Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ - Υπουργείο Υγείας: Θάνατος 36χρονου χωρίς υποκείμενα νοσήματα από ναιγλερίαση – Από τι προκλήθηκε

Ισραήλ - Υπουργείο Υγείας: Θάνατος 36χρονου χωρίς υποκείμενα νοσήματα από ναιγλερίαση – Από τι προκλήθηκε
Η αμοιβάδα Naegleria fowleri, γνωστή ως η αμοιβάδα που «τρώει τον εγκέφαλο», είναι κατά 98% θανατηφόρα

Ο θάνατος ενός 36χρονου λόγω επιπλοκών μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, αφότου είχε προσβληθεί από την αμοιβάδα Naegleria fowleri, γνωστή ως η αμοιβάδα που «τρώει τον εγκέφαλο», καταγράφηκε στο βόρειο Ισραήλ.
Όπως ανακοίνωσε Παρασκευή το ισραηλινό υπουργείο Υγείας στις 5/8, ο 36χρονος πέθανε αφότου προσβλήθηκε από τη σπάνια αμοιβάδα, ενώ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Το θύμα πέθανε από νεγλαιρίαση, που είναι γνωστή επίσης ως πρωτογενής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (primary amoebic meningoencephalitis ή PAM), μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από την αμοιβάδα Naegleria fowleri, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1965.
Πρόκειται για μικροοργανισμό που συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει διατάξει έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του σπάνιου περιστατικού.
Το κρούσμα διαγνώστηκε στο ιατρικό κέντρο Poriya στην Τιβεριάδα, ένα θέρετρο στο βορειοανατολικό Ισραήλ κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ κλινικό δείγμα, λόγω της σπανιότητας του περιστατικού, εστάλη για ανάλυση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα

Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης PAM μέσω της ρινικής κοιλότητας, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο και όσο η λοίμωξη επιδεινώνεται, τα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται 1-9 ημέρες μετά την έκθεση, μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις ή παραισθήσεις.
Η αμοιβάδα Naegleria fowleri, γνωστή ως η αμοιβάδα που «τρώει τον εγκέφαλο», είναι κατά 98% θανατηφόρα και προκαλεί το θάνατο όσων προσβάλλει σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ συχνά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν είναι ήδη αργά για οποιαδήποτε θεραπεία.
Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται επίσης οι διαταραχές της γεύσης και της όρασης, δυσκαμψία του σβέρκου και έπειτα σπασμοί.
Τα άτομα προσβάλονται με ρινικές πλύσεις και από κατάποση νερού σε θαλάσσια πάρκα, πισίνες ή δημόσιους πίδακες. Το συγκεκριμένο είδος αμοιβάδας υπάρχει στο χώμα, σε θερμές λίμνες, σε ποτάμια και θερμά λουτρά, πισίνες και σε υδάτινα απόβλητα εργοστασίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης