Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα: Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές – Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Γάζα: Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές – Σειρήνες στο Τελ Αβίβ
Η τελευταία φορά που το Ισραήλ έπληξε τη Γάζα με περιορισμένα τότε πλήγματα με στόχο τη Χαμάς ήταν στα μέσα Ιουλίου, αμέσως μετά την αναχώρηση του Προέδρου Biden από το Τελ Αβίβ
Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των νέων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών την Παρασκευή (5/8/2022) στη Γάζα, που φαινομενικά έχουν στόχο την επιχειρησιακή εξόντωση της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.
Τα ισραηλινά πλήγματα είναι «προληπτικά» καθώς δεν ήταν απάντηση στην αρχική εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά ξεκίνησαν με δεδηλωμένη πρόθεση να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ μετά από ημέρες επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.
Έκτοτε περίπου 300 ρουκέτες και όλμοι έχουν εκτοξευθεί από τη λωρίδα, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται και πάλι στα πρόθυρα ενός πλήρους πολέμου, σύμφωνα με το BBC.
Η τελευταία φορά που το Ισραήλ έπληξε τη Γάζα με περιορισμένα τότε πλήγματα με στόχο τη Χαμάς ήταν στα μέσα Ιουλίου, αμέσως μετά την αναχώρηση του Προέδρου Biden από το Τελ Αβίβ για να ταξιδέψει στη Τζέντα στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Εβδομάδα επιχειρήσεων

Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση της βίας από την 11ήμερη σύγκρουση τον Μάιο του 2021, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 200 Παλαιστίνιοι και δώδεκα Ισραηλινοί.
Αλλά αυτό που ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ως επίθεση «Operation Breaking Dawn» αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Ο στρατός προετοιμάζεται για «μια εβδομάδα μαχών».

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο (6/8/2022) ότι οι σειρήνες για συναγερμό για επίθεση με ρουκέτες ήχησαν στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά από την έναρξη της πολεμική κλιμάκωσης με την οργάνωση του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Λωρίδα της Γάζας.
Σε σύντομη ανακοίνωση, ο στρατός διευκρινίζει ότι οι σειρήνες ήχησαν στον τομέα του Γκους Νταν, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), οι σειρήνες ήχησαν στις γειτονικές της Λωρίδας της Γάζας περιοχές, από όπου η οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους.

Ρωσική ανησυχία

Η Μόσχα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Παρατηρούμε με βαθιά ανησυχία την εξέλιξη των γεγονότων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επανάληψη μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεγάλους κλίμακας και να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη αξιοθρήνητη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε ανακοίνωσή της.
«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποτρέψουν την κλιμάκωση των ένοπλων επιχειρήσεων και να αποκαταστήσουν αμέσως μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Zakharova, «μια περαιτέρω κλιμάκωση προκλήθηκε από τα πυρά της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας στις 5 Αυγούστου, στα οποία παλαιστινιακές οργανώσεις απάντησαν πραγματοποιώντας μαζικούς και αδιάκριτους βομβαρδισμούς στο ισραηλινό έδαφος».

Ιράν: Βαρύ τίμημα για το Ισραήλ

O διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε το Σάββατο (6/8/2022) ότι το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις τελευταίες του επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Οι Ισραηλινοί θα πληρώσουν ένα ακόμη βαρύ τίμημα για το πρόσφατο έγκλημά τους», ανέφερε ο Hossein Salami αναφερόμενος στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, καθώς συναντήθηκε με τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ziad Nahala, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης