Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ) βάζει «φωτιά» στα Βαλκάνια: Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε σε Σερβία και Κόσοβο

Ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ) βάζει «φωτιά» στα Βαλκάνια: Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε σε Σερβία και Κόσοβο
Η ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών, η οποία συχνά απειλεί τη σταθερότητα των Βαλκανίων, εξελίχθηκε σε βίαιες διαδηλώσεις και αναταραχές στα σύνορα τον Ιούλιο.
Σχετικά Άρθρα
Φωτιά στην «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων ετοιμάζεται να βάλει το ΝΑΤΟ.
Και μάλιστα σε μια εποχή που η ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο και τα ζητήματα της «γειτονίας» μας αναζητούν ειρηνική λύση τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg δήλωσε, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vučić σχετικά με την ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, πως η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (3,700 στρατιώτες) είναι έτοιμη να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Οι δηλώσεις Stoltenberg

«Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι ευθύνη όλων των πλευρών –ιδιαίτερα των αξιωματούχων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα– να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση», είπε ο γενικός γραμματέας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας στις Βρυξέλλες.
«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία.
Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή.
Η ειρηνευτική δύναμη KFOR παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή του ΟΗΕ.
Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Η άποψη του Vučić

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε πως θα είναι δύσκολες οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα.
Ωστόσο, τόνισε πως η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.
«Θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες αύριο (Πέμπτη 18/8).
Δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα», είπε ο Vučić ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti.
«Έχουμε την ιστορία μας… Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε απλό. Αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας… και θέλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κλιμάκωσης ή σύγκρουσης», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Πολεμική ρητορική

Η ΕΕ ζήτησε από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να εγκαταλείψουν την πολεμική ρητορική, καθώς η Ένωση και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κρίσιμες συνομιλίες με τις δύο πλευρές σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια.
Η ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών, η οποία συχνά απειλεί τη σταθερότητα των Βαλκανίων, εξελίχθηκε σε βίαιες διαδηλώσεις και αναταραχές στα σύνορα τον Ιούλιο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι ωθεί τους συμμάχους της Μόσχας στη Σερβία σε επίθεση, όπως γράφουν οι Financial Times.
Το Βελιγράδι από την πλευρά του αρνείται ότι πυροδοτεί εντάσεις.

Ένα βήμα πριν από την καταστροφή

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε πως αυτή η αναταραχή είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή».
Η ΕΕ ανακοίνωσε την Κυριακή (14/8/2022) ότι η πρόσφατη αύξηση της εμπρηστικής ρητορικής μεταξύ αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, «ιδιαίτερα οι δηλώσεις για πόλεμο και σύγκρουση στα Δυτικά Βαλκάνια προκαλούν μεγάλη ανησυχία».
Τόσο ο Kurti όσο και ο Vučić θα παραστούν στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
Η αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην περιοχή έρχεται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες για την ασφάλεια από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή του Putin στη χώρα αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης