευρύτερης αντεπίθεσης.
«Η ιδέα είναι να ασκήσουν στρατιωτική πίεση σε εμάς στο Χάρκοβο, το Donnetsk και το Lugansk τις επόμενες λίγες εβδομάδες… Αυτό που συμβαίνει στα ανατολικά δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Oloksey Arestovic σε μια συνέντευξη στο YouTube.
Ο στρατηγός Oleksy Gromov είπε πως η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει τη δική της επίθεση στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας στην προσπάθεια να ξανακερδίσει δυναμική στον πόλεμο μετά την ενίσχυση των δυνάμεών της εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης