Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tencent – Σύννεφα στην κινεζική οικονομία: Μειωμένα έσοδα και κέρδη για πρώτη φορά από κορυφαία σε αξία εταιρεία

Tencent – Σύννεφα στην κινεζική οικονομία: Μειωμένα έσοδα και κέρδη για πρώτη φορά από  κορυφαία σε αξία εταιρεία

Η πτώση αντανακλά την αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας που για το β' τρίμηνο παρουσίασε ασθενική ανάπτυξη ύψους 0,4%

Σχετικά Άρθρα

Ως επιβεβαίωση της επιδείνωσης της κινεζικής οικονομίας που πλήττει τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της χώρας θεωρήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός γίγαντας της Tencent Holdings Ltd, που κατέγραψε μείωση εσόδων και κερδών για πρώτη φορά στην ιστορία του, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τετάρτη 17 Αυγούστου.
Η μεγαλύτερη σε αξία κινεζική εταιρεία είδε τα έσοδα της να υποχωρούν άνω του αναμενόμενου κατά 3% στα 134 δισ. γουάν (19,8 δισ. δολάρια) και τα κέρδη της να βουλιάζουν κατά 56%(!), για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς όλοι οι τομείς από την διαφήμιση και το cloud computing έως το gaming κατέγραψαν υποχώρηση. Ειδικά τα έσοδα από την online διαφήμιση μειώθηκαν στο ποσοστό-ρεκόρ του 18%.

Μακροοικονομικοί στόχοι

Η εταιρεία συμπαρασύρθηκε από την καθίζηση της δεύτερης κυριότερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη, που έχει δει όλους τους μακροοικονομικούς της δείκτες να υποχωρούν λόγω και των νέων lockdown του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφώθηκαν στο ισχνό 0,4% για το δεύτερο τρίμηνο.
Δεν είναι τυχαίο πως και ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba ανακοίνωσε πρόσφατα την πρώτη τριμηνιαία πτώση του τζίρου του στην ιστορία της εταιρείας.

Ο έλεγχος του Πεκίνου

Τα προβλήματα για τις τεχνολογικές εταιρείες είχαν ξεκινήσει ήδη από πέρυσι και από την πίεση που είχαν δεχτεί από το Πεκίνο στην προσπάθεια των κινεζικών αρχών να βάλουν… χαλινάρι στον τεχνολογικό κλάδο της χώρας.
Όμως, η μακροοικονομική αναταραχή επιδείνωσε την κατάσταση.
Με τις κινεζικές αρχές να μην έχουν χαλαρώσει ακόμη τα… γκέμια στον κλάδο του gaming –από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Απρίλιο φέτος είχε παγώσει η διαδικασία έγκρισης νέων βιντεοπαιχνιδιών- που ήταν από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την εταιρεία, η Tenscent βασίζεται πλέον περισσότερο στον κλάδο των fintech και των υπηρεσιών –που περιλαμβάνει και το cloud computing- οπότε ήταν πιο ευάλωτη στην ευρύτερη πορεία της οικονομίας.
Για παράδειγμα η Tencent λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες mobile πληρωμών στην Κίνα, την WeChat Pay, με πάνω από 1 δισ. χρήστες, όπου τα έσοδα υποχώρησαν κατά 1% σε ετήσια βάση.
Για τον ίδιο λόγο η εταιρεία εμφανίστηκε αισιόδοξη πως θα ανακάμψει, ακολουθώντας την εκτιμώμενη ανάκαμψη και της κινεζικής οικονομίας, που για την ώρα έχει χαλαρώσει και πάλι τα μέτρα κατά της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης