Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κονδύλι επιπλέον 4,5 δισ. στην κυβέρνηση της Ουκρανίας

ΗΠΑ: Κονδύλι επιπλέον 4,5 δισ. στην κυβέρνηση της Ουκρανίας
Η χρηματοδότηση θα πάει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σε δόσεις, ξεκινώντας με εκταμίευση 3 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, δήλωσε η USAID.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν επιπλέον 4,5 δισ.δολάρια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, ανεβάζοντας τη συνολική δημοσιονομική υποστήριξή τους από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στα 8,5 δισ., ανακοίνωσε η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).
Η χρηματοδότηση, σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα πάει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σε δόσεις, ξεκινώντας με εκταμίευση 3 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, δήλωσε η USAID.
Στο μεταξύ, έχουν προηγηθεί μεταφορές 1,7 δισ.δολαρίων τον Ιούλιο και 1,3 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο, ανέφερε η USAID.
Η Ουάσιγκτον έχει επίσης παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη και σχεδιάζει σύντομα ένα νέο πακέτο όπλων 1 δισ. δολαρίων.
Τα κονδύλια των ΗΠΑ πρόκειται να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας για τον αυξανόμενο φτωχό πληθυσμό, τα παιδιά με αναπηρίες και τα εκατομμύρια των εσωτερικά εκτοπισμένων, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων το μήνα - ή 2,5% του προπολεμικού ΑΕΠ - λόγω του κόστους του πολέμου και των μειωμένων φορολογικών εσόδων.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτό θα αυξήσει το ετήσιο έλλειμμα της Ουκρανίας στο 25% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 3,5% πριν από τη σύγκρουση.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 55% των Ουκρανών θα ζει στη φτώχεια μέχρι το τέλος του 2023 ως αποτέλεσμα του πολέμου και του μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων, έναντι 2,5% πριν από την έναρξη του πολέμου.
Η USAID είπε ότι η δημοσιονομική στήριξη των ΗΠΑ επέτρεψε στην ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη ροή φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες κρίσιμες υποδομές και να παραδώσει επειγόντως ανθρωπιστικές προμήθειες στους πολίτες.
Τα κεφάλαια έχουν επίσης πληρώσει για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της Ουκρανίας και του λαού της στον απόηχο του απρόκλητου και αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας», ανέφερε η USAID σε δήλωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης