Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνες το επιβεβαιώνουν: Επικίνδυνες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου covid καταπονούν και ρίχνουν το ανοσοποιητικό

Έρευνες το επιβεβαιώνουν: Επικίνδυνες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου covid καταπονούν και ρίχνουν το ανοσοποιητικό
ύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η ανοσία των ανθρώπων που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου και μετά από οκτώ μήνες, η ανοσολογική τους λειτουργία έναντι του ιού ήταν ακόμη χαμηλότερη από αυτή των μη εμβολιασμένων ατόμων
Σχετικά Άρθρα

Εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, καθώς όπως αναφέρουν αλλεπάλληλες διεθνείς έρευνες υπάρχει κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων ατόμων.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, ο Marco Cavaleri, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις συχνές αναμνηστικές δόσεις για τον COVID-19, καθώς αυτά τα εμβόλια μπορεί δυνητικά να υπερφορτώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και να αποδυναμώσουν τελικά τις ανοσολογικές τους αποκρίσεις.
Ένα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2022, δημοσιεύτηκε στο The Lancet μια σουηδική μελέτη κοόρτης συνολικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η ανοσία των ανθρώπων που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου και μετά από οκτώ μήνες, η ανοσολογική τους λειτουργία έναντι του ιού ήταν ακόμη χαμηλότερη από αυτή των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Οι αιτίες
 

Σύμφωνα πάντως με ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Virology Journal, οι πιθανές αιτίες μειωμένης ανοσίας μεταξύ του εμβολιασμένου πληθυσμού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

N1-methylpseudouridine:

Δύο ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες εμβολίων αναπτύχθηκαν με βάση την τεχνολογία mRNA από την Pfizer και τη Moderna.
Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν N1-methylpseudouridine στον γενετικό τους κώδικα και χορηγούνται με ένα σκεύασμα λιπιδικού νανοσωματιδίου (LNP).
Μετά τον εμβολιασμό, το mRNA εισέρχεται στα κύτταρα και παράγει πρωτεΐνες ακίδας χρησιμοποιώντας υλικά από τα κύτταρα.
Οι πρωτεΐνες ακίδας υποτίθεται ότι προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση, η οποία παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα για να αποτρέψει τη μόλυνση του σώματος από τον ιό SARS-CoV-2.
Ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι η αντικατάσταση της ουρακίλης με αυτήν την ψευδουριδίνη στον γενετικό κώδικα μπορεί να καταστείλει αυτόν τον μηχανισμό ανοσοαπόκρισης και η Ν1-μεθυλψευδουριδίνη έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τη δραστηριότητα των έμφυτων ανοσιακών αισθητήρων.

Πρωτεΐνες ακίδας:

Μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA, αντί να αποσυντίθενται αμέσως, οι πρωτεΐνες ακίδας παραμένουν στο σώμα για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurobiology of Disease και επακόλουθες μελέτες, οι πρωτεΐνες ακίδας μπορούν να προκαλέσουν μια προφλεγμονώδη απόκριση στα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου , τα οποία σχηματίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να βλάψουν τα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία είναι επίσης υπό όρους έμφυτα ανοσοκύτταρα.
Ως αποτέλεσμα, οι πρωτεΐνες αιχμής μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νανοσωματίδια λιπιδίων (LNPs):

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Press , τα LNP είναι εξαιρετικά φλεγμονώδη.
Στη μελέτη, οι ενδοδερμικές και ενδομυϊκές ενέσεις LNPs οδήγησαν στην παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών και χημειοκινών σε εργαστηριακούς αρουραίους. Και όταν τα LNP χορηγήθηκαν με ενδορινικές ενέσεις, εκτός από παρόμοιες ισχυρές φλεγμονώδεις αποκρίσεις, περιπτώσεις ασθένειας και θανάτου παρατηρήθηκαν επίσης σε εργαστηριακούς αρουραίους, με τον υποκείμενο μηχανισμό να παραμένει επί του παρόντος άλυτος.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ίδιας της Pfizer, μετά τον εμβολιασμό, τα LNPs μπορούν να κατανεμηθούν και να συσσωρευτούν σε διαφορετικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του σπλήνα και των επινεφριδίων.
Ενίσχυση εξαρτώμενη από αντισώματα:
Η εξαρτώμενη από αντισώματα ενίσχυση (ADE) εμφανίζεται όταν τα αντισώματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια μιας ανοσολογικής απόκρισης μετά από ιογενή μόλυνση ή εμβολιασμό βοηθούν ένα παθογόνο να εισέλθει στα κύτταρα, βοηθώντας έτσι τον ιό να μολύνει μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων από ό,τι θα είχε από μόνο του.
Συνήθως, η ADE οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια σε έναν ασθενή από ό, τι εάν το άτομο δεν είχε εμβολιαστεί ποτέ.
Επομένως, όταν λάβει χώρα ADE, οι έμφυτες ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος θα αλλάξουν και οι αντιικές αποκρίσεις των κυττάρων θα ανασταλεί.

Αρχικό αντιγονικό ερέθισμα:

Ονομάζεται επίσης το αρχικό αντιγονικό αμάρτημα ( OAS ) και είναι η ανοσολογική μνήμη μιας προηγούμενης έκθεσης σε ένα αντιγόνο, εμποδίζοντας ένα εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό έναντι ενός σχετικού αντιγόνου. Επομένως, η ανοσία έναντι αντιγόνων παρόμοια με την προηγούμενη έχει μειωθεί λόγω OAS, αντί να αυξηθεί.
Επομένως, για τους παραπάνω λόγους, τα άτομα που έχουν λάβει τα εμβόλια για τον COVID-19 μπορεί να καταλήξουν με κουρασμένο και ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την πτώση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, όπως:

1) Διακοπή των αναμνηστικών εμβόλων: Αυτός είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις των εμβολίων COVID-19 στην ανοσία.
2) Περιορισμός της χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ)
3) Σωστή χρήση αντιβιοτικών
4) Διακοπή του καπνίσματος
5) Έλεγχος του στρες
6) Να κοιμάστε επαρκείς ποσότητες
7) Κατανάλωση τροφής που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας
8) Αποφυγή δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
9) Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
10) Περιορισμός της χρήσης ανοσοκατασταλτικών: Πρόκειται για φάρμακα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέτοια φάρμακα περιλαμβάνουν μυκοφαινολάτη μοφετίλ, μονοκλωνικά αντισώματα, φάρμακα κατά του TNF (παράγοντας νέκρωσης όγκου) και μεθοτρεξάτη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης