Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία ταπείνωσε τον Biden για το πετρέλαιο - Τα γελοία λάθη, η παγκόσμια κρίση και ο ζοφερός χειμώνας

Η Σαουδική Αραβία ταπείνωσε τον Biden για το πετρέλαιο - Τα γελοία λάθη, η παγκόσμια κρίση και ο ζοφερός χειμώνας
Τα τραγικά λάθη του Biden οδηγούν σε παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί προσβλητική για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, αναφέρει το Rt.
«Η αύξηση της παραγωγής καυσίμου του OPEC είναι καθαρά συμβολική», αναφέρει η ανακοίνωση αλλά ο εμπειρογνώμονας της αγοράς πετρελαίου Mat Smith δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο της κυβέρνησης Biden».
Νωρίτερα, το περιοδικό Foreign Policy ανέφερε ότι οι επισκέψεις των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Putin και Biden στη Μέση Ανατολή έδειξαν ποιους υποστηρίζουν περισσότερο οι χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι συντάκτες εξέφρασαν την άποψη ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ηγέτη στη Μέση Ανατολή δεν έφερε σημαντική επιτυχία.
Κατά τη γνώμη τους, ο  Biden δεν μπόρεσε να πείσει τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, bin Salman, να «ενεργήσει κατόπιν εντολών» της Ουάσιγκτον στον τομέα της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου.

Η απόφαση....

Σε αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ανά ημέρα από τον Σεπτέμβριο συμφώνησε ο ΟΠΕΚ+, δίνοντας μία μικρή μόνο ανάσα ανακούφισης στον πετρελαϊκό κλάδο.
Η αύξηση που ανακοινώθηκε ισούται με 86 δευτερόλεπτα στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, όπως σημειώνεται στο Reuters. «Είναι τόσο λίγο που δεν έχει νόημα. Από την πλευρά της πραγματικής παραγωγής είναι μία οριακή αύξηση.
Ως πολιτική κίνηση είναι σχεδόν προσβλητική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Raad Alkadiri, εκτελεστικός διευθυντής στο τμήμα ενέργειας, κλίματος και βιωσιμότητας στο Eurasia Group.
Υπενθυμίζεται πως για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ+ είχε δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 600.000 βαρέλια την ημέρα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως δεν μπόρεσε να τηρήσει τη δέσμευσή του, καθώς ήδη τα περισσότερα μέλη έχουν εξαντλήσει τις παραγωγικές τους δυνατότητες και μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενίσχυσαν την παραγωγή. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή απόφαση, η συμμαχία των 23 εθνών θα μοιράσει την αύξηση αναλογικά μεταξύ των μελών.

Τα τραγικά λάθη του Biden οδηγούν σε παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση

Μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας δαπανήθηκε στις ΗΠΑ συζητώντας εάν βρισκόμαστε ή όχι σε ύφεση, αφού η Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας για το ΑΕΠ αποκάλυψε ότι η οικονομική ανάπτυξη είχε υποχωρήσει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο για το 2022.
Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ύφεση, αλλά για... μια «μετάβαση», ενώ οι επικριτές της Δεξιάς κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Biden για ωμή υποκρισία.
Ωστόσο όλη αυτή η συζήτηση αποσπά την προσοχή και ρίχνει ίσως στάχτη στα μάτια από την πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε όντως να γίνεται.
Αντί να διαφωνούμε για τον ορισμό της ύφεσης, θα πρέπει να μιλάμε για κάτι πολύ πιο σημαντικό: την ζοφερή ενεργειακή κρίση.
Στην πραγματικότητα είναι χειρότερο από μια απλή απόσπαση της προσοχής.
Στην προσπάθεια της να διορθώσει τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση Biden επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση!
Σκεφτείτε την απόφαση της κυβέρνησης Biden να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) για να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου.
Αυτό όχι μόνο δεν επηρέασε σημαντικά την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά μας κάνει λιγότερο ασφαλείς, σχολιάζουν αναλυτές.
Τι θα πρέπει να γίνει;
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε στις πετρελαιοπηγές και στους αγωγούς ταχείας παρακολούθησης να διασφαλίσουν μια σταθερή παροχή  για το μέλλον αναφέρουν οι ίδιοι.
Ή σκεφτείτε την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την υπερθερμανθείσα οικονομία και να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνει: τόνωση της επένδυσης σε ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα φώτα αναμμένα και ο κλιματισμός να λειτουργεί....

Η Ευρώπη καταδικασμένη... (πάλι)

Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να δούμε τις συνέπειες αυτών των αποτυχημένων πολιτικών.
Η Ευρώπη είχε αναγνωριστεί για την «πρόοδό» της στην ενεργειακή μετάβαση αλλά τώρα με αγωνία παρακολουθεί το φυσικό αέριο να εξαντλείται ενώ οδεύει προς τον τσουχτερό χειμώνα.
Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα υψηλά όλων των εποχών και ως εκ τούτου, οι χώρες χρειάζεται να μεριμνήσουν για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους.
Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που η Deutsche Bank εξέδωσε πρόσφατα μια προειδοποίηση, συστήνοντας μάλιστα στους Γερμανούς ότι θα πρέπει να κάψουν ξύλα για να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα!
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο είναι πολλές φορές η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου και δέκα φορές το κόστος του φυσικού αερίου εδώ στις ΗΠΑ, παρά τη χρησιμότητα των προϊόντων πετρελαίου για τη μεταφορά.
Εν τω μεταξύ, η Αυστρία και η Γαλλία κατευθύνουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους, ώστε να είναι σε θέση να καίνε αργό πετρέλαιο για ενέργεια, αντανακλώντας την αποσύνδεση της τιμής και τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.
Άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες δεν μένουν πολύ πίσω, αφού έκαψαν έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα για θερμότητα και ηλεκτρισμό τον περασμένο χειμώνα και δυνητικά έκαψαν έως και πέντε εκατομμύρια αυτόν τον χειμώνα.
Διατρέχουμε επίσης κίνδυνο η ενεργειακή κρίση και η σύγκρουση με τη Ρωσία οδηγήσει σε νέα πετρελαϊκή κρίση.
Ταυτόχρονα, η αποεπένδυση από την εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου με γνώμονα το ESG, μαζί με ένα μεγάλο ρυθμιστικό φόρτο και τις περιορισμένες άδειες αγωγών και γεώτρησης, άνοιξε σχεδόν ένα κενό ρεκόρ μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και του αριθμού των γεωτρύπανων που δραστηριοποιούνται.
Έτσι η ευρωπαϊκή και ασιατική ενεργειακή κρίση πρόκειται να επιδεινώσει την έλλειψη πετρελαίου, οδηγώντας πιθανώς σε πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου και περιορίζοντας την προσφορά σε μια νέα πετρελαϊκή κρίση.
Οι ηγέτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να «ανοίξει μια βαλβίδα» και να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για την Αμερική και τον κόσμο.
Δυστυχώς, δεν θα έπρεπε να ήταν έκπληξη που οι Σαουδάραβες δεν συμφώνησαν να προμηθεύσουν περισσότερο πετρέλαιο παρά την επίσκεψη Biden και την επίθεση φιλίας...
Δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για αυτήν την αναδυόμενη πετρελαϊκή κρίση και ο ΟΠΕΚ+ σίγουρα δεν είναι.
Και όμως, καθώς η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται σε πετρελαϊκή κρίση, η Federal Reserve και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια και πνίγουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις για τη χρηματοδότηση της παραγωγής πετρελαίου και της ανάπτυξης υποδομών και για την ανοικοδόμηση των απελπιστικά απαιτούμενων πρόσθετων προμηθειών.

Οι τραγικοί χειρισμοί του κοιμισμένου Joe...

Οι κανονισμοί της διοίκησης του Biden πάντως δεν βοηθούν, καθώς οι αγωγοί και οι μισθώσεις ακυρώθηκαν την πρώτη ημέρα της θητείας του και η επαναλαμβανόμενη ρητορική που ισχυρίζεται ότι η βιομηχανία πετρελαίου «φεύγει»—δεν αποτελεί ακριβώς έκκληση για περαιτέρω επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία!
Παρά τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το βιοτικό μας επίπεδο, η επικείμενη πετρελαϊκή κρίση αποτελεί μια ευκαιρία να αναζωογονηθεί η οικονομία των ΗΠΑ.
Ο ενεργειακός τομέας των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση και υπάρχει η ευκαιρία να αυξηθεί ο αριθμός των γεωτρήσεων υλικώς, να αυξηθεί η παραγωγή και να επαναφερθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον τομέα.
Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα μείωνε τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης στην αντλία και θα βοηθούσε στην άμβλυνση του τραγικού πληθωρισμού που πλήττει τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Είναι αυτονόητο ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να συμβούν χωρίς την τόνωση νέων επενδύσεων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Για να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να μειώσουν το ρυθμιστικό βάρος για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ώστε να τονώσουν την οικονομία παρέχοντας κίνητρα για νέες επενδύσεις.
inflation.webpinflation_1.webp
inflation_2.webp
inflation_3.webp
president-biden.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης