Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βρώμικα παιχνίδια της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό Zapοrizhia – Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι επιθεωρητές ΙΑΕΑ

Τα βρώμικα παιχνίδια της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό Zapοrizhia – Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι επιθεωρητές ΙΑΕΑ
Οι Ουκρανοί κατηγορούσαν ψευδώς ότι χτυπούν οι ρώσοι το πυρηνικό εργοστάσιο… αλλά οι ρώσοι θα χτυπούν τους ρώσους… - Προφανώς και η προπαγάνδα των ψεμάτων αποκαλύφθηκε.

(upd )Η Ουκρανία προφανώς παίζει βρώμικα… στην Zapοrizhia εκεί που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν συστηματικά πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia ή Zaporozhye (ZNPP) αλλά οι αμερικανικές αρχές… κατηγορούν τους Ρώσους… ότι δεν φέρονται κόσμια στους εργαζόμενους του εργοστασίου…
Εν τω μεταξύ η ρωσική πλευρά προσδιόρισε ότι οι επιθεωρητές της IAEA που πραγματοποιούν ελέγχους στα πυρηνικά εργοστάσια... θα μπορούσαν να επισκεφθούν την Zaporizhia αρχές Σεπτεμβρίου 2022 ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο».

Αντέδρασε η Ρωσική διπλωματία

Η ρωσική διπλωματική αποστολή στις ΗΠΑ «επέστησε την προσοχή στις τελευταίες δηλώσεις της διοίκησης Biden» για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia ή Zaporozhye (ZNPP).
«Σύμφωνα με τους αμερικανούς η Ρωσία παραμελεί τα ζητήματα της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας, ενώ ο ρωσικός στρατός φέρεται να ασκεί βία κατά των υπαλλήλων του πυρηνικού σταθμού», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Κατά τους Ρώσους, ο κύριος ένοχος δηλαδή η Ουκρανία μένει εκτός εικόνας.
Η Ρωσία στοχοποιείται ως υπεύθυνη για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia ή Zaporozhye ή Zaporizhzhya (ZNPP)… αγνοώντας ότι το έδαφος του πυρηνικού εργοστασίου ελέγχεται από τον Μάρτιο του 2022 από τις Ρωσικές δυνάμεις.
Οι Ουκρανοί κατηγορούσαν ψευδώς ότι χτυπούν οι ρώσοι το πυρηνικό εργοστάσιο… αλλά οι ρώσοι θα χτυπούν τους ρώσους…
Προφανώς και η προπαγάνδα των ψεμάτων αποκαλύφθηκε.
Με βάση στοιχεία που προσκόμισε η Ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει συστηματικά τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya με πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, κανόνια πυροβολικού και χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα δηλαδή Drones».
«Μέχρι τις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 12 επιθέσεις, κατά τις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από 50 εκρήξεις και 5 drones καμικάζι χτύπησαν το έδαφος του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia ή Zaporozhye ή Zaporizhzhya (ZNPP) και στην πόλη Energodar που βρίσκεται πλησίον του εργοστασίου».
Επίσης το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, έχει προειδοποιήσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν δολιοφθορά, η οποία θα οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας, παραβίαση της εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων με στόχο να θέσουν ένα εκ των αντιδραστήρων σε κατάσταση μη φυσιολογικής λειτουργίας.
«Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη αποκλεισμού έως και 30 χιλιομέτρων ώστε να κατηγορηθεί η Ρωσία για πυρηνική τρομοκρατία», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία.
«Η αποσιώπηση αυτών των γεγονότων από την αμερικανική κυβέρνηση είναι απαράδεκτη και ενθαρρύνει μόνο την ατιμωρησία των Ουκρανών», τόνισε η ρωσική διπλωματική αποστολή. «Προειδοποιούμε ότι αυτή η ανεύθυνη ρητορική των ΗΠΑ ωθεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να εφαρμόσουν εγκληματικά σχέδια καταστροφής, τις συνέπειες της οποίας η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει για πολλές δεκαετίες».

Προειδοποιούν οι Ρώσοι

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, ανέφερε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει μια ηχηρή πρόκληση στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye μέχρι τις 19 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Konashenkov, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Ουκρανία, η Ουκρανία θέλει να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι «δημιούργησε μια ανθρωπιστική καταστροφή» μέσω πυρηνικής τρομοκρατίας χτυπώντας τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye από τη Νικόπολη.
Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye, που βρίσκεται στο Energodar, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλά πλήγματα στο έδαφος του σταθμού, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης drones, βαρέως πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας, αλλά οι οβίδες πλήττουν την υποδομή και την περιοχή αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Ulyanov (ΙΑΕΑ): Η κατάσταση στην Zapοrizhia είναι εξαιρετικά ανησυχητική - Κίνδυνος καταστροφής ανά πάσα στιγμή

Μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Zapοrizhia στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Ulyanov, τον Ρώσο εκπρόσωπο στη Βιέννη όπου εδρεύει η ΙΑΕΑ.
Ειδικότερα, ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης την Παρασκευή 19/8: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για τις λεπτομέρειες, όλα αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, συζητάμε και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τις λεπτομέρειες της αποστολής, τη διαδρομή, τον αριθμό των ανθρώπων που θα να συμμετάσχουν σε αυτή την επίσκεψη, πόσο καιρό θα μείνουν στο σταθμό, ποια καθήκοντα θα υπηρετήσουν».
"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου αυτό ενδεχομένως θα λάβει χώρα τι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, εκτός και αν προκύψουν ξανά εξωτερικοί παράγοντες που δεν σχετίζονται με τους στόχους." είπε ο Ulyanov.
Ο Ulyanov είπε ότι η οργάνωση της αποστολής συζητείται επί του παρόντος με τη γραμματεία του ΔΟΑΕ.
«Σχεδόν κάθε μέρα επικοινωνώ με τον γενικό διευθυντή του πρακτορείου..
Τη Δευτέρα, θα εμφανιστεί εδώ στη Βιέννη και οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν», είπε ο Ulyanov.
Η ρωσική και η ουκρανική πλευρά βρίσκονται ξανά σε αντιπαράθεση σχετικά με τις προϋποθέσεις για μια τέτοια επίσκεψη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δήλωσε την Πέμπτη 18/8 ότι μια αποστολή του ΔΟΑΕ θα πρέπει να ταξιδέψει μόνο μέσω εδάφους που δεν κατέχεται από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα προειδοποίησε πως η κατάσταση στο εργοστάσιο ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική. Αυτό που κάνει ο ουκρανικός στρατός όταν βομβαρδίζει αυτήν την πυρηνική εγκατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτο» είπε.
Όσο για το καθεστώς του εργοστασίου, ο Ulyanov είπε: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σοβαρές συνέπειες, αλλά, όπως σωστά είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από μια εβδομάδα, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να καταλήξει άσχημα», είπε ο Ulyanov.

Μήνυμα Ρώσων... θα κλείσει ο πυρηνικός σταθμός

Η περίοδος θέρμανσης στην Ουκρανία θα διακοπεί εάν ο Ουκρανικός στρατός συνεχίσει να βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporozhye (ZNPP)
Οι άνθρωποι ουσιαστικά θα παγώσουν στα σπίτια τους, επειδή δεν θα μπορούν να ζεσταθούν με ηλεκτρισμό, ανέφερε ένα μέλος του κύριου συμβουλίου της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Zaporozhye
«Θα έχουν έλλειψη ρεύματος και κρίση, δεδομένου ότι δεν έχουν φυσικό αέριο, και ο χειμώνας είναι μπροστά, θα έχουν πρόβλημα θέρμανσης, ανέφεραν ρώσοι αξιωματούχοι...
Οι άνθρωποι ουσιαστικά θα παγώσουν στα σπίτια τους εάν οι ρωσικές δυνάμεις αποφασίσουν να διακόψουν την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.
«Παρόλα αυτά, το διακύβευμα του καθεστώτος του Ουκρανού Προέδρου Zelensky είναι τόσο υψηλό που είναι έτοιμος να χάσει ακόμη και ενεργειακά αποθέματα προκειμένου να σταματήσει την επίθεση των ρώσων και να μην υποστεί τελική ήττα.
Στις 12 Ιουλίου, ο επικεφαλής της στρατιωτικής - πολιτικής διοίκησης της περιοχής, Yevgeny Balitsky, ανέφερε ότι η περιοχή Zaporizhia θα συνέχισε να τροφοδοτεί την Ουκρανία με ηλεκτρική ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, το συνολικό κόστος του οποίου φτάνει το 1 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, αν δεν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.
Ωστόσο ο βομβαρδισμός από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας του εδάφους του πυρηνικού σταθμού θα οδηγούσε σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης