Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ο Putin δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία - Επόμενος στόχος η Μολδαβία» - Τύμπανα νέου πολέμου από αναλυτές

«Ο Putin δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία - Επόμενος στόχος η Μολδαβία» - Τύμπανα νέου πολέμου από αναλυτές
Ο Felshtinsky υποστήριξε ότι ο Putin δεν θα ήταν ποτέ ικανοποιημένος με την απλή εξασφάλιση του ελέγχου της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας, που ήταν το λόγος για την τρέχουσα εισβολή
Σχετικά Άρθρα

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να στοχοποιήσουν τη Μολδαβία εάν η εισβολή στην Ουκρανία στεφθεί με επιτυχία —ή ακόμη νωρίτερα, σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Yuri Felshtinsky.
Η Ρωσία συνεχίζει να εστιάζει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής της δύναμης στην απόκτηση του ελέγχου της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία ήταν το επίκεντρο του πολέμου από την αρχή.
Μετά την αποτυχία κατάληψης της πρωτεύουσας του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις μάχες στα ανατολικά.
Αλλά η προοπτική να προκληθεί μια παρόμοια εισβολή στη Μολδαβία, τη μικρή χώρα στα νότια της Ουκρανίας, φοβόταν εδώ και μήνες.
Όπως και ο εμπόλεμος γείτονάς της, η Μολδαβία ήταν σοβιετική επικράτεια πριν από το 1991.
Έχει επίσης μια αποσχισθείσα περιοχή κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, την Υπερδνειστερία, που αναγνωρίζεται από τη Μόσχα αλλά όχι από κανένα άλλο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Πολλοί έχουν υποθέσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κινηθούν για να πάρουν τον έλεγχο της Μολδαβίας μετά από μια ενδεχόμενη νίκη στην Ουκρανία που θεωρείται βέβαιη.
Ωστόσο, ο Yuri Felshtinsky, συγγραφέας, ιστορικός και ειδικός στη γεωπολιτική ιστορία της Ρωσίας, είπε στο Express UK ότι μια εισβολή στη Μολδαβία θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Σύμφωνα με έναν ειδικό για τη Ρωσία, οι δυνάμεις του Putin θα μπορούσαν να εισβάλουν στη Μολδαβία πολύ νωρίτερα από αυτό που οι περισσότεροι νομίζουν.
«Ακόμα και πριν τελειώσουν με την Ουκρανία, αν φτάσουν στην Υπερδνειστερία, θα αρχίσουν τον πόλεμο και εκεί», εξήγησε.
«Η Μολδαβία θα κινδύνευε τη στιγμή που η Ρωσία μετακομίσει στην Υπερδνειστερία.
Εάν οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να τους κρατήσουν, τότε θα φτάσουν στην Υπερδνειστερία και θα ξεκινήσουν τον πόλεμο στη Μολδαβία.
Και η Μολδαβία, φυσικά, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Προετοίμαζε το έδαφος από το 2014 

Ο Felshtinsky υποστήριξε ότι ο Putin δεν θα ήταν ποτέ ικανοποιημένος με την απλή εξασφάλιση του ελέγχου της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας, που ήταν το λόγος για την τρέχουσα εισβολή.
Οι βάσεις στη Μολδαβία, εξήγησε, έχουν ήδη μπει.
Περίπου 2.000 Ρώσοι ειρηνευτικοί αξιωματικοί έχουν παραμείνει  τοποθετημένοι στην Υπερδνειστερία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την τελευταία δεκαετία άρχισαν να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια στον ρωσόφωνο πληθυσμό.
«Στη Μολδαβία, στην Υπερδνειστερία, υπάρχουν περίπου 220.000 ρωσόφωνοι στους οποίους η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να εκδίδει ρωσικά διαβατήρια», πρόσθεσε ο Felshtinsky. «Ξεκίνησαν να το κάνουν αυτό το 2014».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης