Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικό «χαστούκι» στους Αμερικανούς: Δεν θα επιθεωρήσετε μονόπλευρα πυρηνικές εγκαταστάσεις μας

Ρωσικό «χαστούκι» στους Αμερικανούς: Δεν θα επιθεωρήσετε μονόπλευρα πυρηνικές εγκαταστάσεις μας
Το αρμόδιο τμήμα εξήγησε ότι λόγω μονομερών αντιρωσικών κυρώσεων, η κανονική εναέρια κυκλοφορία μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών διεκόπη
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία ανέστειλε την πρόσβαση Αμερικανών επιθεωρητών στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START) καθώς όπως δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών οι δυτικές κυρώσεις παραβιάζουν την ισοτιμία στις επιθεωρήσεις και στερούν από τη Ρωσία το δικαίωμα να διεξάγει επιθεωρήσεις σε αμερικανικό έδαφος, αναφέρει η Das Erste.
Το αρμόδιο τμήμα εξήγησε ότι λόγω μονομερών αντιρωσικών κυρώσεων, η κανονική εναέρια κυκλοφορία μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών διεκόπη.
Επιπλέον, προκύπτουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω της αυστηροποίησης του καθεστώτος θεωρήσεων στις χώρες διέλευσης κατά μήκος των πιθανών δρομολογίων των ρωσικών αεροσκαφών.
Αυτές οι συνθήκες εμποδίζουν την υλοποίηση των δραστηριοτήτων επιθεώρησης στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και τους δημιουργούν "μονόπλευρα πλεονεκτήματα", καθώς " δεν υπάρχουν παρόμοια εμπόδια για την άφιξη Αμερικανών επιθεωρητών στη Ρωσία ".

Η συμφωνία με Obama το 2010

Το κείμενο της START III, της τελευταίας εναπομείνασας διμερούς συμφωνίας για τον έλεγχο των όπλων, υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες επιθεώρησης είναι το κύριο μέσο αμοιβαίου ελέγχου της εφαρμογής της.
Το έγγραφο υπογράφηκε το 2010 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Obama και τον Ρώσο πρόεδρο Medvedev.
Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση των ανεπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών σε 1.550 μονάδες για κάθε ένα από τα μέρη.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, κάθε πλευρά επιτρέπεται να έχει έως και 700 αναπτυγμένα οχήματα στρατηγικής εκτόξευσης:
Διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs), βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχιο (SLBM) και βαριά βομβαρδιστικά (TB).
Η απόφαση ελήφθη με φόντο την κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά, το Κρεμλίνο ανέστειλε τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην απόφαση της ρωσικής πλευράς, γράφει το Das Erste.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης