Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κένυα: Ο William Ruto νικητής των προεδρικών εκλογών

Κένυα: Ο William Ruto νικητής των προεδρικών εκλογών
Οι εκλογές του 2022 διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα αλλά χαρακτηρίστηκαν από ισχυρή πτώση της συμμετοχής.
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κένυας κήρυξε σήμερα 15/8 τον William Ruto νικητή των προεδρικών εκλογών έπειτα από έξι ημέρες αναμονής και της αιφνιδιαστικής απόρριψης των αποτελεσμάτων από ένα μέρος αυτού του ανεξάρτητου οργάνου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Ruto είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 7,17 εκατομμύρια ψήφους, ή το 50,49% των ψήφων, έναντι 6,94 εκατομμυρίων, ή 48,85% του Οντίνγκα, κερδίζοντας μία από τις πιο δύσκολες εκλογές στην ιστορία της χώρας.
Ο William Ruto γίνεται ο πέμπτος πρόεδρος της Κένυας, διαδεχόμενος τον Raila Odinga, ο οποίος, έπειτα από δύο θητείες από το 2013, δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.
Επικράτησε του Οντίνγκα με 233.211 ψήφους διαφορά στο τέλος μιας γενικά ειρηνικής προεκλογικής εκστρατείας και ψηφοφορίας έπειτα από μια ατελείωτη αναμονή έξι ημερών που έθεσε σε δοκιμασία την υπομονή των Κενυατών.
Ο Ruto γίνεται το πρώτο μέλος της εθνότητας Καλεντζίν που εκλέγεται πρόεδρος τα τελευταία είκοσι χρόνια, διαδεχόμενος δύο προέδρους από την εθνότητα Κικούγιου.
Ο 55χρονος φιλόδοξος Ruto έκανε σκληρό προεκλογικό αγώνα τα τελευταία χρόνια καθώς μπήκε στο περιθώριο από μια μη αναμενόμενη συμμαχία μεταξύ του Κενυάτα και Οντίνγκα.
Παιδί μιας οικογένειας με λιγοστούς πόρους στην κοιλάδα του Ριφτ, ο Ruto που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, αρέσκεται να θυμάται την ιστορία του, αυτή του "αυτοδημιούργητου", που ξεκίνησε από το τίποτα και ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος των "ευρηματικών" του απλού λαού απέναντι στην ισχύ των πολιτικών δυναστειών.
Οι εκλογές του 2022 διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα αλλά χαρακτηρίστηκαν από ισχυρή πτώση της συμμετοχής: σχεδόν το 65% από τα 22,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες την Τρίτη, έναντι 78% στις τελευταίες εκλογές του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης